Közélet

Szemétsprinterek tisztítják meg Szegedet

Szemétsprinterek tisztítják meg Szegedet

2019. április 1., hétfő
Szemétsprinterek tisztítják meg Szegedet

Szinte versenyt futna a szegedi szeméthalmokkal két hölgy, Nagy Lilla és Melian Brenda. A hobbifutók ugyanis a Svédországban már bevált plogging módszert alkalmaznák környezetük tisztán tartásához. A Szőregi úti eseményükhöz várják önként jelentkezők csatlakozását.

"Mivel biciklivel közlekedem Szegeden, sajnos elég gyorsan felfigyeltem rá, hogy néhol mennyi szemét van eldobálva a városban" –idézte fel Nagy Lilla, az egyik szervező. "Magyarországon a plogging egy új dolog, úgy tudom, hogy eddig Budapesten szerveztek ilyesmit. Eddig úgy néz ki, hogy a Szőregi úton tartjuk az egész eseményt. Ha jól tudom, ezen az útvonalon nem is lehet rendesen futni, mivel a sok szemét miatt mindig meg kell állni. Nyilvánvaló, hogy ennek az eseménynek nem a futás a lényege, hanem a környezetünk, lakóövezetünk tisztán tartása" – részletezte.

(Fotónk illusztráció.)

A plogging 2016-ban indult Svédországban, alapjaiban véve futás közben szemetet kell szednie a résztvevőknek.

A számos mozgási formát kombináló sport lényege, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezésre, azon belül is a műanyaghulladékra, amelyet az emberek dobálnak szét.

Magyarországra 2018-ban jutott el ez a kezdeményezés, azóta különböző városokban történik mindenféle szemétszedési kísérlet, köztük a plogging is. A név az angol kocogás (jogging) és a svéd felszedni (plocka upp) szavakból áll össze, megformálva a plogging szót. Április 10-én rendezik meg az egyik első szegedi plogginggot önkéntes alapon. Nincs szükség semmi másra csak szemeteszsákra és szemétszedő kesztyűre. Szabályai egyszerűek, csak kézzel elbírható és az egészségre nem káros szemetet szabad felszedni, bezsákolni vagy a legközelebbi kukába dobni. Fontos, hogy veszélyes hulladékot, elektronikát vagy törmeléket nem szabad felszedni. A szervezők este 6 órára várják az érdeklődőket egy röpke egyórás ploggingra. Az eredményeket fotókon osztják meg a közösségi médiában, így hívják fel a figyelmet mások számára. Aki napi szinten is szeretné űzni a futást, annak a leghasznosabb az, ha minden nap másik útvonalat választ, így fedheti le és tarthatja tisztán a legjobban környezetét. A svédeknél működik a rendszer, hiszen évek óta alkalmaznak különböző szemétszedési taktikákat, egyfajta hadviselést folytatnak a környezetszennyezés ellen. A plogging előnye az egyszerűségében rejlik, nem kell hozzá drága felszerelés, csak egy szemeteszsák és egy pár futócipő. Az első ilyen szegedi akcióról a Facebookon tájékozódhatnak az érdeklődők. Portálunk többször is beszámolt már közösségi szemétszedő akciókról. Júliusban a Fokát tisztították meg önkéntesek, szeptemberben pedig négy hölgy szedte össze az elszórt hulladékot a Huszár Mátyás rakparton.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.