Közélet

A "SZVSE-pálya-bizniszben" is a Szeviépet tolta a városvezetés

A "SZVSE-pálya-bizniszben" is a Szeviépet tolta a városvezetés

2018. december 3., hétfő
A "SZVSE-pálya-bizniszben" is a Szeviépet tolta a városvezetés

A szegedi szocialista városvezetés és a Szeviép Zrt. szoros összefonódását azon túlmenően, hogy az építőipari cég végzett szinte minden jelentős beruházást a Tisza-parti városban, és ezek megvalósításához az MSZP–SZDSZ-kormányoktól, illetve Szeged önkormányzatától harmincmilliárd forintot meghaladó közpénzt kapott, a legjobban a városban csak stadionpókerként emlegetett SZVSE–Szeviép-ingatlancsere története jellemzi – írja a Magyar Hírlap.

Az MSZP-s városvezetés teljes mellszélességgel támogatta azt az ötletet, hogy a Szegedi Vasutas Sport Egyesület (SZVSE) adja el a tulajdonában lévő, 2,7 hektáros sporttelepét a Szeviépnek kétszázmillió forintért, és a város másik részén, az önkormányzat tulajdonában lévő, Etelka sori stadionba költözzön át, a SZEOL pályájára, amelyet a Szeviép felújít. Az SZVSE ebben a létesítményben használati jogosultságot kapott volna - írják. A cikkben megemlítik, hogy a nagyszabású tervhez szervesen kapcsolódóan a Szeviép a Mars téri piac területén a város pénzéből sportcsarnokot épített volna, természetesen közpénzből.

Az SZVSE sporttelepén pedig egy Kika-áruház létesült volna, amit viszont már nem a sportklub, hanem a Szeviép hozott volna tető alá, vagyis az extraprofitot ők fölözték volna le.

Ennek a területnek a piaci értékét ugyanis az emelte volna meg, ha a projekt részeként az SZVSE elköltöztetésével kijátszható lett volna a törvény, miszerint sportpálya csak úgy szüntethető meg, ha helyette újat építenek.

Ha a városvezetés és a Szeviép-vezérek közös terve megvalósul, az építőipari vállalat legkevesebb kétmilliárd forintért értékesíthette volna az ingatlant a multinacionális cégnek

– olvasható a cikkben.

Pistrui László, a napokban első fokon öt év két hónap börtönbüntetésre ítélt Szeviép-vezér

és Szentgyörgyi Pál szocialista alpolgármester az SZVSE közgyűlésén együtt győzködte a sportegyesület képviselőit, ám az Együtt Szeged Labdarúgásáért mozgalom, illetve a Mars téri kereskedők képviselete megfúrta a tervet, holott a szocialista alpolgármester már kész tényként tálalta a sportegyesület közgyűlésén, hogy a város megszavazta ezt az elképzelést. Holott ez nem történt meg – mondta a Magyar Hírlapnak Németh János, a Mars téri kereskedők szóvivője. Ahogy elmondta,

az előterjesztés valóban elkészült, ám a terület felmérése is pontatlanul történt, és figyelmen kívül hagyták az államháztartási törvénynek azt a passzusát, hogy ilyen ingatlancsere csak abban az esetben történhet, ha új sportlétesítmény épül az SZVSE pályája helyett.

Ennek hiányában az SZVSE sporttelepén fennmarad a terhelési és elidegenítési tilalom. „Egyik képviselőnk feljelentést is tett emiatt, a büntetőeljárást, amelyet áttettek Békés megyébe, el is rendelték, később azonban megszüntették a nyomozást, mivel az önkormányzat az előterjesztést visszavonta, az már nem került a közgyűlés elé” – magyarázta a lapnak Németh János.

Botka nem volt hajlandó tárgyalni

„Akkoriban egyike voltam azon civileknek, akik az Együtt Szeged Labdarúgásáért mozgalomban felléptek a spekulációs üzlet ellen, és ennek kapcsán

a szocialista városvezetéssel is tárgyalni akartunk, de sem Botka László, sem más önkormányzati vezető nem fogadott bennünket

” – mondta korábban a napilapnak Nógrádi Tibor, a szegedi közgyűlés fideszes tagja. Így került sor 2008 januárjában arra a találkozóra, amelyen küldöttségünket Pistrui László, a Szeviép vezére fogadta, aki megfenyegetett bennünket – tette hozzá. Azt mondta, foglalkozzunk a saját dolgunkkal.

via

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.