Közélet

Magyar Hírlap: karakter nélküli, ezért borúlátó az MSZP

Magyar Hírlap: karakter nélküli, ezért borúlátó az MSZP

2017. szeptember 2., szombat
Magyar Hírlap: karakter nélküli, ezért borúlátó az MSZP

A Magyar Hírlap forrásai szerint a fővárosi szocialisták továbbra is egyeztetnek a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióval a lehetséges jelöltekről. A budapesti szocialista pártvezetés egyfajta szavazatmaximalizálás miatt próbálja egyesíteni a 2010 óta nyolcfelé szakadt MSZP és SZDSZ „szétszéledt” voksait, hogy a megmaradt szalmaszálakba kapaszkodva némelyek bejuthassanak a parlamentbe.

A szocialista pártban mindenki Szegedre figyelt a hétvégén, mi sül ki

Botka László

értelmiségi találkozójából, kiderül-e merre van az előre, de semmivel nem lettünk okosabbak, sőt… –

mondta a Magyar Hírlap egy szocialista forrása

. Azért sőt – folytatta –, mert az MSZP budapesti alapszervezeteiben a bizonytalanság tovább nőtt, mivel a párt alapszabálya értelmében a jelöltállításról helyi szinten kell dönteni, s abban az esetben ha a felsőbb pártszervezet akarna jelöltet javasolni egy választókerületben, akkor erre a helyi szervezetnek rá kell bólintania. Fönt azonban nem mondanak semmit – próbálta érzékeltetni a helyzetet nyolc hónappal a választások előtt a portál névtelen forrása, s maga a tagság csak pletykákból értesül arról, éppen ki lehet a jelölt, a színfalak mögött kiről egyeztetnek. Egy másik MSZP-s forrás szerint, mivel az Együtt elhatárolódott a Botka által meghirdetett közös pártlistától, így például Rákospalotán romlottak a párt választmányi elnöke,

Szigetvári Viktor

esélyei. A közös listán

Gyurcsány Ferenc

nevét emlegetik, hogy egyéniben őt indítanák. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje által „kinevezett”

Tóth József

, Angyalföld polgármestere különösebben nem mélyül el az előmunkálatokban – tudta meg a Magyar Hírlap. „A helyzet az, hogy a budapesti pártvezetés nem mond semmit, így csak azt tudni, nem értenek egyet Botka László stratégiájával” – mondta egy, a párt helyi ügyeire rálátó informátor. Továbbá baj az is, hogy a pártnak nincs ideológiája, nincs karaktere, nincsenek olyan hiteles arcai, akik ha mondanak valamit, azt mindenki el is hiszi. Sokan azt sem értik, mi értelme a huzavonának a DK-val, amikor mindegy, hogy Gyurcsánnyal együtt indulnak vagy nélküle, nem tudják leváltani Orbánt – jegyezte meg a névtelen forrás. Hozzátette, ha az MSZP-nek lenne másfél millió szavazója, akkor érdemes lenne mérlegelni, hogy ehhez a DK hozzá tud még tenni három-négyszázezer voksot, s akkor lehetne matekozni. Na de így? – mondta felháborodva az informátor, aki szerint lassan az lesz a kérdés, hogy bejutnak-e egyáltalán a parlamentbe. Ebben a helyzetben – hangsúlyozta – felesleges a Gyurcsánnyal történő összefogásról polemizálni, mert vele együtt sem tudják leváltani a kormányt. A szocialisták pesszimizmusukat arra alapozták, hogy Botka a szegedi értelmiségi találkozón minden korábbinál jobban elhatárolódott a bukott kormányfőtől, amikor azt mondta, „

Schröder, Blair

és Gyurcsány szociáldemokrata politikája megbukott”, azzal nem lehet új baloldali fordulatot végigvinni. A Magyar Hírlap egy másik forrása azt mondta, csak a vak nem látja, hogy a budapesti pártvezetés egyfajta szavazatmaximalizálás miatt próbálja egyesíteni a 2010 óta nyolcfelé szakadt MSZP és SZDSZ „szétszéledt” voksait, hogy a megmaradt szalmaszálakba kapaszkodva némelyek bejuthassanak a parlamentbe. „De már olyan kevés ez a szalmaszál, hogyha túl sokan kapaszkodnak bele, félő, elszakadnak” – tette hozzá forrásunk. Szerinte tudomásul kellene végre venni, hogy 2010-ben ez párt a hatalmas választási vereség következményeként szétesett, a belső harcok felemésztették, s ami ma van, csupán vergődés. Mindeközben nagyot zuhant az MSZP népszerűsége a nyugdíjasok körében – ez derült ki a Závecz Research belső közvélemény-kutatásából, amelyet a Magyar Nemzet ismertetett. A trend május óta tart, amikor Botka Lászlót hivatalos miniszterelnök-jelöltnek választották. Májusban még a nyugdíjasok 31 százaléka szimpatizált az MSZP-vel, júniusban azonban már csak 28, júliusban 27, augusztusra pedig már csak húsz százalékuk. A népszerűségvesztés még szembetűnőbb egy konkrét életkori csoport, a 65 év fölöttiek körében, akiknél a májusi 33 százalék után augusztusra 19 százalékra zuhant a párt népszerűsége. Egy korábbi felmérésből az is kiderült, hogy a választók Botkával szemben egy higgadt, konszenzuskereső karaktert szeretnének az MSZP élére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.