Közélet

Kávé: Titkos élvezet vagy bűnös szokás? + FOTÓK

Kávé: Titkos élvezet vagy bűnös szokás? + FOTÓK

2017. szeptember 29., péntek
Kávé: Titkos élvezet vagy bűnös szokás? + FOTÓK
cof

Nincs a világon olyan probléma, amit ne oldana meg egy csésze fekete hangoztatják az ital kedvelői. A történelem során hol élvezeti cikként, hol pedig tiltott italként tartották számon. Magyarországon pár éve egy új hullám indult útjára, amely egy kiforrottabb kávé kultúra irányába sodorhatja az embereket. Szeptember 29-e a kávé világnapja.

A mérték az érték, a kávéfogyasztásban is, mint mindenben vallja

Thurzó Balázs

belgyógyász. A koffeinnek nagyon sok pozitív hatása van az emberi szervezetre, elsősorban fokozza az agyműködést, a figyelmet, a szellemi összpontosítást. Feltételezhető, az időskori demenciát is visszaszoríthatja. Ezen kívül meggyorsítja a bélműködést, a méreganyagok kiürítését a szervezetből. „Ha mérlegre tesszük a pozitív és a negatív tulajdonságait, akkor a mérleg nyelve egyértelműen a pozitív irányba billen. Naponta 1-2 csésze elfogyasztása a normális keretek közt mozog. Ezzel szemben a mértéktelenség a szervezet napi ritmusának a felborulását okozza. Az alvás ébrenlét időszaka eltolódik, amikor pihennie kéne akkor is aktív lesz az egyén. Nyilván egy idő után a kezdeti éberség helyét átveszi a fáradság, a szervezet leépül, az illető pedig dekoncentrálttá válik” – mondta a szakember. A kávéról az évek óta fennálló sztereotípia, miszerint káros az egészségre megdőlni látszik. Az emberek egyre nyitottabbak a különféle pörkölések kipróbálására.

Dékány Gergely

, az Antique Cafe & Tea üzletvezetője szerint Magyarországon az utóbbi 3-4 évben megváltoztak a kávézási szokások. A fővárosból indult az új hullám, ami két éve elérte Szegedet is. Egyre többen keresik a minőséget, és egyre többen lépnek ki a presszó kávé komfortzónájából. Az olasz pörkölés mellett feltűntek a kínálatban a világos gyümölcsösebb ízvilágok is. „Régebben az volt a jellemző, hogy aki elment kávézni, az egy jó beszélgetéssel párosította mindezt. Ma már egyre többen térnek be egyedül is. Sőt, a vendégeink egyre céltudatosabbak és nyitottabbak az újdonságok felé” – tette hozzá Gergely. A magyarok még csak a kezdeti lépéseket teszik meg egy kiforrottabb kávé kultúra felé. Ezzel szemben vannak olyan országok, ahol a fekete italra életérzésként tekintenek, az emberek mindennapjainak a kihagyhatatlan részét képezi. Az olasz kávék messze földön híresek a minőségükről és a változatosságukról. „Egy ártatlan élvezet melynek társadalmi kohéziós ereje van. Az olasz élet szerves része a kávézás, amikor találkoznak egy ismerőssel feltétlenül megisznak vele egy kávét. Nem pusztán arról van szó, hogy valakinek igénye van a felfrissülésre, a feltöltődésre. A társas együttlét szükségszerű velejárója. Mondhatni egy kellemes érzékszervi benyomással együtt beszélgetnek a helyi kávézókban” – fogalmazott

Pál József

, a SZTE Olasz tanszékének a vezetője, aki ha csak egy itáliai kávét ajánlhatna kipróbálásra, akkor azaz illy lenne. „A kávé a maga teljes diadalában az eszpresszóban ízlelhető meg igazán. Az aromák, a teksztúra, a zamatok nekem ezer mesét mondanak. Ha egy új helyre megyek, mindig két kávét szoktam rendelni. Az egyik egy presszó a másik egy tejes vagy egy cappuccino. Az eszpresszóval a kávé készítés teljes művészetét meglehet ízlelni” – mondta

Zoltán Patrícia

, aki maga is képzett barista. Patrícia úgy látja, boldogabbak az emberek, ha naponta 1-2 jó kávét megisznak. Sőt, szerinte a kávénak pozitív hatása van a szív és az agyműködésre is. Természetesen akkor, ha az ember betartja és nem viszi túlzásba.

Gömöri Krisztián

, a Szegedi Nemzeti Színház színésze magát hedonista embernek tartja, a kávé ivás terén mégis a mértékletességben hisz. A napjaiba nem fér bele, hogy beüljön egy kávézóba, de a reggeli kávézás már mindennapos szeánsszá vált a számára. „Nem feltétlenül tartom jó dolognak, ha az ember naponta 5-6 bögrével megiszik, próbálok ilyen szempontból is vigyázni az egészségemre. Soha nem iszom eszpresszót, mindig csak tejes kávét cukor nélkül. Egyet reggel, a másodikat pedig próba vagy előadás előtt” – mondta. Nem mindenki tartja be a napi 1-2 csészényi adagot. Sokan a napközbeni hajtás a sűrű programok között észrevétlenül is megisznak több feketét is. „Sajnos sokszor iszom kávét, ma körülbelül négyszer fogok. Ez attól is függ, hogy mit kell csinálnom a nap folyamán, a napi 2-3 csésze az alap. Otthon még csak kapszulásom van, ha kávézóban járok, akkor mindig világos pörkölést vagy valami egészen újat választok” – nyilatkozott

Tóth Emese

, aki éppen egy tonikos különlegességet próbált ki, amelynek az az érdekessége, hogy huszonnégy órán át a hűtőben áztatják a kávét, majd egy kis lime-mal megbolondítják. A koffeinnel "fűszerezett" ital alapjában véve nincs káros hatással az egészségre. Azonban, aki valamilyen betegségben szenved, illetve gyógyszereket szed, annak minden esetben érdemes előzőleg megbeszélnie az orvosával, hogy fogyaszthatja- e a népszerű frissítőt.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.