Közélet

Novák: kiterjesztik az egyszeri anyasági támogatást a külhoni magyarságra is

Novák: kiterjesztik az egyszeri anyasági támogatást a külhoni magyarságra is

2017. július 21., péntek
Novák: kiterjesztik az egyszeri anyasági támogatást a külhoni magyarságra is
novak_katalin03_gs

A kormány jövő januártól a Köldökzsinór program keretében kiterjeszti az egyszeri anyasági támogatást a külhoni magyarságra is, erre 640 millió forintot különítettek el első évben - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára pénteken az MTI-nek.

A Köldökzsinór programmal azt szeretnék jelezni, hogy a kormány számára minden megszületett magyar gyermek érték, szülessen bárhol a világon - mutatott rá a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta: a családok támogatása számukra nem kiadás, hanem befektetés. A program alapján jövő januártól megteszik az első lépéseket, hogy a magyarországi családtámogatási formák közül bizonyos juttatásokat azok is megkaphassanak, akik nem Magyarország közigazgatási határain belül vállalnak gyermeket. Első lépésként az egyszeri anyasági támogatást januártól minden magyar édesanya megkapja, függetlenül attól, hogy a gyermeke a világ mely pontján született. Ez érvényes a Kárpát-medence és a diaszpóra magyarságára egyaránt - jelezte Novák Katalin. Hozzátette: egy egyszeri, 64 125 forintos támogatásról van szó, és mintegy 10 ezer gyermekkel számoltak az első évben, így összesen 640 millió forintos keretet különítettek el. A támogatást akkor kaphatják meg az érintettek, ha a gyermeket anyakönyveztetik, illetve tekintettel a felvidéki helyzetre a magyar igazolvány is jogosító okmány lesz. Szintén januártól kiterjesztik a babakötvényt is: minden gyermeknek indítanak egy Start-számlát, ezen 43 ezer forintos kezdőtőkét helyeznek el. Utána erre lehet további megtakarításokat elhelyezni, és ezt az állam kamattámogatással kiegészíti majd. Amikor a magyar fiatal 18 éves lesz, akkor megkaphatja az összegyűlt összeget - fejtette ki Novák Katalin. Az Emmi államtitkára beszámolt arról is, hogy Tusványoson átadtak pénteken egy mobil játszóteret. A kormány tavaly 100 milliós keretet különített el a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének, hogy Kárpát-medence szerte létre tudjanak hozni családi közösségi tereket. Ennek egyik eleme ez a mobil játszótér, amelyet különböző helyeken, fesztiválokon állítanak fel, ahol családok részt vesznek a programokon.

Családbarát minősítési programot indít a kormány

Az élet minden területére kiterjedő családbarát minősítési programot indít a kormány jövőre - közölte pénteken Tusnádfürdőn az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára.

Novák Katalin

a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor panelrendezvényén kiemelte: nem csak egy ország, hanem az egész nemzet számára fontos a családbarát gondolkodás. Ez egy meglévő értékrend és kitűzött cél is egyben. Hozzátette: azt szeretnék, ha a családbarát gondolkodás a mindennapokban jelenlévő valóság lenne, erre a magyar emberek többsége is vágyik. Utalt arra a közelmúltban készült reprezentatív kutatásra, amelynek eredményei azt mutatják: a 15-29 éves magyar fiatalok alapvetően családcentrikusan gondolkodnak, ezeket az értékeket tartják fontosnak. A kormány feladata, hogy a feltételeket ehhez megteremtsék, azaz családbarát legyen az iskola, a közigazgatás. Jelezte: a családok évéhez kapcsolódva jövőre elindul egy olyan program, amelynek célja egy minősítési rendszer kialakítása. Ez tartalmazza majd a konkrét feltételeit annak, mikor mondhatják például egy fesztiválra, étteremre, hogy családbarát. Emellett az új fejlesztéseknél kötelezően meghatározott minimumokat is előírnának - jelezte Novák Katalin. Kitért arra is: nemzetközi viszonylatban sokszor félnek kimondani, a család az az erőforrás, amire érdemes támaszkodni. Azon kellene az európai vezetőknek elgondolkodniuk, mi az oka annak, hogy a fiatalok vágynak családra, szeretnének családot, de mégis nagyon kitolódik a gyermekvállalás, illetve, hogy a vágyott gyermekek sokszor nem születnek meg. A magyar kormány a lehető legtöbb támogatást kívánja biztosítani a gyermekvállaláshoz, és ez nem kizárólag anyagi segítséget jelent - hangsúlyozta az Emmi államtitkára.

Király Nóra

, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója azt mondta: a kormányzati intézkedések nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a demográfiai mutatók pozitív irányba mozduljanak és megerősödjön a család intézménye.

Aáry-Tamás Lajos

, az oktatási jogok biztosa arról beszélt: vannak olyan gyerekek, akiknél a családi minta, a család élete nem olyan, mint amilyet az iskola tud kínálni, és bizonyos dolgokat az oktatási intézmények kénytelen pótolni. A sokszor említett finn példát hozta fel, ahol először társadalmi párbeszéd indult arról, hogy milyenek legyenek a finnek 50 év múlva. Felvetette, hogy ilyen típusú párbeszédre Kárpát-medence- szerte szükség lenne. A stabil családok fontosságát hangsúlyozta

Rónaszékiné Keresztes Monika

, a fővárosi Fidesz alelnöke a Fiatal Családosok Klubja és a Mindennapok Női szemmel Egyesület kerekasztal-beszélgetésén.

Kolozsvári Tibor

, a Szent Ferenc Alapítvány igazgatója szerint a magyar kormány családpolitikai intézkedései nem csak szolgáltatásokat nyújtanak, hanem ösztönzik a családokat a gyermekvállalásra. A családra befektetésként tekintenek, ez Romániában nincs így - mutatott rá, hozzátéve: "márpedig aki nem vet, az nem fog aratni".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.