Közélet

Csongrád megyében hét látássérültnek van négylábú segítsége

Csongrád megyében hét látássérültnek van négylábú segítsége

2017. július 29., szombat
Csongrád megyében hét látássérültnek van négylábú segítsége
vakvezeto_kutya_gs

A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete 300 tagot számlál, közülük 7 embernek van vakvezető kutyája; a legfiatalabb még középiskolába jár. Az egyesület elnöke szerint sokan azért nem élnek az egyébként ingyenesen igényelhető négylábúak segítségével, mert a mai napig több munkahely és üzlet is kitiltja az ebeket.

Csongrád megyében közel 2000 látássérült ember él, legalábbis ennyien kapnak fogyatékossági ellátást, de a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének elnöke szerint valószínűleg ennél is többen vannak.

Ballai Anna Mária

elnök elmondta, 300 regisztrált tagjuk van, közülük 7 látássérült igényelt már maga mellé vakvezető kutyát. A legfiatalabb mindössze 18 éves, aki az egyik szegedi középiskolába jár. Ballai Anna Mária az egyesület tagjainak tapasztalataira hivatkozva azt mondta, sokan azért nem szeretnénk vakvezető kutyát maguk mellé venni, mert annak ellenére, hogy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége ingyen biztosítja, sokba kerül a mindennapi és állatorvosi ellátás, a megfelelő élettér és életminőség biztosítása. Egy vakvezető kutya ugyanis csak addig munkakutya, míg rajta van a hám, a szabadidőt ugyanúgy töltik, mint bármelyik hobbiból tartott eb. A másik visszatartó erő, hogy az intézmények, munkahelyek, üzletek még mindig fenntartással kezelik a kutyákat, sokan sajnos egyenesen megtiltják, hogy vakvezető kutyával a helyiségbe lépjenek.

"2009 óta él egy szociális és munkaügyi rendelet, amely kimondja, hogy a vakvezető kutya minden nyilvános helyre, közösségi térbe bemehet. Ennek ellenére az egyesületnek és tagjainak is az a tapasztalata, hogy ez nem így működik. Most fejeztük be egy 20 hónapos projektünket, a vakbarát üzlet komplex minősítést, ennek keretében vakvezető kutyás minősítők is mentek Csongrád megyei üzleteket tesztelni. Ahová beengedték őket. Voltak ugyanis nagyvárosi üzletek, ahová nem mehettek be. Sajtóból ismerjük, hogy volt olyan étterem is, ahová egy hölgyet nem engedtek be a vakvezető kutyájával, sőt, kitalálták, hogy külön teremben tudják fogadni, de ez nem felel meg a jogszabályoknak."

Pedig a vakvezető kutya sokkal biztonságosabb, mint a fehér bot, ugyanis azokra a veszélyekre is figyelmeztet, melyek nem "kitapinthatóak" az utcán. Még a szabad ülőhelyet is észlelik a tömegközlekedési eszközökön. Ballai Anna Mária ezzel kapcsolatban megjegyezte, a vakvezető kutyáknak nincs szüksége vonaljegyre, sem szájkosárra, viszont a gazdájának igazolást kell magánál tartania. A megyei járművezetők egyébként ismerik a jogszabályokat, az egyesület az országban egyedülálló módon elsőként tette meg a 2013-as uniós jogszabálynak megfelelő lépéseket azért, hogy tréningeket tartson a Dakk Zrt. (korábban Tisza Volán) munkatársainak a mozgásukban akadályozottak utazási szokásairól, feltételeiről. Csongrád megyébe két kiképző iskolából fogadják a kutyákat: az országos szövetség 40 éves múltú intézményétől és egy miskolci iskolától. A négylábúak nagyon alapos kiképzést kapnak, legalább 7 évig el tudják látni feladataikat látássérült gazdájuk mellett. Az egyesület elnöke felhívta a látók figyelmét: "simogatni, étellel vagy innivalóval kínálni nem szabad a vakvezető kutyákat, mert ezek mind elvonhatják a figyelmüket. A hám jelenti számukra a munkaruhát, ha csak pórázon, egy kísérő közreműködésével sétálnak, ugyanúgy viselkednek, mint bármelyik eb."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.