Közélet

Európai béruniót szeretne a Jobbik

Európai béruniót szeretne a Jobbik

2017. március 3., péntek
Európai béruniót szeretne a Jobbik
jobbik_sajttaj004

Az Európai Unión belüli bérunió melletti polgári kezdeményezést kíván sikerre vinni a Jobbik. Fokozatosan szeretnék csökkenteni a nyugat-európai és a kelet-közép-európai bérek közötti különbséget, ezt tartják a felzárkózás zálogának. Legalább hét országban kell elindítani a kezdeményezést, hogy foglalkozzanak az üggyel Brüsszelben.

„Az Európai Unióban eddig egy politikai unió működött, szemben egy gazdasági-szociális unióval” – fogalmazott

Tóth Péter

, a Jobbik szegedi önkormányzati képviselője, a párt helyi vezetője. Úgy gondolja, a „problémák szétterítésében” – mint az illegális migráció eredménye - élen jár az unió, de a megoldások megtalálásában már kevésbé sikeres. Abban bízik, ha az európai kezdeményezésük sikeres, akkor a bérunió hatására csökken a különbség Nyugat- és Kelet-Európa között. Azt reméli a Jobbik, hogy ez Magyarországon és Közép-Európában az elvándorlás gátja lesz, a kiegyenlítődés hatására nőnek a hazai adóbevételek, s így a nyugdíjak is. Szerintük így nyeri el az unió valódi értelmét. Az Európai Unióban nem létezik a népszavazás intézménye, parlamentjének tagjai nem tehetnek egyéni képviselői indítványt, így csak a polgári kezdeményezés segítségével érhetik el, hogy legalább foglalkozzon a kérdéssel az Európai Bizottság. Ehhez hét uniós tagállamban kell összegyűjteni egymillió aláírást. Tóth Péter elsősorban közép-európai és a balkáni országok támogatásában bízik, ezért tárgyal több államban

Vona Gábor

, a párt elnöke Bulgáriától Lengyelországig. A szegedi politikus szerint nem veszítené el az ország a versenyképességét, ha azonos bérek lennének a győri és az ingolstadti Audi-gyárban. Úgy gondolja, ez csupán a Fidesz és a 2010 előtti balliberális kormányok érvelése, akik az olcsó munkaerővel tették népszerűvé Magyarországot a multinacionális befektetők előtt. Megjegyezte, az autógyárak eddig is versenyképes fizetést tudtak adni, példaként a Mercedes üzemének Kecskemétre gyakorolt hatását említette, a fideszes városvezetés MSZP-s kormány alatt tudta a településre csábítani a német céget – ez Botka Lászlónak nem sikerült, amivel „Szeged vesztes maradt a leginkább leszakadó térség részeként”. Kérdésünkre kifejtette, még nem tudja, hogy a bruttó, vagy a nettó bér legyen azonos, de adóügyekben is a fokozatosságot támogatná. Az adóuniót sem tartja rossz ötletnek, ha ennek köszönhetően a különböző cégek és tagállamok „panamázását”, trükközését vissza lehetne szorítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.