Közélet

Az 1848-as forradalomra emlékezett a szegedi Fidelitas és IKSZ + FOTÓK

Az 1848-as forradalomra emlékezett a szegedi Fidelitas és IKSZ + FOTÓK

2017. március 10., péntek
Az 1848-as forradalomra emlékezett a szegedi Fidelitas és IKSZ + FOTÓK
20170309_210534

A két ifjúsági szervezet rendezvényén Pelyach István idézte fel a forradalom és szabadságharc eseményeit.

Közeledik március 15-e, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója. Két ifjúsági szervezet, a szegedi Fidelitas és a szegedi Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség(IKSZ) közös eseményt szervezett a közelgő évforduló alkalmából. A szervezőknek sikerült meghívniuk

Pelyach Istvánt

történészt, a Szegedi Tudományegyetem tanárát, aki a téma egyik legnevesebb kutatója az országban. A rendezvényre a Kálvária sugárúton található KIK kávézóban került sor március 9-én. Pelyach István, a BTK Modern Magyar Történeti Tanszék oktatójának előadása sok érdeklődőt vonzott. Beszélt a márciusi ifjak terveiről, céljairól és az egyes ifjak egyéni sorsáról is. Elmondása szerint a hazai polgárság rendkívül szűk réteg volt, ezért a márciusi ifjak tagjai a változást akaró nemesség és pár paraszti sorból kiemelkedett értelmiségiek voltak. Kiemelte, hogy szerencsére sokat tudunk a forradalom napjának és egész 1848/1849 eseményeiről, mivel a kor prominens alakjai közül sokan naplót vezettek, valamint levelek útján kommunikáltak egymással.

Petőfi Sándor

naplójából még egy részletet is felolvasott az előadó, így a közönség még jobban átérezhette a költő romantikus forradalmi hevületét. Ezt követően részletesen taglalta március 15-e történéseit, amely nap a nagy tettek mellett sok komikus pillanatot is rejtett magában. A forradalom egyik nagy szépsége Pelyach szerint, hogy erőszak nélkül zajlott le. Így kerülhetett sor arra, hogy amikor Petőfiék lefoglalták

Landerer

nyomdáját, a velük szimpatizáló nyomdász megkérte őket, hogy amíg nyomtatják a 12 pontot zárják be őt a dolgozószobájába, nehogy a császári karhatalom később együttműködéssel tudja vádolni. Pelyach kiemelte azt is, hogy Petőfiék csak mint az események elindítójaként tekintettek magukra, a forradalom utáni konszolidációt a Pozsonyban székelő országgyűléstől, elsősorban Kossuthéktól és a leendő új kormánytól várták. A történész szerint 1848 legnagyobb szépsége az, hogy az ország minden társadalmi rétege összefogott a jobbágytól a főnemesig, sőt a későbbi önvédelmi háború első hősi halottja egy báró volt. Az előadása végén megjegyezte, hogy ennek fényében nem találja helyénvalónak azt, hogy 1848-at sokan a saját politikai érdekük által vezérelve ki akarják sajátítani maguknak. Pelyach István úgy véli, ma is egy nemzetként közösen kell ünnepelnünk a forradalmat és szabadságharcot, hiszen az a nemzet közös vívmánya. A történész az előadása végeztével a kávézóban maradt, és válaszolt a megjelent szegedi fiatalok kérdéseire még egy órát elbeszélgetve így.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.