Közélet

12 pontba szedtük az érdekességeket az 1848-as Szegedről!

12 pontba szedtük az érdekességeket az 1848-as Szegedről!

2017. március 15., szerda
12 pontba szedtük az érdekességeket az 1848-as Szegedről!
szoregi_csata_it (26)

Egy apró különlegességgel készültünk a március tizenötödikei nemzeti ünnepre. A 12 érdekesség egyik része a forradalom kezdetéhez, a másik része a szabadságharc végéhez kapcsolódik. Munkánk során a Szeged története második kötetét használtuk fel.

Tudta Ön, hogy…

1. …a Pannónia gőzhajó hozta meg a forradalom hírét és a 12 pont egy példányát március 17-én Szegedre? 2. …”köz lelkesedéssel” döntöttek arról, hogy a címer kétfejű sasa helyére a következő szöveg kerüljön: „1848. Martius 15-e” ? 3. …utcákat is kereszteltek át? A Széchenyi térből Szabadság tér, az Oskola utcából Kossuth utca, a Pacsirta utcából Deák Ferenc utca lett. 4. …1848 nyarán a szerb felkelés hírére Szeged mellett jelölték ki a „mozgó nemzetőrség” táborát? Ők lettek később a honvédek… 5. …a 3. szegedi honvédzászlóaljat parancsnoka,

Damjanich János

őrnagy „mágnászászlóaljnak” nevezte, mert rengeteg ügyvéd, joghallgató, tisztviselő, iparos lépett be az alakulatba? 6. …7817 rőf vitorlavászonból készítette el Szeged saját költségén a zászlóalj ruházatát? A Szegedi Kékfestő Cég ingyen vállalta a ruházat színezését, így 1181 nadrágjuk, s ugyanennyi kabátjuk lett a katonáknak.

7. …1848 júniusának második felében kerültek a déli frontra a szegedi honvédek? Annyira sietni kellett a szerb felkelők miatt, hogy sokaknak sem egyenruha, sem lőfegyver nem jutott, így volt olyan, aki mezítláb, kiegyenesített kaszával védte a hazát. 8. …fehér tollasoknak is nevezték a 3-as honvédeket? Ezt a megkülönböztető jelzést Óbecsén kezdték el viselni Damjanich ötleteként. 9. …a Hódmezővásárhely felől érkező Kossuth Lajos a ma róla elnevezett sugárúton jött be a városba 1848. október 4-én. A beszédéből talán mindenki fel tudja idézni e sort: „Szegednek népe, nemzetem büszkesége, szegény elárult hazám oszlopa! mélyen megilletődve hajlok meg előtted.” 10. …a hadi helyzet romlását, Julius Haynau sikeres támadását követően Kossuth 1849. július 2-án bejelentette, hogy a kormány és a képviselőház Szegedre költözik, azaz városunk lett az ország fővárosa? 11. …itt fogadták el – már túl későn – 1849. július 28-án a nemzetiségi törvényt? 12. …Haynau augusztus 2-án harc nélkül szállta meg a várost?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.