Közélet

Százötven katona lakik modern konténerbázison Kelebián

Százötven katona lakik modern konténerbázison Kelebián

2017. február 7., kedd
Százötven katona lakik modern konténerbázison Kelebián
kelebia_hatar_katonak21_gs

Új határvédelmi bázist alakítottak ki Kelebián, a 150 ember elhelyezésére szolgáló konténertáborhoz hasonló épül Bácsalmáson, Madarason és Hercegszántón is tavaszig – jelentette ki Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke. Elmondta azt is, amennyiben megépül a második határvédelmi szakasz és a jelenlegi migrációs nyomás marad, akkor 30-50%-kal csökkenteni tudják a határ térségében szolgálatot teljesítő állomány létszámát.

Négyfős lakókonténerekben szállásolják el immár Kelebián a határ menti szolgálatot ellátó katonákat, amelyek elektromos fűtéssel ellátottak és légkondicionáló is van bennük. A most elkészült, kilencven szabványos konténerből álló bázison van egészségügyi blokk, de konditerem és szabadidős helyiség is, ahol csocsózhatnak, biliárdozhatnak, vagy épp dartsozhatnak a katonák. Wifi-s internetszolgáltatás is van, ami a szabadidő eltöltését és a családdal való kapcsolattartást segíteni. Az étkezde mellett mosóhelyiséget alakítottak ki, és hamarosan egy mobil ABC is nyílik a tábor mellett, hogy még teljesebb körű legyen a katonák kiszolgálása.

Benkő Tibor

, a Honvéd Vezérkar főnöke a bázison tartott állománygyűlésen elmondta, várhatóan tavaszig elkészül a bácsalmási, madarasi és hercegszántói bázis is, ahol összesen 600 katonát szállásolnak el. Hozzátette, szükség esetén a konténerekre egy plusz emelet építhető, így duplájára növelhetik a férőhelyek számát. Hangsúlyozta, azért döntöttek a konténerbázisok kialakításáról, hogy ne kelljen a határon szolgálatot teljesítőknek teherautó platón utazva több tíz kilométert is zötykölődniük naponta szolgálati helyükre. A bázissal kapcsolatban elmondta, azok számára, akik már jártak misszióban, nem ismeretlen ez az elhelyezési forma, hiszen hasonló, a kor színvonalának megfelelően alakították ki.

Lippai Péter

ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese, és az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék (MH AIAK) parancsnoka arról tájékoztatott, hogy a már lakott bázis három blokkra osztható fel, kiszolgáló és ellátó, valamint irodai blokkra, egy lakóövezetre és egy úgynevezett sport- és szabadidős blokkra. Az étkezde 80 fő befogadására alkalmas, vagyis az állományt két turnusban tudják étkeztetni, de mivel három váltásban látják el feladataikat a katonák, ez a kapacitás elegendő. Arra is ügyeltek az állomány elszállásolásánál, hogy lehetőleg egy blokkba kerüljenek, akik egyszerre teljesítenek szolgálatot, így nem zavarják társaikat a pihenésben. Lippai Péter elmondta, hogy négy körletenként egy-egy hűtő is a katonák rendelkezésére áll, amelynek a használata rendkívül szigorú higiéniás szabályokhoz kötött. Például csak felcímkézett, becsomagolt élelmiszert lehet bennük tárolni, és azt is fel kell tüntetni, hogy mikor kezdték meg az adott ételt, amit a parancsnoki állomány naponta ellenőriz, nehogy lejárt szavatosságú élelmiszert fogyasszanak a katonák.

kelebia_hatar_katonak35_gs

Az egészségügyi blokkban járva

Gémes Szabolcs

őrmestertől megtudtuk, többféle betegséggel felkeresték már a helyiséget, most az időjárás miatt leginkább felső légúti panaszok fordulnak elő. Járóbeteg-ellátás történik ott egyébként, komolyabb esetekben a hódmezővásárhelyi laktanyába viszik a katonákat, illetve az Országos Mentőszolgálattal is szoros kapcsolatban állnak.

Amíg vannak migránsok, maradnak a katonák

A migrációs nyomás megszűnéséig maradnak a katonák a határ menti térségben – közölte a Honvéd Vezérkar főnöke, de arról is beszélt, hogy reményei szerint a második vonalbeli kerítés megépítése után csökkenthető a személyi állomány. Mint elmondta, nem szeretne jóslásokba bocsátkozni, de amennyiben marad a jelenlegi migrációs nyomás, akkor mivel modern technikai eszközökkel szerelik fel az új kerítést, akár 30-50%-kal kevesebb katona is képes lesz ellátni a határvédelmet. Az elmúlt másfél évben egyébként több mint 15 ezer katona és honvédségi dolgozó fordult meg a határon, de hazai és nemzetközi gyakorlatokon is részt vettek, továbbá három földrész tucatnyi helyszínén láttak el missziós feladatokat.

Három pilléren nyugvó életpályamodellt vezettek be

kelebia_hatar_katonak30_gs

Az állománygyűlésen a katonai életpályamodellről szólva Benkő Tibor elmondta, három pilléren nyugvó rendszert dolgoztak ki. Egyrészt új előmeneteli és hozzá kapcsolódó illetményrendszert vezettek be, hiszen elvárás, hogy mindenki tanuljon, képezze magát, idegen nyelveket sajátítson el, ám ezt csak úgy lehet elvárni, ha igazodik hozzá az illetmény is. Emlékeztetett, hogy 2015-ben 30%-os emelést hajtottak végre, figyelembe véve, hogy az alacsonyabb illetménnyel rendelkezők kapjanak nagyobb emelést, majd tavaly 5, idén pedig szintén 5%-kal nőttek az illetmények. A második pillér a lakhatási támogatás, amit azért tart fontosnak Benkő, mert ha a katonáktól elvárják, hogy költözzenek a munkájuk miatt, akkor ennek a feltételrendszerét a honvédségnek kell biztosítania. A modell harmadik pillére idén január elsején lépett életbe, ez pedig az egészségmegőrző programokat takarja, s ahogy a Honvéd Vezérkar főnöke elmondta, ilyen biztosítási rendszer korábban nem volt a honvédségnél, ezentúl gondoskodnak azokról is, akiket egészségkárosodás ér. Beszámolt arról is, hogy a technikai eszközparkot is fejlesztik, tavaly 90 terepjárót, idén pedig további 100-at állítanak szolgálatba, ezek zöme a határ térségébe kerül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.