Közélet

Kivételes teljesítményt nyújtottak 2016-ban is a megyei tűzoltók

Kivételes teljesítményt nyújtottak 2016-ban is a megyei tűzoltók

2017. február 20., hétfő
Kivételes teljesítményt nyújtottak 2016-ban is a megyei tűzoltók
avartuz_tuzoltok

Évet értékelt a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Szeretnének a jelenlegi mutatókon is javítani, ennek kulcsa a korszerű felszerelés mellett a megelőzés, ezért mindent megtesznek, hogy a lakosság is nagyobb hangsúlyt helyezzen a prevencióra.

2016 is tartalmas évet jelentett a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság számára – derült ki

Szatmári Imre

tűzoltó dandártábornok beszámolójából. Nagy hangsúlyt helyeznek a megelőzésre, s a baj megtörténte esetén a minél gyorsabb kiérkezésre. Többek között laktanya tetőcseréjére, fűtéskorszerűsítésre is jutott az ingatlanfejlesztésre szánt mintegy 27,5 millió forintos pénzösszegből. 33,5 millió forint költöttek védőfelszerelésre, ebből nehéz gázvédőruhát vettek, mászóöveket cseréltek, gázérzékelő műszereket szereztek be. 66 gépjárművel rendelkeznek, 8 utánfutójuk, 4 konténerük, 3 hajójuk van. Két új fecskendőt, két tehergépkocsit, egy gyorsbeavatkozó járművet és egy új utánfutót vásárolhattak, így két évvel fiatalabbá vált járműparkjuk. Pozitívum, hogy tartozás nélkül várhatták az új esztendőt.

katasztrofavedelem_sajttaj002kf

Az állomány átlagéletkora negyven év, tapasztalt, megfelelő fizikai kondíciókkal rendelkező személyekből áll a szervezet. A fluktuáció alacsony, 522 főből csupán 12 hagyta el a megyei katasztrófavédelmet – közülük négyen csak más területen folytatják hivatásukat. Az évente meghirdetett öt-hat tűzoltói álláshelyre jelentős a túljelentkezés, s habár a jelöltek mintegy fele „elvérzik” a fizikai, pszichológiai felmérésen, még így is figyelembe tudnak venni olyan szempontokat, mint a „C” kategóriás jogosítvány megléte. A tiszti állományt meg tudták tartani, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről is vehetnek fel új kollégákat minden évben. Rendszeresen iskoláznak be tűzoltókat, 71 fő vett részt tavaly hosszabb képzésekben. 406 fő nyújtott jó, vagy kivételes teljesítményt, ezt plusz juttatásban is elismerik, habár az alapbért is versenyképesnek tartja a dandártábornok. A regionális szerepet betöltő Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Ellátó Központjuk 1684 főt látott el. 505 kockázati helyszínt ellenőriztek, de csak 18 esetben kellett lépniük, elsősorban a belvízelvezetés javítása érdekében. Egyre több vonulásban vesznek részt az önkéntes tűzoltó egyesületek, köszönhetően megnövekedett létszámuknak, egyre több őrsüknek és hatékonyabb felszerelésüknek, jobb képzettségüknek. Az önkéntes mentőcsoportokban is már mintegy 509 fő vesz részt, de tagságuk nem azonos a tűzoltókéval, így egymást kiegészíthetik sikeresen.

katasztrofavedelem_sajttaj003kf

1409 beavatkozást igénylő esetre 277 téves jelzés jutott, ez a korábbiakhoz képest kiemelkedően magas szám. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy sok helyre bekötöttek új tűzvédelmi berendezéseket, amelyek időnként feleslegesen is riasztottak. Azonban ezek a vonulások sem számítanak elvesztegetett időnek, mert így ellenőrizhették a katasztrófavédelem munkatársai, hogy minden megfelelően biztonságos-e. Húsz fő hunyt el műveleti helyszínen, egy kivételével közlekedési balesetben, ezt a számot szeretnék csökkenteni a tűzoltók. Az esetek többségében megfelelő erőket küldtek ki a helyszínekre, a tűzoltórajok megakadályozták a tűz továbbterjedését. Időben érkeznek ki, átlagosan 10 perc 10 másodperc alatt, szerencsére úgy épül fel a rendszer, hogy a legtöbb esetben a legközelebbi állomás maximum tíz kilométer távolságra található. Ezen is szeretnének még javítani, ezt újabb önkéntes tűzoltóságok létrehozásával tehetik meg. Várhatóan 2017-ben Földeákon, 2018-ban Sándorfalván, Balástyán jön létre új őrs. Az állam állja a felszerelés, a vonulás költségeit, ezt a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon keresztül juttatja el. Egyedi adatbázisokat is kialakítottak, rendelkeznek online tűzcsapkataszterrel (a járműveken offline is használható), autópálya-adatbázissal, polgári védelmi adatbázissal az ipari objektumokhoz kapcsolódóan, tűzveszélyes erdőkről szóló adatokkal, Tűzoltási Műszaki Mentési Tervvel rendelkező létesítményekről adatbázissal, ez utóbbit napi szinten kell frissíteni. Egyre több hatósági üggyel kell foglalkozniuk, ezért a korábbi évekhez képest kétszer annyi fő végzi az ehhez köthető munkákat.

katasztrofavedelem_sajttaj005kf

Negatívum, hogy nőtt a szénmonoxid mérgezések száma, 28 eset történt, ez elsősorban az új, jól záró, műanyag ablakok miatt van. Ezért a jövőben is a prevencióra helyezik a hangsúlyt, azt tanácsolják a lakosságnak, hogy szereljenek fel szénmonoxid érzékelőt. Javult viszont a tűzvizsgálatok felderítettsége, köszönhetően annak, hogy a rendőrség módszereit, eszközeit már ők is használják. A megyében 34 veszélyes üzem található, ebből 10 felső küszöbértékű, amelyek zöme Algyőn található, de van belőlük Szegeden, Szentesen is. A veszélyes anyagokat szállító gépjárműveket, vonatokat is ellenőrizték, elsősorban az előbbihez kapcsolódó nemzetközi forgalom adott sok munkát a katasztrófavédelemnek. A korábbinál több vízügyi szakhatóság ügyük volt. Együttműködnek a megyei agrárkamarával, meglátogatják a gazdaköröket, hogy a szükséges tűzvédelmi és más hasznos információkkal ellássák a földből élőket. Összesen 2,7 milliárd forintból gazdálkodhattak, az összeg nagyobb részét személyi juttatásokra költötték, 170 millió forint jutott dologi kiadásokra, s jutott egy kevés beruházásokra is. Az igazgatóságát kivételes – 92 százalékos - teljesítményt nyújtott a központi értékelés szerint - mondta el

Mészáros Zoltán

tűzoltó ezredes, gazdasági igazgatóhelyettes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.