Közélet

Előzetesben a bolgár embercsempész

Előzetesben a bolgár embercsempész

2017. február 2., csütörtök
Előzetesben a bolgár embercsempész

A Szegedi Járásbíróság jogerősen elrendelte annak a férfinak az előzetes letartóztatását, akit embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt kedden vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított előzetes letartóztatása március másodikáig tart.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azért indítványozta a bolgár állampolgárságú gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy megállapodott ismeretlen megbízójával abban, hogy a saját ellátására kapott 20 euró és pontosan meg nem határozott összegű vagyoni ellenszolgáltatás fejében segítséget nyújt ahhoz, hogy a magyar-román határon keresztül Magyarországra, majd Ausztriába szállít 5 fő – magukat iraki állampolgárnak valló – migráns személyt. A fentieknek megfelelően január hó 31-ét megelőzően, pontosabban nem meghatározható időben 5 fő migráns személy szállt be a gyanúsított által vezetett személygépkocsiba Romániában, Temesvár környékén, majd velük a román-magyar határon keresztül érkezett Magyarországra. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei állampolgári bejelentésre egy szegedi benzinkúton vonták ellenőrzés alá a személygépkocsit, mivel megállapítást nyert, hogy abból 5 fő migráns személy szállt ki. A gyanúsított, mint a gépjármű vezetője korábban elhagyta a járművet és nagyobb mennyiségű tömény szeszesitalt fogyasztott a közeli benzinkúton, majd a gépkocsi közelében elaludt. Ezalatt a migráns személyek - akik magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták - annyira fáztak, hogy nem tudtak tovább a raktér leválasztott részében maradni. Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a kiemelkedő tárgyi súlyú (két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) bűncselekményt megvalósítani látszó, hazájában elmondása szerint hajléktalan életmódot folytató, Magyarországon bejelentett lakóhellyel, munkahellyel nem rendelkező gyanúsított esetében megalapozottan lehet tartani attól, hogy szabadlábra kerülése esetén a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne. Ezen kívül megalapozottan lehet következtetni arra is, hogy az eljárás során ezidáig ismeretlenül maradt megbízójával való összebeszélés útján, valamint bizonyítási eszközök elrejtésével a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekedne, ezért előzetes letartóztatásának elrendelése mindenképpen indokolt. A bíróság döntését az ügyész, a gyanúsított és védője is tudomásul vette így a végzés jogerőre emelkedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.