Közélet

A kerékpár nem csak nyári jármű!

A kerékpár nem csak nyári jármű!

2017. január 14., szombat
A kerékpár nem csak nyári jármű!
teli_kerekparozas03_gs

A szegedi kerékpárosok egy része még a legnagyobb hidegben sem köt kompromisszumot a mínuszokkal, nem száll le drótszamaráról. Hogyan érdemes felkészíteni a télre a kerékpárunkat? Hogyan öltözzünk fel? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

„Több mint 10 éve végigbiciklizem a teleket. Tavaly jobb idő volt, várom már az enyhülést” – az utcán megkérdezett középkorú úr naponta közel 15 kilométert kerékpározik munkahelye és lakása között. Arca piros lett, mire aznapi útját befejezte. Habár az elmúlt egy hétben többször is -10, -15 Celsius fokot mértek, mégis sokan úgy döntenek, hogy anyagi, vagy más okokból kifolyólag nem ülnek át autójukba, vagy vesznek buszbérletet. „Szeged alföldi város, sokat süt a nap, kevés hó esik, minden adott a téli biciklizéshez, ezért ha az ember betartja a téli biciklizés szabályait, akkor csak a téli időszak alatt is több tízezer forintot megspórolhat az üzemanyagon, akkumulátortöltésen, olajcserén, téligumi-cserén, parkolójegyen vagy tömegközlekedési bérleten” – mondta

Terjéki Balázs

, a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Területi Szervezetének szervezője. Úgy látja, Szegeden főleg a hideg jelent mostanában kihívást, erre a megfelelő öltözködés jelent választ. Arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt hetekben többször, huzamos ideig jócskán meghaladta az egészségügyi határértéket a légszennyezettség. „Ezért különösen fontos, hogy a városi közlekedést a lehető legemberbarátabb módon oldjuk meg, és erre adott a bringa” – tette hozzá.

brigalopas01_gs

A Magyar Kerékpárosklub azt

tanácsolja

, öltözködjünk rétegesen, több vékonyabb ruhát vegyünk fel egymás fölé. Hóesésben hasznos lehet egy esőkabát, vagy egy hasonló funkciójú poncsó, az utóbbit szegedi ruhaboltokban 1000 forintnál kevesebbért lehet kapni. Sísapkával, sállal védhetjük arcunkat, viszont bankba nem érdemes járni ilyen ruházatban. Figyeljünk térdünk védelmére, vásároljunk védelmére külön ruhadarabot. Kesztyűből olyat válasszunk, amelyben kényelmesen érünk el minden kart, ha szükséges, tudjunk fékezni. Érdemesebb a szokásosnál lassabban tekerni, a féktávolság is megnőhet, a fékpofák pedig gyorsabban kopnak. Szélesebb, mintás gumikkal biztonságosabb közlekedni, a jeget, havat kerüljük azonban. Kenjük át a láncot gyakran, szereljünk fel megfelelően nagy sárvédőket, hogy ruhánk ne koszolódjon össze! A lámpáról, adott esetben fényvisszaverő ruházatról ne feledkezzünk meg, a láthatóság életet menthet! Az időjárás a kerékpárt is próbára teszi, inkább kisebb értékű biciklinket használjuk, amit nem sajnálunk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.