Közélet

Akár jövőre megkezdődhet a gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációja

Akár jövőre megkezdődhet a gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációja

2016. december 14., szerda
Akár jövőre megkezdődhet a gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációja
holt_tisza002kf

Támogatja a kormány, így 2,9 milliárd forintból megvalósul a gyálai Holt-Tisza Feketevíznek nevezett szakaszának rehabilitációja uniós és hazai forrásból – jelentette be B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos. Kozák Péter, az ATIVIZIG vezetője közölte, a két évig tartó kivitelezés akár már jövőre elkezdődhet.

A magyar-szerb határig tartó 18 kilométeres hosszúságú holtág rehabilitációjára már több terv is készült,

tavaly októberben egy lakossági fórumon

elemezték a helyzetet, ott tett ígéretet arra

B. Nagy László

Csongrád megyei fejlesztési biztos, hogy minden követ megmozgat a mesterségesen három részre tagolt holtág Feketevíznek vagy Dög-Tiszának nevezett, erősen szennyezett holtág-szakasz rehabilitációjáért.

A környékbeliek aláírásgyűjtésbe is kezdtek

, ami sikeresnek bizonyult, hiszen a

klebelsbergtelepiek 96%-a szignózta a dokumentumot

, végül

2624 aláírást nyújtottak át a térség országgyűlési képviselőjének

, B. Nagy Lászlónak. A politikus sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Magyar Közlöny december 5-i számában jelent meg a kormányhatározat arról, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, uniós és hazai forrásokból, 2,9 milliárd forintból megtörténik a Feketevíz rehabilitációja. B. Nagy elmondta, felkereste Pintér Sándor belügyminisztert az ügyben, majd eljuttatták a belügyi tárcának az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) által korábban elkészített terveket, ezek szolgálnak alapjául a holtág rehabilitációjának. B. Nagy abban bízik, hogy a Feketevíz rendbetétele után a holtág másik két szakasza is megújulhat a szerb határig egy évtized alatt.

holt_tisza_sajttaj03_gs

Kozák Péter

, az ATIVIZIG vezetője azt mondta, hogy a holtág a folyamszabályozási munkálatok eredményeként jött létre, és több mint 500 négyzetkilométeres vízgyűjtő területtel rendelkezik. A holtágba friss vizet csak 24 kilométeres távról tudnak bejuttatni, ami meglehetősen költséges, így a rehabilitáció azt is magában foglalja, hogy a hattyasi szivattyútelepet átalakítják, hogy onnan oldják meg a vízutánpótlást a jövőben alacsony vízállás esetén. A Feketevizet jelenleg is szennyezik, ám egykor Szeged szennyvize is keresztülfolyt rajta, így nagyjából 3,5 millió köbméternyi szennyezett iszapot is el kell távolítani a mederből. Az élővilág az elmúlt évtizedekben gyakorlatilag kipusztult, a szúnyogokat leszámítva szinte semmi nem él meg ott. Kérdésünkre Kozák Péter elmondta, hogy amint elkezdődik a kivitelezés, megszüntetik a szennyező forrásokat, hogy a rehabilitáció után is fenntartható legyen a holtág állapota. Arról is tájékoztatott, hogy a projekt 26 hónapos időtartamából 24, azaz két év a kivitelezésre megy el, amelyről – lévén határfolyóról van szó – a szerb féllel folyamatosan egyeztetniük kell majd. A támogatási kérelmet még az idén benyújtják, az előkészítő munkálatok nagyjából fél évet vesznek igénybe, így akár már 2017-ben elkezdődhet a kivitelezés. A sajtótájékoztatón B. Nagy László hangsúlyozta, hogy a projekt elindulásához a legnagyobb lökést a helybéliek kiállása adta, míg a körzet Fidesz-L.É.T.-es önkormányzati képviselője,

Nógrádi Tibor

úgy fogalmazott: „ez egy csoda egész Szegednek”.

Polgármesteri kabinet: végre pozitív döntés született

"A gyálai Holt Tisza ág teljes egészében állami tulajdon, ezért Szeged Megyei Jogú Város saját forrásból nem költhet rá. Évek óta sürgetjük a kormánynál a beruházást, sőt ezt elősegítendő 2007-ben több, mint 30 millió forintért elkészíttettük a rehabilitáció vízügyi engedélyes terveit. Örülünk, hogy az ügyben végre pozitív döntés született" - közölte

Vécsey Ágnes

sajtófőnök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.