Közélet

Kell egy ház! – Szegeden startolt a Démétér Ház bővítését célzó vándorkiállítás

Kell egy ház! – Szegeden startolt a Démétér Ház bővítését célzó vándorkiállítás

2016. november 23., szerda
Kell egy ház! – Szegeden startolt a Démétér Ház bővítését célzó vándorkiállítás
demeter_alapitvany44_gs

Nagybeteg kisgyermekek érdekében végez a gyógyító és támogató munkát a Démétér Alapítvány, ezt is bemutatja az a vándorkiállítás, amely Szegedről indult útjára. A cél, hogy egy olyan széleskörű társadalmi összefogást teremtsenek meg, amely révén jövőre bővíteni a tudják a Démétér Házat, ahol a csontvelő-átültetésen átesett, és így szoros orvosi felügyeletet igénylő gyerekek és szüleik lakhatnak térítésmentesen. A bővítéshez 100 millió forintra van szükség.

„A csata háromnegyedét már megnyertem, de még tart a harc” – fogalmazott

Flaisz Dani

, aki a

Démétér Ház

lakója volt. Havi rendszerességgel jár kontrollra, gyógyszereket kell szednie és védőoltásokat is fog még kapni. Mint elmondta, nagyon örült, amikor kikerült a steril boxból, mert ott nem ízlett neki az étel, és a Démétér Házban végre ehetett mást is, ráadásul édesanyjával lehetett. Elárulta, hogy a kedvence a brassói, hetente legalább háromszor azt kér. „Képzeld, jól össze is kaptam magam, 38 kiló vagyok, de nem a szteroidoktól, hanem attól, hogy sokat eszek, még akkor is, ha nem is vagyok igazán éhes” – mesélte mosolyogva a kisfiú. Édesanyja,

Póti Zsuzsanna

azt mondta, a Démétér Ház nélkül nem tudja, miként oldotta volna meg, hogy a fia mellett lehessen. „Eleve anyagilag megterheli az embert egy ilyen esemény, és albérletet keresni vagy utazgatni a gyerekhez, szinte megoldhatatlan. Ráadásul idő sincs erre, hiszen van, amikor hajnali egykor van rám szüksége a gyereknek, s akkor ugrasztanak az osztályról. Ezért jó ez a ház, de a kilenc apartman nagyon kevés. A gyerek állapota jó, de a szoros kontroll miatt még maradhattunk volt a Démétér Házban még hónapokig, de átadtuk a helyünket olyanoknak, akiknek nagyobb szükségük volt rá” – fogalmazott az édesanya, aki reméli, sikeres lesz a kezdeményezés, és összegyűlik a bővítéshez szükséges összeg. Azt, hogy miért is fontos a bővítés, Dani így fogalmazta meg:

A kilencéves Flaisz Dani valójában egyéves, hiszen a csontvelő-transzplantációval új élet kezdődik – hívta fel a figyelmet

Kriván Gergely

osztályvezető főorvos, a Démétér Alapítvány elnöke, aki arról is beszámolt, hogy van 25 éves fiataljuk is, vagyis aki negyed évszázada esett át csontvelő-transzplantáción a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán. „Eddig több mint hatszáz gyermeket kezeltünk, és évente átlagosan ötvenen érkeznek hozzánk az ország legkülönbözőbb pontjairól, így Szegedről is. Több hónapot töltenek nálunk a gyerekek, a beavatkozás után steril elkülönítő boxban vannak hat hétig, majd az osztályon töltenek el sok időt, ahol rendszeresen vizsgálják őket, gyógyszereket kapnak. Mivel az immunrendszerük egy egészséges ember számára könnyen leküzdhető kórral sem birkózik meg, a kórház közelében kell maradniuk, ha ugyanis belázasodnak, akkor egy órán belül az osztályon kell lenniük. „A Démétér Ház azt a célt szolgálja, hogy a kórházi osztálytól mindössze száz méterre ott lehessen együtt a szülő gyermekével több hónapon keresztül is, de mégse kórházi körülmények, vagyis betegágyak és műszerek között” – magyarázta. Hozzátette, a ház kialakítása előtt egyes szülők a kórház udvarán a saját autójukban aludtak vagy egy másik osztályon többágyas szobában, pedig ahhoz, hogy erősek legyenek és a gyermeküket támogatni tudják az a legfontosabb, hogy ők maguk is kipihentek legyenek. Tíz éve alakítottak ki 9 apartmant egy régi épület egyik felében, ami ingyenes a gyerekek és a családok számára, ám már nem elég ennyi hely, bővítésre lenne szükség. A több mint százéves épület másik felét is megkapták, ám az újabb apartmanok kialakításához nagyjából 100 millió forintra van szükség. A náluk zajló kezeléssel kapcsolatban Kriván Gergely elmondta, emelkedik a elvégzett beavatkozások száma, néhány éve 40 gyermeken hajtottak végre csontvelő-transzplantációt, de egyre több a donor, így most már éves szinten félszáz esetük van. „Sok mindentől függ, hogy milyen esélyei vannak a nálunk kezelt gyermekeknek, hiszen például a betegségük, a donor is befolyásoló tényező lehet ebben, de összességében a gyerekek 70-80%-a meggyógyul” – tudtuk meg az osztályvezetőtől. Transzplantáció után öt évvel mondható ki, hogy meggyógyult a páciens, de sok esetben már a beavatkozás után egy évvel is, egyes betegségeknél nincs ugyanis kockázata a visszaesésnek.

Koszticsák Szilárd

, az MTI fotóriportere tavaly ősszel fényképezőgépével együtt gyakorlatilag beköltözött a házba, és megörökítette a szerinte fontosnak tartottakat. A Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán készített sorozat képeit az egészségügyi intézmény után először Szegeden, az ÁGOTA Kulturális és Közösségi Központban láthatták az érdeklődők, de a kiállítás anyagát számos helyre elviszik. A cél, hogy a Démétér Ház apartmanjainak a számát bővíteni tudják, ennek fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. „Ezek a képek drámai módon mutatják be egy kívülálló ember számára, hogy milyen érintettnek lenni egy ilyen beavatkozásban. Láthatjuk a gyerekek és szülők tekintetét, a szemükben lévő félelmet, kétségbeesést és reményt, s ezáltal megérezhetünk valamit abból, amin keresztülmennek. Én 25 éve dolgozok ezen az osztályon, és a képeket látva derült ki számomra, hogy orvosként teljesen másként látom ezt a világot, amint azok, akik ebben élnek. Most szeretnénk bemutatni ezeket a képeket azokon a településeken is, ahonnan a gyerekek érkeznek hozzánk, így kerültek a képek Szegedre” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak a Démétér Alapítvány elnöke, Kriván Gergely.

demeter_alapitvany03_gs

A Talent Tehetségkutató Énekstúdió fiataljainak fellépése után

Kothencz János

, az ÁGOTA Alapítvány alapítója úgy fogalmazott, közel áll a szívéhez a kezdeményezés, ezért is nyújtottak lehetőséget arra, hogy a Csongor téri közösségi házukban mutassák be a fotográfiákat. Hozzátette, amikor meglátta a fotókat, eszébe jutott az alapítvány mottója is, mint elmondta, ezek a képek nemcsak részvétet ébresztenek, hanem el is gondolkodtatnak, s megmutatják, hogy az ember mitől is emberi valójában.

Kakas Béla

, a Csongrád megyei programsorozat védnökségét elvállaló közgyűlési elnök arról beszélt, hogy a felkérésre egyből igent mondott, de csak a képek láttán döbbent rá arra, milyen szívszorító témában vállalt védnökséget. Leszögezte, a Csongrád Megyei Közgyűlés 2017-es költségvetésében egészen biztosan találnak forrást arra, hogy támogatni tudják ezt az ügyet. Emlékeztetett arra is, hogy Csongrád megye annak idején első hívó szóra a mentőhelikopter bázis kialakítása mellé állt, és szeretnének a jövőben is hasonlókat támogatni.

Görög Norbert

, az EMMI főosztályvezetője úgy fogalmazott, hogy megrázó, de egyben felemelő is látni ezeket a képet, hiszen emberi nehézségek és tragédiák bontakoznak ki, de csodás gyógyulások is. Hozzátette, a fotókiállítás közelebb hozza ezeket a sorsokat, másrészt alkalmat ad arra is, hogy minél többen ne csak szimpátiával, hanem anyagilag is hozzájáruljanak a Démétér Ház bővítéséhez. Bejelentette, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma 500 ezer forinttal támogatja most az alapítvány működését, ugyanis nemcsak a ház bővítése fontos cél. A Démétér Alapítvány képviseletében

Szabó Bálint

elmondta, egy a szűk családi köréhez tartozó nagybeteg tízéves kisfiú családi példáján keresztül tudja, miért is fontos az a feladat, amit a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán végeznek, illetve, hogy mennyire is fontos az alapítvány munkája. „A gyógyító munka mellett az a lelki támasz, amit nyújtanak az osztály és az alapítvány munkatársai, valamint maga a ház, lehetővé teszi azt, hogy minden szülő, aki kétségbeesetten, kiszolgáltatott helyzetben odakerül, egyből otthon érezheti magát, és így száz százalékosan tud egyetlen dologra koncentrálni: a betegséggel küzdő gyermek támogatására” - fogalmazott Szabó Bálint. A Csongrád megyei programsorozat részeként a novemberi és decemberi időszakban Szeged több pontján, valamint Kisteleken, Hódmezővásárhelyen és Makón is megtekinthető lesz az MTI fotósa, Koszticsák Szilárd által készített, 33 fotóból álló kiállítás. November 24-én, csütörtökön Mórahalmon állítják ki a képeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.