Közélet

Magyar eperfacsemete őrzi az áldozatok emlékét Doberdón + FOTÓK

Magyar eperfacsemete őrzi az áldozatok emlékét Doberdón + FOTÓK

2016. október 18., kedd
Magyar eperfacsemete őrzi az áldozatok emlékét Doberdón + FOTÓK
doberdo_eperfa_ultetes_16-10-17_004

Idén 100 éve annak, hogy a császári és királyi 46. gyalogezred hazaküldte Szegedre az alakulat helytállását jelképező, doberdói fát. A centenárium alkalmából két napos megemlékezést rendeztek a hétvégén az olaszországi csaták egyik helyszínén, San Martino del Carso településen. Ennek keretében a két, korábban szembeálló nemzet képviselői eperfacsemetét ültetettek a harcoktól kipusztult fa egykori helyén. Egy emléktáblát is állítottak, amely mostantól őrzi Nagy Imre, az 1956-os forradalom mártír miniszterelnökének emlékét, aki itt teljesített frontszolgálatot, valamint Gönczy Lajosét, aki harmadik helyezést ért el magasugrásban az 1900-as párizsi olimpián és itt, a san martinói karszton vesztette életét.

A szervezők, a szegedi Meritum Egyesület és a San Martino del Carsói Karszti Barlangkutató Egyesület Történeti Kutatások Osztálya október 15-16-án ünnepi rendezvénnyel emlékezett meg a száz évvel ezelőtti eseményekről. A Magyarország Római Nagykövetsége és a Külügyminisztérium által támogatott esemény apropóját az adta, hogy a Doberdó látogatható és ismertetővel ellátott magyar emlékhelyei újabb helyszínekkel gyarapodnak. Az együttműködő civil szervezetek új információs táblák kihelyezésével tették könnyebben elérhetővé a fennsík egykori első világháborús frontszakaszának fontos helyszíneit és történelmi túrák keretében emlékeztek meg az olasz és magyar honvédek hihetetlen áldozatokkal járó hadviseléséről. Az Isonzó-fronton 1915 nyarától 1917 októberéig vívta az olasz haderő az osztrák-magyar seregekkel a híres-hírhedt isonzói csatákat, szám szerint tizenkettőt. Az osztrák-magyar haderő, - melynek felét magyar katonák alkották -, a Doberdó-fennsíkon építtette ki az első védelmi vonalakat az itt harcoló, túlnyomórészt magyar ezredekkel. Budapestről, Temesvárról, Debrecenből, Nagyváradról, Székesfehérvárról és Szegedről vonultak be azok a katonák, akik ezt a kiemelt a frontszakaszt védelmezték. A kétnapos program keretében gyalogos és autós történelmi séták során keresték fel az itt zajlott ütközetek legfontosabb emlékhelyeit, katonatemetőit – köztük természetesen azokat, ahol a szegedi katonákból álló, 46-os gyalogezred harcolt. A megemlékezésen Csongrád megyét

Juhász Tünde

, megyei kormánymegbízott képviselte, aki olasz kollégájával, Gorízia tartomány alelnökével,

Nara Cernic

asszonnyal közösen ültette el az utókor kegyeletét jelképező eperfacsemetét. A megyei kormánymegbízott az ünnepségen elmondott beszédében hangsúlyozta: „A doberdói fa 100 évvel azután, hogy elhagyta ezt a földet, békét teremtett és összefogást. Közös emlékezést, együttműködést, barátságot hozott erre a földre. Ez a fa lett előbb civil szervezetek, majd a lakosság, aztán a muzeológus, történész szakemberek, majd a politikai döntéshozók közös akaratának kifejezője. Mint egy felkiáltójel hirdeti ma is, hogy a megbocsátás, az elhivatottság képes jóvátenni a múlt hibáit, képes helyre hozni az elrontott dolgokat.” Mara Cernic elismeréssel szólt a civil szervezetek évek óta tartó közös erőfeszítéséről, amellyel az emlékezet ébrentartását, és a múlt felkutatását szolgálják. Az ünnepi megemlékezést magyar gasztronómiai és kulturális program zárta. Az esemény programja és a táblák elkészítése a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány szakmai támogatásával és Sagrado város, valamint Gorizia tartomány példás segítségével valósult meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.