Közélet

Az épület névadójának portréja ékesíti a Reök-palotát

Az épület névadójának portréja ékesíti a Reök-palotát

2016. október 28., péntek
Az épület névadójának portréja ékesíti a Reök-palotát
festmeny_reok_ivanrol01_gs

Egyetlen festmény, egy pasztellkép maradt fenn Reök Ivánról, amelyet szombattól a nagyközönség is megtekinthet az immár róla elnevezett szalonban. Az alkotást a Ribári család adományozta megőrzésre a Reök-palotának – mondta el Herczeg Tamás igazgató a kép bemutatóján.

A 2007-ben megnyitott kultúrpalotát éppen azért nevezték el hivatalosan Regionális Összművészeti Központnak, hogy fennmaradjon építtetőjének a neve.

Reök Iván Lajos

vízépítő mérnök, ország-gyűlési képviselő 1907-ben építtette családjának a szecesszió egyik hazai remekművének számító palotát Tisza Lajos körút és a Kölcsey utca sarkán, amelyet a magyar Gaudiként is emlegetett

Magyar Ede

tervezett.

Herczeg Tamás

igazgató portálunknak elmondta, már a palota megnyitásakor elkezdte keresni a kapcsolatot a Reök-családdal, hiszen száz év egy család életében nem olyan hosszú idő, hogy ne találjanak leszármazottakat. Reök Iván unokatestvére

Munkácsy Mihály

festőművész volt, így ezen a rokoni szálon keresztül jutott el a palotát építtető dédunokájához, majd a család másik ágához, a

Ribárikhoz

, akik letétbe adták a Reök Ivánról készült pasztellképet. „Az immár Reök Szalonnak átkeresztelt Zöld Szalonban helyeztük el az 1903-ban készült képet, amely az egyetlen eredeti felfestéssel helyreállított szoba, amely az épület történetét hivatott őrizni. Ez egykor fő helye volt a háznak, hiszen a nagy erkély is ezen a homlokzaton van, és most a kép révén tért ide vissza Reök Iván” – mondta el portálunknak Herczeg Tamás. A szalon egyébként konferenciáknak és sajtótájékoztatóknak adott eddig is helyet, és a jövőben is ez lesz a funkciója. Ezen felül a palota rejtett kincseit bemutató séták és egyéb alkalmak programkínálatát színesítik. Az igazgató elmondta, igaz Reök Iván korában divat volt portrékat festeni, róla azonban csak fényképek maradtak fent, és nincs tudomása a szakembereknek sem arról, hogy festményen örökítették volna meg a kultúrmérnököt. „A család titkaihoz tartozik, hogy szemben többiekkel, akik a szegedi református temető Reök-kriptájában nyugszanak, őt horgosi birtokán helyezték végső nyugalomra. Most, ahogy Horgos polgármesterével felvettük kapcsolatot derült ki az is, hogy a palota emléktábláján rossz dátumok szerepelnek, Reök Iván ugyanis 1856-ban született és 1923-ban halt meg, ezt természetesen korrigálni fogjuk” – mondta el Herczeg Tamás.

Sors Róberttől

, Horgos polgármesterétől megtudtuk, hogy az 1920-ban Csongrád megyétől egyedüliként Szerbiához csatolt település történelmébe is beírta magát Reök Iván. Elmondta, hogy a víz-építő mérnök horgosi birtokának egyik csücskében lévő, többször megrongált síremlékét nemrég újították fel, és a múlt héten fiatalokkal együtt emlékeztek meg személyéről, munkásságáról. Érdekességként elmondta a vajdasági település első embere, hogy egy Magyar Ede által tervezett villában látta meg a napvilágot, így mindig nagy élmény számára, ha egy olyan épületet lát, ami a neves tervező keze munkáját dicséri. A településen egyébként tér és utca is őrzi az építész és Reök Iván nevét is.

Kozma József

a kép bemutatóján azt mondta, hogy az általa vezetett kulturális bizottság felveszi napirendjére, hogy a horgosi helyi közösséggel felveszik a kapcsolatot, és megvizsgálják annak lehetőségét, hogy milyen kulturális kapcsolatot lehet kialakítani Szeged és Horgos között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.