Közélet

Szegedi Vízmű: Nem történt üzemzavar a szennyvíztisztítónál

Szegedi Vízmű: Nem történt üzemzavar a szennyvíztisztítónál

2016. szeptember 20., kedd
Szegedi Vízmű: Nem történt üzemzavar a szennyvíztisztítónál

Cáfolta a Szegedi Vízmű Zrt. a delmagyar.hu értesüléseit, miszerint valószínűleg egy nagy átmérőjű szennyvízelvezető cső fakadt ki hétfőn kora este a hattyasi téli kikötőtől pár száz méterre a nagy esőben. Bűzös fekete víz ömlött a Tiszába.

Szeptember 19-én kora este extrém mennyiségű eső (54 mm, a teljes éves mennyiség közel tizede) zúdult a városra viszonylag rövid idő alatt - közölte a Szegedi Vízmű Zrt. Ilyen intenzitású eső évente csak néhány alkalommal hullik Szegedre, és a várost behálózó egyesített rendszerű csatornákon keresztül ekkor hatalmas mennyiségű víz áramlik a szennyvíztisztító felé. Most a telep biológiai tisztító kapacitásának többszöröse érkezett óránként. Az ilyen esetekben a vízjogi üzemeltetési engedély előírásai szerint a beérkező víz 5-szörös hígítás feletti része osztóakna, rács és nagy teljesítményű szivattyúk segítségével a Tiszába kerül, az 5-szörös hígításnál szennyezettebb víz pedig a szennyvíztisztítóba. Tegnap este ez a Tiszába vezetett víz több mint 10-szeres hígítású volt. A szennyvíztisztító a szárazidei vizek befogadására van méretezve. Amennyiben ez az 5-szörös hígítás feletti víz közvetlenül a szennyvíztisztító medencéibe kerülne, akkor a biológiai tisztításért felelős baktérium tömeg kimosódna a Tiszába. Több hónapig tartana a regenerálódás, így ez idő alatt nem lehetne megfelelő minőségben megtisztítani a szennyvizet sem. A szivattyúzás hatására a befolyó víz ereje felkavarta a folyó leülepedett fenékiszapját, amitől a bebocsájtott csapadékvíz szennyezettnek tűnt. Alacsony vízállásnál – mint amilyen most is van – ez még szembetűnőbb, hisz a Tisza lassú áramlása során leülepedett nagy mennyiségű iszapot a kb. 8-10-szeresen nagyobb sebességgel a folyóba érkező csapadékvíz jelentősen felkavarta, ez okozhatta a tapasztaltakat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.