Közélet

Egyre szélesedő összefogás az algyői kenderprogramban

Egyre szélesedő összefogás az algyői kenderprogramban

2016. június 23., csütörtök
Egyre szélesedő összefogás az algyői kenderprogramban
alairas03_gs

Elsőként a Nagyfa-Alföld Kft. ügyvezetője, Borsi János és Molnár Áron polgármester látta el kézjegyével a Csongrád megyei kenderprogram kapcsán megszületett szándéknyilatkozatot. Nagyfán kísérleti jelleggel idén már vetettek az ipari növényből, az igencsak élőmunka-igényes kultúra újbóli meghonosítása mellett az is célja a társaságnak, hogy minden fogvatartottnak munkát biztosítsanak.

Az Algyőhöz tartozó Rákóczitelepen 3,5 hektáron kezdték meg az ipari kender termesztését, és már

a vetési bemutatón elhangzott

, hogy a Csongrád Megyei Önkormányzat által életre hívott kenderprogram résztvevői egy szándéknyilatkozatban is megerősítik együttműködési szándékukat. A dokumentumot hét partner írja alá, elsőként Algyő polgármestere,

Molnár Áron

és a Nagyfa-Alföld Kft. ügyvezetője,

Borsi János

bv. ezredes látta el kézjegyével, míg a Csongrád Megyei Önkormányzatot

Miklós Róbert

területfejlesztési referens képviselte.

alairas01_gs

Molnár Áron polgármester emlékeztetett, nagyjából egy évvel ezelőtt kezdtek el foglalkozni az ipari kender termesztésének és feldolgozásának lehetőségeivel, és csatlakoztak a megyei önkormányzat programjához. Eleinte kétkedő tekintetek kísérték az ötletet, hogy az ipari kender termesztését ismételten meghonosítsák a térségben, mégpedig úgy, hogy összekapcsolják a feldolgozóiparral. Algyő elsődlegesen az építőipari felhasználásban gondolkodik, hiszen például kiváló tulajdonságokkal bíró szigetelőanyagokat lehet előállítani kenderből. A nagyközség első embere úgy értékelte, az együttműködés résztvevői garanciát jelentenek arra nézve, hogy nem fog elhalni a kezdeményezésük, az algyői és a megyei önkormányzat mellett a Nagyfa-Alföld Kft., az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft., az Agromag Kft., a Clean Star Complex Kft., valamint az Euroterv Kft. kapcsolódott a kenderprojekthez. Algyő azon célkitűzéseit is erősítheti az ipari kender termesztése és feldolgozása, hogy a külterületeket ismét bekapcsolják a gazdasági vérkeringésbe, Így Nagyfát, Csergőtelepet, a Farki rétet, az Irma majort, és az sem véletlen, hogy Rákóczitelepen vetették el első alkalommal az ipari növényt. „Sokkal több fantáziát látok ezekben a területekben, mint amennyire jelenleg hasznosítva vannak, Algyő TOP-os ipari területfejlesztése sem véletlen, hogy Rákóczitelepre irányul” – magyarázta Molnár Áron. Kiemelte, eddig is jó volt a kapcsolatuk Nagyfával, illetve az ott működő büntetés-végrehajtási intézettel, a kendervertikum pedig újabb lehetőségeket tartogat.

alairas02_gs

Borsi János bv. Ezredes, a Nagyfa-Alföld Kft. ügyvezető igazgatója a kendertermesztés kapcsán azt hangsúlyozta, hogy ezzel megújítva megőrzik a hagyományokat, hiszen 1920-tól az 50-es évekig termesztettek Nagyfán kendert. „Nekünk, mint elítélteknek munkát adó, és a szabadulásra felkészítő cégnek a kendertermesztés újbóli meghonosítása azt a célt szolgálja, hogy ezek az emberek jobbá váljanak, hiszen munkájukkal értéket teremtenek. Bízom benne, hogy a kendertermesztéssel egy olyan növénykultúrát tudunk feléleszteni, ami gazdaságilag is nyereséges” – fogalmazott. Kitért arra is, hogy a talajtani viszonyok kedvezőek Nagyfán a kendertermesztéshez, ráadásul sok élőmunkát igényel az ipari növény, ami szintén adott. A ezredes elmondta, hogy a Nagyfa-Alföld Kft. mezőgazdasági osztályának a vezetője,

György Antal

, akinek az édesapja algyői volt, és kendertermesztéssel, illetve nemesítéssel foglalkozott, ami újabb kapcsolódási pont a felek között. Kérdésünkre Borsi János közölte, jelenleg kétszer egy hektáron kísérleti jelleggel már vetettek ipari kendert, hogy fel tudják térképezni, hogy milyen technológia alkalmazása mellett lehet a leggazdaságosabb a termesztés. Fontosnak céljuknak nevezte a kenderprogram felélesztése mellett azt is, hogy minden egyes elítéltnek adjanak munkát, amihez az ipari növény is hozzájárulhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.