Közélet

A jövő héten kezdődik az országos szúnyoggyérítési program

A jövő héten kezdődik az országos szúnyoggyérítési program

2016. június 10., péntek
A jövő héten kezdődik az országos szúnyoggyérítési program
szunyogirtas03_gs

Idén június 13-án veszi kezdetét a központi finanszírozású országos szúnyoggyérítési program azokon a területeken, amelyeken a legtöbb vérszívó rovar található - olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján. A helyzetet és az elvégzett munkát ellenőrző szakértők, valamint magát a gyérítést végző szakemberek is készen állnak a munkálatok megkezdésére.

A szúnyoggyérítés éppen aktuális heti ütemterve a mai naptól folyamatosan elérhető lesz a katasztrófavédelem honlapján. Fontos tudni, hogy az időjárás befolyásolhatja a kivitelezést, ezért az ütemtervek az időjárási körülmények (vihar, hőség) függvényében változhatnak. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélszolgálati elérhetőségein tehetik meg. A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a helyzet azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba. Az idei évben is kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az érintett területeken a méhészek időben értesítést kapjanak a munkálatok helyszíneiről és időpontjairól. A légi kivitelezés az esti órákban történik majd, míg a földi módszerrel történő munkavégzést naplementekor kezdik annak érdekében, hogy a szúnyoggyérítés hatékony legyen és minél kisebb kockázatot jelentsen a méhekre. A vállalkozók a gyérítéshez kizárólag az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által engedélyezett szereket használnak. A felhasznált szerek a melegvérű élőlényekre, így az emberre és a háziállatokra semmilyen veszélyt nem jelentenek. A tavalyi évben folytatott vizsgálatok alkalmával az ország déli és nyugati megyéiben elszórtan kimutatható volt új szúnyogfajok, így például a tigris- és a bozótszúnyog eseti jelenléte. Az erre vonatkozó vizsgálatok az idei évben is folytatódnak majd az országos szúnyoggyérítési program keretében. A cél az, hogy időben észleljük az invazív (könnyen elterjedő) fajok megjelenését és még meghonosodásuk előtt hatékonyan léphessünk fel ellenük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.