Közélet

A gumiabroncs nem az erdőbe való, nyolc hulladékudvar is üzemel Szegeden

A gumiabroncs nem az erdőbe való, nyolc hulladékudvar is üzemel Szegeden

2016. március 31., csütörtök
A gumiabroncs nem az erdőbe való, nyolc hulladékudvar is üzemel Szegeden
szentmihaly_foliasator06kf

Szegeden és a környező településeken összesen 35 hulladékudvart üzemeltet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., mégis gyakran találkozunk az utak mentén, erdőben elhajított gumiabroncsokkal, ruhadarabokkal, PET-palackokkal, rosszabb esetben még veszélyes hulladékkal is, mint például a gyógyszermaradékokkal. Pedig a hulladékudvarokban bárkinek lehetősége van leadni a felhalmozott szemetet, aki "a közszolgáltatási díjfizetési kötelezettségeiknek eleget tett", illetve érvényes lakcímkártyával rendelkezik.

Csak Szegeden összesen 8 hulladékudvar várja többek között a biológiailag lebomló hulladékot, a használt ételolajat és zsírt, elemeket és akkumulátorokat, valamint a bontásból és építkezésből visszamaradt hulladékot. (Talán nem is gondolnák, mennyi mindent lerakhatnak a hulladékudvarban, érdemes tehát

ezen az oldalon

szemezgetni.)

Makrai Lászlótól

, a környezetgazdálkodási cég ügyvezetőjétől megtudtuk, elsősorban lomhulladékokkal és az építésből, bontásból visszamaradt hulladékokkal keresik fel a hulladékudvarokat, a közelgő tavaszi időszakban pedig a komposztálható hulladékból szállítanak sokat a kijelölt helyekre. Az igazgató megjegyezte, a hulladékudvar használata szigorú szabályokhoz kötött, így aki szeretne lerakni valamit, számoljon vele, hogy elkérik és rögzítik adatait; ha kiderül, hogy díjhátralékkal rendelkezik, utólagosan számlát állítanak ki a nevére; és "amennyiben a beszállított hulladék nincs szétválogatva, vagy a beszállító nem hajlandó szétválogatni, továbbá a hulladék nem lakossági eredetű, és mennyiségű (veszélyes hulladék esetén is), úgy a hulladékudvar kezelő jogosult és köteles megtagadni a hulladék átvételét".

hulladekudvar_szkht

A környezetgazdálkodási cég munkatársai virágokkal teszik szebbé a hulladékudvart

"Magánszemélyek az elkülönített, frakciónkét szétválogatott (szelektív) hulladékot, lakossági eredetű, háztartási mennyiségű veszélyes hulladékot, valamint a szervezett közszolgáltatásba nem kerülő, egyéb szilárd hulladékot, tehát amit a rendszeres szállítás során nem tudunk elszállítani (például mezőgazdasági fóliát, fanyesedéket, építési törmeléket, lomokat), a hulladékátvevő helyeken (hulladékudvar) díjmentesen naponta 1 m3 mennyiségig beszállíthatják, azzal a kitétellel, hogy az építési bontási hulladék éves mennyisége háztartásonként nem haladhatja meg az 5 köbmétert" - ismertette az ügyvezető, díjmentesen mennyi hulladékot rakhatnak le a lakosok egyszerre az udvarban. A szelektíven begyűjtött hulladékot heti rendszerességgel szállítja el a környezetgazdálkodási cég, Makrai szerint ez is azt mutatja, a lakosok felismerték a lerakók előnyeit és rendszeresen használják is az udvart. "Igen, sajnos vannak még olyan területek ahol vagy városrendezési szempontok, vagy pedig lakossági tiltakozások miatt nem valósulhatott meg ez a szolgáltatási rendszer" - folytatta, hozzátéve: többszöri próbálkozásuk ellenére eddig Kecskéstelepen, Szőregen és tovább tíz helyszínen sem tudtak hulladékgyűjtő udvart kialakítani. "Sajnos az udvar körüli helyszín közelében lakók vélt érdeksérelmükre hivatkozva meghiúsították az építést. Így egy hangos kisebbség a túlnyomó többséget megfosztotta a közeli igénybevétel lehetőségétől, a térítésmentes szolgáltatástól." Szegeden és közvetlen környékén a következő helyeken találhat hulladékgyűjtő udvart:

Gyálarét

- Gyálaréti út

Szentmihálytelek

- Gárdonyi G utca

Kiskundorozsma

- Búza utca

Újrókus

- Vértói út

Baktó

- Pihenő utca

Alsóváros

- Ballagító sor

Sándorfalvi út lerakó

Tápé

- Rév utca

Szegeden és a környező településeken összesen 35 hulladékudvart üzemeltet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=622256

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.