Közélet

Ingyen telek, milliós támogatás, munkalehetőség – Csongrád megyei CSOK-os verseny a betelepülőkért

Ingyen telek, milliós támogatás, munkalehetőség – Csongrád megyei CSOK-os verseny a betelepülőkért

2016. február 9., kedd
Ingyen telek, milliós támogatás, munkalehetőség – Csongrád megyei CSOK-os verseny a betelepülőkért
hazepites_epitkezes

Nem csupán ingyen telekkel és anyagi támogatással csábítják a CSOK-osokat Csongrád megye településein, Mórahalmon például az ipari park munkáltatóival komplex programot indítanak, míg a megye névadó városában azok számára is kidolgoznak egy támogatási rendszert, akik munkakörükből adódóan nem rendelkeznek rendszeres jövedelemmel.

Jelképes összegért vagy akár ingyen is építési telekhez juthatnak a CSOK-ra jogosultak Csongrád megye több településén is, amivel több millió forintot tudnak spórolni, az állami támogatást ugyanis nem lehet erre a célra fordítani. Másutt nem elégedtek meg ennyivel, van, ahol a ház tervezési költségeit is átvállalják és a kivitelezést is koordinálják. Akár milliós anyagi támogatást is nyújtanak egyes önkormányzatok, és van ahol az is cél, hogy a betelepülők munkát is vállaljanak helyben, sőt még az idősebb hozzátartozókra is gondolnak. A lakosokért indult verseny nem véletlen, az egyik nem titkolt cél, hogy a népességfogyást megállítsák, Csongrád megyében ugyanis az elmúlt három évben 11 ezer fővel csökkent a lakosságszám. A statisztikai adatok alapján a 60 településnek mindössze hatodán nőtt a népesség, Újszentiván élen jár a 10%-os növekedéssel, míg a városok közül például Mórahalmon élnek többen, mint három éve. Két városban és három kistelepülésen vettük számba, hogy mivel is próbálják a CSOK-osokat magukhoz csábítani az önkormányzatok.

Munkaerő-piaci szereplőivel kooperál Mórahalom

Speciális kedvezményrendszert alakít ki Mórahalom, a Homokhátság gyöngyszeme nem kínál ingyen telket a letelepedést fontolgató családoknak, hanem az ipari parkkal közösen indítanak egy komplex projektet. „Köztudott, hogy egyes ágazatokban hiányszakmák alakulnak ki, és ha valaki ezekre a szakágakra fókuszálva a mórahalmi ipari park munkáltatóinál jelentkezik, akkor az önkormányzat által biztosított vissza nem térítendő anyagi segítségnyújtáson kívül a munkáltatói támogatásokat is meg tudja szerezni. Akár több millió forint is lehet a város és a munkáltató által nyújtott visszatérítendő, illetve vissza nem térítendő anyagi támogatás az otthonteremtéshez” – tudtuk meg

Nógrádi Zoltán

polgármestertől. Hozzátette, a kedvezményrendszer elemeit hamarosan összegzik a felek, és egy külön kommunikációs felületen tájékoztatják azokat, akik a jövőjüket a homokháti kisvárosban képzelik el. A városvezető elmondta, egyablakos ügyintézési rendszert alakítanak ki, ahol segítséget nyújtanak banki kérdésekben, a tervezésben, illetve még olyan speciális igényekkel is foglalkoznak, ha valaki idős hozzátartozóját is Mórahalomra szeretné költöztetni. Számukra egy garzonház program indul ugyanis Mórahalmon. „Társasházépítés szervezésben is közreműködünk, de ha valaki mindent teljesen ránk akar bízni, akkor akár sorház fejlesztésben is részt veszünk, vagyis az egész folyamatot segítjük szervezőként” – sorolta Nógrádi Zoltán, hogy a kedvezményes közművesített telkeken és a város stratégiai munkáltatóival kidolgozott komplex kedvezményrendszeren kívül mi mindennel segítik azokat, akik a Szegedhez közeli kisvárosban képzelik el jövőjüket.

nogradi zoltan megyei_kozgyules04_gs

Mórahalom egyébként azon megyei települések egyike, ahol sikerült megállítani a lakosságszám csökkenését, sőt meg is fordították a tendenciát. Jelenleg 6200-an élnek a városban, de felkészültek a növekedésre, a település megújult intézményhálózata 8500 főig bírja a kapacitásokat.

Csongrád négyes csomaggal készül a CSOK-osokra

A megye névadó városa január végi testületi ülésén fogadta el az otthonteremtési programjának új irányelveit.

Bedő Tamás

polgármester arról tájékoztatott, hogy a város szélén lévő Pázmány Péter utcában, illetve három további önkormányzati telket négyzetméterenként egy forint plusz áfa áron biztosítja azoknak, akik jogosultak a CSOK-ra. Érdemes tudni, hogy a külső részeken 1000 forintos négyzetméteráron tudták eladni eddig a telkeket, míg a belvárosban 2-4000 ezret is kérnek. A városban nemcsak olcsó telkeket kínálnak, hanem módosítani szeretnék a lakáshoz jutást szabályozó helyi rendeletet is. A tervezet lényege, hogy aki egy leromlott műszaki állapotú ingatlant megvesz, és ott telket alakít ki vagy felújítja az épületet a CSOK keretein belül, annak 1-1,2 millió forintos anyagi támogatást nyújtana a város. Bedő hangsúlyozta, ezzel azt szeretnék elérni, hogy a városközpont se ürüljön ki. Egy harmadik pillére is van a csongrádi CSOK-os csomagnak, márciusig felmérik azokat az elsősorban bokrosi területeket, ahol további építési telkek alakíthatóak ki.

csongrad_varoshaza_gs

Azok számára külön konstrukcióval készül Csongrád városa, akik bár dolgoznak, munkakörükből adódóan nem rendelkeznek rendszeres jövedelemmel. Bedő Tamás reméli, nekik is ki tudnak majd dolgozni egy támogatási programot. „Az önkormányzatok számára elérhető TOP-os forrásoknál is arra készülünk, hogy egyes területeken nőhet a gyermekszám, ezért 2-3 óvoda felújítását tervezzük” – fűzte hozzá a 17 ezres város polgármestere.

Ásotthalom ingyen telket kínál és megújuló intézményhálózatot

Korábban írtuk

, hogy Ásotthalmon ingyen építési telkeket ajánl a CSOK-ra jogosultaknak, s ahogy

Toroczkai László

polgármester elmondta, azért döntött erről a település képviselő-testülete, mert a telekvásárlást nem támogatja a kormányzati konstrukció. „Szegeden akár 10-15 millió forint is lehet egy építési telek ára, a megyeszékhely környéki településeken 4-5 millióért lehet már vásárolni, Ásotthalmon ennél is olcsóbb, de azt gondolom, hogy sokaknak az is teher lehet. Ráadásul mi nem kis telkeket kínálunk, hanem 1700 négyzetméteres telkekről van szó” – magyarázta. A településen egyébként a fejlesztés előtt álló strandfürdő mögötti területen jelöltek ki telkeket, ahonnan önkormányzati területre lehet rálátni. Toroczkai elmondta, ott turisztikai beruházásokban gondolkodik a település, vagyis egy szép és nyugodt környezetet kínálnak mindazoknak, akik a CSOK-ot szeretnék igénybe venni és Ásotthalmon telepednének le. A megpályázható 15 telek közművesítését is megkezdték már, és gyakorlatilag egy új utcát alakítanak ki, ahová várják a betelepülőket.

toroczkai laszlo kamerarendszer_sajttaj007kf1

„Javasolni fogom a képviselő-testületnek, hogy Jóreménység utca legyen a neve a most még üres területnek, remélem támogatni fogják az ötletemet” – fűzte hozzá. Az 1949-ben Szegedről levált községnek 8000 lakosa volt, mára megfeleződött az ott élők száma. Volt olyan esztendő, amikor 3855 főre csökkent a lélekszám, az elmúlt két évben egy enyhe mértékű emelkedés figyelhető meg. „Célom, hogy az 5-6000 főt ismét elérje Ásotthalmon lakosságszáma. Helyünk az van bőven, Magyarország egyik legnagyobb területű települése vagyunk” – hangsúlyozta. Szerinte azért is lehet vonzó a község, mert közép- és általános iskola egyaránt működik ott, a 2007-ben megszüntetett bölcsődét pedig most próbálják újra megnyitni. Az óvodát egy projekt révén szeretnék modernizálni, s ha ez megvalósul, akkor helyben a bölcsődei ellátástól egészen a középiskolai képzésig minden elérhető a településen.

Tiszaszigeten a ház tervezési költségeit is átvállalják

Tiszaszigeten is ingyen telkeket ajánlanak fel, mellyel kapcsolatban

Ferenczi Ferenc

polgármester

elmondta

, a település belterületén 700-1500 négyzetméteres ingyenes építési telkeket kínálnak a CSOk-kal építkező családoknak. A Szegedtől mindössze négy kilométerre fekvő településen ezen felül átvállalják a ház tervezői költségeit, a kivitelezési munka koordinálását, illetve segítenek a jogi kérdések tisztázásában is. „A CSOK-os szerződés aláírását követően az önkormányzat koordinálása mellett kulcsrakész házakat adunk át. Cél, hogy az építés során a családtagok munkaidő után ne az építőanyag beszerzéssel vagy a mesterember keresésével töltsék az idejüket, hanem továbbra is a munkájukra, gyermekeik nevelésére tudjanak koncentrálni” – magyarázta Ferenczi Ferenc. A tiszaszigeti polgármester arra számít, a CSOK kiterjesztésével sokan fognak élni, így növelni tudják a közel 2000 fős település lélekszámát, valamint a helyi oktatási intézményekben a gyermekek számát. „A lakosság száma stagnál Tiszaszigeten, ugyanakkor el kell mondjam, idősödik a település” – ismertette a tendenciát.

Üllés kamatmentes kölcsönt és vissza nem térítendő támogatást kínál

nagy attila gyula kozgyules_megyei14_gs

A Szegedtől 30 kilométerre, a megyehatáron fekvő, 3200 fős Üllés a népességcsökkenéssel küzd, ezt a tendenciát szeretnék megfordítani – mondta el portálunknak

Nagy Attila Gyula

polgármester. „Több intézkedést is hoztunk, hogy vonzóbbá tegyük Üllést, felújítottuk intézményeinket és egy kétcsoportos új bölcsődét is létrehoztunk a régi egycsoportos helyett. Ezen felül okmányiroda is működik településünkön, vagyis helyben tudnak ügyet intézni a lakosok” – sorolta. Az önkormányzat elfogadott egy otthonteremtési támogatásról szóló rendeletet is, melynek keretében éves szinte, 6-7, de év végi költségvetési átcsoportosítással akár 10 családnak nyújtanának lehetőséget arra, hogy Üllésen letelepedjenek. „A házvásárlásra vagy építésre vonatkozó rendeletünk lényege, hogy a fiatal házasok vagy élettársi kapcsolatban élők alap esetben 200 ezer forintos támogatást kapnak az önkormányzattól. Emellett 1 millió forintos, visszatérítendő kamatmentes kölcsönt tudunk biztosítani, illetve a családok öt év után igényelhetnek gyermekenként 100-100 ezer forint vissza nem térítendő támogatást. Egy három gyermeket nevelő család pedig 500 ezer forintot kaphat” – részletezte. A polgármester úgy látja, mindez – a telekárakat is figyelembe véve – nagy segítség a betelepülőknek. Üllésen eladó ingatlan és üres telek egyaránt van, utóbbi sok esetben egymillió forintnál is olcsóbb.

Anyagi támogatás, háztervezés és foglalkoztatási program - akár ez is járhat a CSOK mellé Csongrád megyében. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=607802

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 8.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.