Közélet

Hencz Péter: Boldog Batthyány-Strattmann László

Hencz Péter: Boldog Batthyány-Strattmann László

2016. január 22., péntek
Hencz Péter: Boldog Batthyány-Strattmann László
Hencz_Peter

A katolikus egyház január 22-én emlékezik meg a szegények orvosáról, Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról.

Ősi magyar főnemesi család sarja, Dunakilitiben 1870-ben született. 12 éves volt, amikor édesanyja meghalt. Ezidőtájt kezdett benne megérni az elhatározás, hogy orvos lesz, és ingyen fogja a betegeket gyógyítani. Gyermekkorától kezdve mélyen hívő katolikus volt. Középiskola után édesapja kívánságára mezőgazdasági ismereteket tanul a bécsi egyetemen, majd 1896-tól átiratkozik az orvosi fakultásra. 28 évesen házasodik össze a mélyen vallásos

Coreth Mária Terézia

grófnővel, harmonikus kapcsolatukból 13 gyermek született. 1902-ben saját pénzén 25 ágyas kórházat alapított, sebészi, majd szemészeti szakképesítést szerez. Kedves, közvetlen magatartása messze földről vonzotta a betegeket, különvonatok szállították hozzá a gyógyulni vágyókat. Betegeit ingyen gyógyította. A legegyszerűbb betegekkel is úgy bánt, mintha főhercegek lettek volna. A háborúban hadikórházat épít, ahol önkéntesként gyógyított. Trianon után Körmendre költözött, ahol szembetegek részére alakított ki kórházat. Betegeinek még a receptjeikért sem kellett fizetniük az optikusnál. Bel-és külföldön az egyik legkiválóbb szemorvosnak tartották. A legszegényebb emberek özönlöttek hozzá. A gyógyítás fejében csupán annyit kért, hogy imádkozzanak érte. Rászorultságuk mértéke szerint pénzzel, ruhával, gabonával rendszeresen támogatta őket. Nem volt olyan emberbaráti intézmény, amelynek működéséhez hozzá ne járult volna. Jelentős pénzösszeggel támogatta a TBC szanatóriumok hálózatának kiépítését. A szegényeknek saját birtokából 200 ingyenes házhelyet osztott szét. Réteket, szántóföldeket adott jelképes díjért haszonbérbe, amelyet később elengedett. Minden reggel asszisztensének nagyobb pénzösszeget adott, hogy ossza ki a szegények között, úgy, hogy nem mondja meg, honnan származik. Családjával minden reggel együtt jártak szentmisére. Hosszú, 14 hónapos szenvedés után halt meg 1931-ben, örömmel viselve a fájdalmakat, mert Krisztussal együtt szenvedhetett. Már életében szentnek tartották. 1923-ban dicsérő oklevelet kapott a pápától, 2006-ban avatták boldoggá. A rendszerváltás után az Egészségügyi Minisztérium magas kitüntetést nevezett el róla, melyet évente a legkiválóbb orvosnak ítélnek oda.

Hencz Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.