Közélet

Trócsányi: van esély a kvótarendszer sikeres megtámadására az Európai Bíróságon

Trócsányi: van esély a kvótarendszer sikeres megtámadására az Európai Bíróságon

2015. november 26., csütörtök
Trócsányi: van esély a kvótarendszer sikeres megtámadására az Európai Bíróságon
Trócsányi László

Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint van esély arra, hogy Magyarország sikeresen támadja meg a menekültek befogadásával kapcsolatos kötelező kvótarendszert az Európai Bíróságon.

Az igazságügyi miniszter a Figyelő című hetilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban azt mondta, komoly érvrendszert sorakoztattak fel a magyar álláspont mellett, és bízik abban, hogy más országok is beavatkoznak Magyarország mellett a perbe. Hangsúlyozta: ilyen jellegű ügy még nem volt az Európai Unió Bírósága előtt. "Azért elvi kérdés, mert veszélyes precedenst teremtene az, ha az EU-ban máskor is többségi határozattal írnának felül egyhangú beleegyezést feltételező jogi normát" - jelentette ki. Úgy fogalmazott, hogy a kvótarendszer elfogadása "kapkodás eredménye volt". Felidézte: az Európában kialakult vita június végén alapvetően önkéntes befogadási rendszer elfogadásával zárult, amely mentesítette Magyarországot a migránsok befogadásától. Néhány hónappal később azonban a belügyminiszterek - mint

Trócsányi László

hangsúlyozta, kihasználva, hogy ezen a fórumon nem kell egyhangú beleegyezés a határozat meghozatalához - szembehelyezkedtek az Európai Tanács által elfogadott megoldással, és azzal ellentétes döntést hoztak, a tagországokat több ezer migráns átvételére kötelezve. Márpedig a szuverenitáshoz hozzátartozik, hogy az uniós jogi keretek között az állam maga dönt arról, kit enged be a területére - mutatott rá Trócsányi László. Az Országgyűlés november 17-én törvényben kötelezte a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a bevándorlók kötelező kvóták szerinti szétosztásáról szóló uniós jogszabály megsemmisítését. Azzal kapcsolatban, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) ugyancsak november 17-i határozatával megsemmisítette a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvény egyes rendelkezéseit, ugyanakkor kimondta, van lehetőség alkotmányos kárrendezésre, Trócsányi László az interjúban úgy fogalmazott: "nem lehelte ki a lelkét a törvény, gyógyítható a beteg". A kormány ígéretet tett arra, hogy kezeli a problémát a károsultak érdekében, és ezt az ígéretét tartja is - mondta, hozzáfűzve, a korábbi rendser finomhangolására van szükség. A miniszter hangsúlyozta: az Ab döntését tiszteletben kell tartani, mint volt alkotmánybíró és mint igazságügyi miniszter sem mondhat mást.

Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint van esély arra, hogy Magyarország sikeresen támadja meg a menekültek...

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 26.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.