Közélet

Spöttle: Minden országnak elnézik a keményebb fellépést a migránsokkal szemben, kivéve nekünk

Spöttle: Minden országnak elnézik a keményebb fellépést a migránsokkal szemben, kivéve nekünk

2015. szeptember 22., kedd
Spöttle: Minden országnak elnézik a keményebb fellépést a migránsokkal szemben, kivéve nekünk
george_spottle02_gs

A turizmusra is kihathat, ha a horvátok nem változtatnak módszereiken. A román miniszterelnök is csak addig fog vagdalkozni, amíg nem jönnek a migránsok feléjük. Egyedül a bajorok álltak ki mellettünk, de lassan Merkelnek és az Európai Uniónak is meg kell értenie, hogy valamit cselekedni kell. Georg Spöttle biztonsági szakértőt kérdeztük az utóbbi napok fejleményeiről.

Utólag leírhatjuk,

Georg Spöttle

számításai

bejöttek

, a migránsokat rövid idő után a horvát határhoz szállították a szerbek, így a horvát miniszterelnök a gyakorlatban is bemutathatta, hogy miként képesek kezelni a bevándorlók okozta helyzetet. A horvát határvédelem rövid idő alatt összeomlott, a szlovénok viszont nem fogadták a menekülteket, így életbe lépett a B-terv, Magyarország határátkelőihez szállították őket. A magyar diplomácia eközben hihetetlenül aktív időszakot élt még, naponta többször üzentek különböző szomszédos országok politikusai, hazánk külügye szintén ugyanezt tette. Az Európai Unió vezetői egyelőre még nem találták meg az egyértelmű kiutat az illegális bevándorlás problémájából. A Kárpát-medencét és Európát érő migránskrízis aktualitásairól beszélgettünk a biztonságpolitikai szakértővel.

Nem jött össze a horvát elképzelés

„A horvátok úgy tervezték, hogy a szerbekhez hasonlóan csupán átbuszoztatják az országon a migránsokat, s ezzel meg is oldották a problémát. Azonban Szlovénia, a várakozásaikkal ellentétben, keményen fellépett, bejelentette, hogy nem enged át senkit ellenőrzés nélkül, s lezárta a határokat. Ezt követően kézenfekvő volt, hogy Magyarországra szállítják a bevándorlókat, miután mi már rendelkeztünk tapasztalatokkal a kezelésükben” – mondta Georg Spöttle „Sajnos, ez eddig működött, s ráadásul van egy C-terv, ami azt jelenti, hogy szélnek eresztik őket, romlana a közbiztonság, már az is kérdéses lenne, hogy át lehet-e kelni a határátkelőhelyeken, ami a turizmusra is kihatna. Magyarország blokkolni fogja a horvátok kérelmét a schengeni egyezményhez való csatlakozáshoz, hiszen bizonyították: képtelenek megvédeni határaikat” – vélekedett a biztonságpolitikai szakértő arról, hogy miért veszélyes saját magára délnyugati szomszédunk politikája.

Illegális bevándorlás - Migránsok a gyékényesi vasútállo

Spöttle szerint a magyar-horvát kapcsolatok jelenleg a mélyponton vannak, ez javulhat, amennyiben az ottani baloldali kormány helyett egy polgári értékrendű nyeri meg a választásokat. A szlovén-magyar viszony ennél jobb, mivel az érdekeink is megegyeznek, hasonló politikát követnek, mint mi, igyekeznek védeni a határokat, ellenőrizett módon beengedni a bevándorlókat. Ez a szlovénok Olaszországgal való kapcsolata miatt is fontos, hiszen az illegális migránsok átengedése rontaná a két állam hagyományosan jó viszonyát. „

Ponta

könnyen vagdalkozik, mivel nem érintett a migrációs helyzetben, a kibicnek semmi sem drága. Ha Románia határain állna nyolc-tízezer migráns, elhalkulna, s neki állna építeni a maga kerítését” – tért át a román-magyar diplomáciai csatározásokra a szakértő. „Szlovákia megriadt, ők megértették, hogy Európa, az európai kultúra fennmaradása a tét. Úgy gondolom, hogy feszültebbé válhat a szerb-horvát viszony, ha elkészül a magyar határzár folytatása, mivel a szerbek ennek ellenére is buszoztatni fogják feléjük a migránsokat” – mondta Spöttle.

Kettős mérce a baloldal sajtójában

„Figyeltem a brit és német sajtóorgánumokat az utóbbi napokban, s azt tapasztaltam, szinte egyáltalán nem érték támadások a horvátokat ezen lépésekért az Európai Unióban, még negyedannyit sem foglalkoztak velük, mint Magyarországgal. Ugyanez igaz arra az esetre, amikor a szlovén rendőrök könnygázzal visszaverték a migránsokat (és az őket segítő aktivistákat), itt is megfigyelhető a nyugati balliberális sajtó kettős mércéje. Azt tapasztalom, hogy mindenkinek elnézik a keményebb lépések alkalmazását, kivéve Magyarországot, amely a saját határait védte Röszkénél” – jellemezte a nyugat-európai sajtót a biztonságpolitikai szakértő. Kitért rá, egyedül Bajorország miniszterelnöke,

Horst Seehöfer

állt ki mellettünk, aki hangsúlyozta, hogy a magyar határ lezárását egy nap meg fogják köszönni

Orbán Viktornak

. Közben a német belügyminiszter bejelentette, hogy még egyszer ennyi migránst nem bírnak el, ezért a katonai erővel történő beavatkozást sürgetnek Szíriában.

migransok_0916_csutortok27_gs

Az illegális migránsok tíz százaléka rendelkezik piacképes szakmával

„A Szövetségi Munkaügyi Hivatal álláspontja szerint a bevándorlók tíz százalékát tudnák alkalmazni – miután képesé válnak elfogadható szinten kommunikálni németül, a többiek a szociális ellátórendszerből, vagy bűnözésből lennének kénytelenek megélni. Miközben folyamatosan érkeznek a migránsok, háromszázezer menekültkérelmet nem bíráltak még el Németországban” – mutatta be Spöttle a németországi állapotokat. „Ha nem

Merkel

és a baloldal szemüvegén keresztül nézzük a helyzetet, akkor látjuk, hogy nagy a baj. A migránsok mára megbénították a határokon átívelő közlekedést, egyedül repülővel lehet gyorsan utazásokat megtenni. Az európai vezetők mégsem értik, hogy ha nem parancsolnak megálljt ennek, akkor tízmilliók jöhetnek, s a földrész elveszti identitását, akár iszlamizáció, terrorveszély, polgárháború várhat ránk” – vélekedett a jövőről.

"Lassan Merkelnek és az Európai Uniónak is meg kell értenie, hogy valamit cselekedni kell" - mondta el hírportálunknak Georg Spöttle.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=572831

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 21.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.