Közélet

Lázár: felajánlják a bevándorlóknak, hogy Hegyeshalomhoz szállítják őket buszokkal (FRISSÍTVE)

Lázár: felajánlják a bevándorlóknak, hogy Hegyeshalomhoz szállítják őket buszokkal (FRISSÍTVE)

2015. szeptember 4., péntek
Lázár: felajánlják a bevándorlóknak, hogy Hegyeshalomhoz szállítják őket buszokkal (FRISSÍTVE)
Papp Károly; Giró-Szász András; Szász András; Lázár János

A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatóján, a Parlamentben, miután a bevándorlási helyzet miatt - Orbán Viktor miniszterelnök elrendelésére - tanácskozott az operatív törzs, amely az éjjel folyamatosan ülésezik.

A tárcavezető elsődleges szempontnak nevezte, hogy Magyarország közlekedése ne bénuljon meg a következő 24 órában. Arra kérte a bevándorlókat, hogy a közlekedés és az élet védelme érdekében vegyék igénybe a kormány segítségét. Ebben egyúttal a civilek - köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat - közbenjárását is kérte. Jelezte azt is, a buszos szállítás nem jelenti automatikusan, hogy a bevándorlók elhagyhatják az országot. Bécs hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy beléphessenek Ausztriába - mondta, hozzáfűzve, hogy Magyarország továbbra is megpróbálja regisztrálni a bevándorlókat, de "erőszak árán nincs regisztráció". Megjegyezte, szükség esetén a vámosszabadi menekülttábor biztosíthatja majd az érintett bevándorlók ellátását. A tájékoztatón elhangzott, hogy a Hegyeshalomhoz utaztatáshoz körülbelül száz busz áll majd rendelkezésre. A buszok előkészítését megkezdték a Volán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Belügyminisztérium koordinációjában.

Lázár János

elmondta, a magyar kabinet várja az osztrák kormány álláspontját a ki- és beléptetés feltételeiről. Kifejtette: tájékoztatták az osztrák kormányt a kialakult helyzetről, ahogyan arról is, hogy 1200 bevándorló tart Ausztria határai felé.

Orbán Viktor

miniszterelnök többször is kezdeményezett telefonbeszélgetést

Werner Faymann

osztrák kancellárral, hogy a magyar kabinet kapjon információt Ausztria álláspontjáról. Ennek érdekében a kormány jegyzékkel is fordult Bécshez, de eddig "érdemi választ a jegyzékre nem kaptunk", a kancellár pedig azt üzente Orbán Viktornak, hogy szombat reggel 9 órakor tudja fogadni a hívását - közölte Lázár János. Azt is mondta, hogy a bevándorlási helyzet megnehezüléséhez nagymértékben hozzájárult Németország ellentmondásos kommunikációja az elmúlt egy hétben, és ma sem tudni pontosan, mi a jogi álláspontja Berlinnek. Magyarország hitet tett a schengeni egyezmény betartása mellett - nyomatékosította a Miniszterelnökség vezetője. "Rajtunk az EU és jó néhány EU-s tagország számon kéri a szolidaritást, miközben velünk senki nem vállalt szolidaritást, és nem kaptunk érdemi segítséget" - fogalmazott Lázár János, kijelentve: Magyarország sem az EU-ra, sem Németországra, sem Ausztriára nem tud várni.

Papp Károly

országos rendőrfőkapitány a tájékoztatón arról számolt be, hogy az M1-es autópályán 1200 illegális bevándorló halad gyalog, az 1-es számú vasúti fővonalon a vasúti pályán és mellette 300-an, ezért utóbbin le kellett állítani a közlekedést. Jelezte, hogy a bicskei vasútállomáson maradt 300 illegális bevándorló este együttműködött a rendőrséggel és elfogadta a bicskei nyílt befogadó állomáson való elhelyezést.

Döntött az operatív törzs a parlamentben: buszokkal szállítják Hegyeshalomig a bevándorlókat a Keletiből és az M1-es autópályáról. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=565869

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.