Közélet

Emmi: hasonló magyar és norvég programok léteznek az esélyegyenlőség javításáért

Emmi: hasonló magyar és norvég programok léteznek az esélyegyenlőség javításáért

2015. szeptember 17., csütörtök
Emmi: hasonló magyar és norvég programok léteznek az esélyegyenlőség javításáért

Hasonló eszközökkel törekszenek az esélyegyenlőség javítására Magyarországon és Norvégiában - mondta Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára egy norvégiai rendezvénysorozat alkalmából csütörtökön az MTI-nek.

A hátrányos helyzetűek felzárkózásának leghatékonyabb eszköze a gyermekek minél korábbi bevonása az oktatásba és ehhez kapcsolódóan a korai óvodáztatás, ami ezeknél a társadalmi csoportoknál az előfeltétele annak, hogy sikeresen belépjenek az oktatásba - mondta a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár. A szakember rámutatott: egy szeptember 1-jén életbe lépett jogszabály szerint Magyarországon hároméves kortól kötelező a gyermekek óvodáztatása, ez ingyenes, csakúgy, mint az óvodai étkezés. Norvégiában ugyanakkor fizetni kell az óvodáért és a szülők feladata az is, hogy gondoskodjanak gyermekük óvodai étkeztetéséről.

Fűrész Tünde

, az Emmi család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára a nemek közötti esélyegyenlőség javításával összefüggésben a foglalkoztatás fontosságára mutatott rá. Norvégiában a munkaképes korú nők 80 százaléka dolgozik, ám 30 éve ez az arány még 50 százalék alatt volt. Manapság az 1 és 3 év közötti gyermeket nevelő anyák 74 százaléka, a 3 és 6 év közöttieket nevelők 84 százaléka dolgozik, egyharmaduk részmunkaidőben. A foglalkoztatottság és ezzel párhuzamosan az anyagi biztonság növekedése a gyermekvállalási kedvet is javítja. A termékenységi ráta 30 év alatt 1,6-ról 1,8-ra emelkedett Norvégiában - fűzte hozzá. A szakember szerint fontos az is, hogy erősödjön az apák szerepe a gyermeknevelésben. Norvégiában a gyermek születése után 14 hónapig jár ellátás, ám ebből két és fél hónapot csak az apa vehet igénybe. Ezzel a lehetőséggel a skandináv országban a férfiak 90 százaléka él. Továbbá nagy hangsúlyt fordítanak arra is, hogy a gyermekek napközbeni ellátásában minél több férfi, "óvóbácsi" vegyen részt - tette hozzá az Emmi helyettes államtitkára. A háromnapos, csütörtökön véget ért magyar-norvég közös, önkormányzati együttműködéssel létrejött program célja az esélyegyenlőség javításával kapcsolatos szabályozás és jó gyakorlat bemutatása volt. A programban több mint tíz kisebb-nagyobb magyar település polgármestere vett részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.