Közélet

Egy lépés az egészségünkért 3. - Kakas Béla: Középpontban az ember

Egy lépés az egészségünkért 3. - Kakas Béla: Középpontban az ember

2015. szeptember 2., szerda
Egy lépés az egészségünkért 3. - Kakas Béla: Középpontban az ember
egy_lepes_ez-_egeszsegunkert08_gs

Menedzserszemlélet, innovatív gondolkodás, az emberekért való felelősségvállalás - mindezek jegyében koordinálja az egészségfejlesztési projektet a megyei önkormányzat.

csongrad_megye_egeszsegfejlesztes_logo01

Az „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című projekt

szegedi nyitórendezvényén

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke úgy kiemelte: a nagyszabású program egyik legfontosabb pozitívuma, hogy mind a 60 településre, tehát az összes járásra kiterjed, amit közös erővel és kellő kitartással értek el a résztvevők. A következő hetek során megvalósuló programsorozat megyeszerte 500 ezer ember számára lesz elérhető, Kakas Béla szerint ezért is fontos, hogy „gondos gazdái” legyenek a partneralapú együttműködésnek. Kiemelte, a megyei önkormányzat számára fontos, hogy saját, százszázalékos tulajdonú cégén, a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft.-n keresztül élére állhatott a mind a hét járást átfogó népegészségügyi projektnek. Hozzátette,

B. Nagy László

megyei fejlesztési biztossal közösen a pályázati lehetőségeket kihasználva a megvalósítási időn túl is segíteni fogják az elért eredmények fenntartását. „Munkatársaimmal keményen megdolgoztunk azért, hogy ez a projekt itt Csongrád megyében és annak 60 településén megvalósulhasson és elindulhasson. Nem titok, hogy tavasszal a projekt forráshiány miatt majdnem meghiúsult, de nem hagytuk annyiban a dolgot, és komoly erőfeszítéseket tettünk a finanszírozás biztosításáért” – árulta el. Rámutatott, a kezdeményezés annak az innovatív gondolkodásmódnak és menedzserszemléletnek a gyümölcse, melyet a 2014-ben felállt Csongrád Megyei Önkormányzat tudatosan választott stratégiájául. „A megyei közgyűlés elnökeként többször is hangoztattam, hogy a megyei önkormányzat új feladatainak ellátásához menedzserszemléletre és innovatív gondolkodásmódra van szükség. Az idő bennünket igazol, és örülök, hogy ez az új típusú hozzáállás most már a gyakorlatban vizsgázik, és bizonyíthatjuk, hogy akár piaci körülmények között is megálljuk a helyünket. Ahhoz, hogy megfeleljünk a kihívásoknak, a kötelező feladatok megoldása mellett a lehető legrugalmasabban végezzük munkánkat, és maximálisan felelősséget vállalunk a megye lakosságért” – hangsúlyozta.

egy_lepes_ez-_egeszsegunkert12_gs

Éppen ezért Kakas Béla számára a projekt legfontosabb és legszimpatikusabb elemei a teljes megyei lefedettség, valamint az emberközpontú szemlélet, megközelítés. „A folyamatos fejlesztés, építkezés közben néha hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról a kérdésről: hol marad az ember? Mi most ezzel a projekttel erre adtunk választ. Nem véletlen, hogy már a tervezési fázisban mindenki szabályosan lázba jött, rengetegen akartak csatlakozni újabb és újabb ötletekkel, és a végül felállt széles konzorciumban minden egyes partner komoly színvonalat képvisel a saját szakmai területén.

Azzal, hogy az embert állítottuk a középpontba, reményeink szerint sikerül majd népszerűsíteni az egészségtudatos gondolkodást a Csongrád megyeiek körében. Nemcsak a fizikai és a mentális egészség megőrzéséről van szó, hanem társadalmi szintű egészségmegőrzésről is, ezért külön örülök, hogy a projekt kiemelt figyelmet fordít a hátrányos helyzetű kis településeken élőkre, valamint például a közmunkaprogramban foglalkoztatottakra is.

Biztos vagyok benne, hogy hatékonyan fogunk tudni együtt dolgozni, és ha az emberek ennek révén az eddigieknél jobban tisztában lesznek az egészségérték fogalmával, már óriási eredményt értünk el” – beszélt a célokról. Végezetül elmondta: hasonló összefogásra, szemléletre, gondolkodásmódra, valamint összehangolt és professzionális munkára van szükség a következő években is, hogy Csongrád megye élni tudjon a kínálkozó esélyekkel. Lehetőségek pedig bőven lesznek, a 2020-ig tartó európai uniós finanszírozási ciklus alatt Csongrád megyébe összességében 73 milliárd forint dedikált forrás érkezik, ebből 34 milliárd Szegedre, Hódmezővásárhelyre 10, míg a többi települése 29 milliárddal számolhat.

A Területi emberi erőforrás fejlesztési komplex programok támogatása felhíváson nyertes „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című, TÁMOP-6.1.5-14-2015-0004 azonosítószámú projekt 2015. november 30-áig valósul meg. A nagyszabású összefogás célja a Csongrád megyei lakosság komplex egészségfejlesztése, egészségtudatosságra nevelése, az esélyegyenlőség növelése, többek között megelőző célzatú szűrésekkel, életmód-tanácsadási és sportprogramokkal, képzési és módszertani anyagok elkészítésével, egy hosszú távú egészségfejlesztési program megalapozásául szolgáló tudásbázis létrehozásával. A projekt keretében a konzorciumvezető Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. és partnerei, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás, a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ Nonprofit Kft., a Móra-Vitál Térségi Egészségmegőrző és Szociális Nonprofit Közhasznú Kft. és a Szegedi Tudományegyetem az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 798,46 millió forintból fejlesztik a Csongrád megyei lakosság testi és lelki egészségét.

Kakas Béla számára az egészségfejlesztési projekt legfontosabb és legszimpatikusabb elemei a teljes megyei lefedettség,...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.