Közélet

Őry: a felvidéki magyar közösségnek túl kell lépnie saját Stockholm-szindrómáján

Őry: a felvidéki magyar közösségnek túl kell lépnie saját Stockholm-szindrómáján

2015. július 12., vasárnap
Őry: a felvidéki magyar közösségnek túl kell lépnie saját Stockholm-szindrómáján

A felvidéki magyar közösség egyfajta kisebbségi Stockholm-szindrómában él, ám ezen saját megmaradása érdekében túl kell lépnie - jelentette ki Őry Péter, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) önkormányzati alelnöke a harmadik Martosi Szabadegyetem vitafórumán vasárnap.

A felvidéki magyarság legnagyobb nyári rendezvényét lezáró téma a helyi magyar közösség önigazgatási koncepciójának (autonómiatervezetének) a bemutatása és megvitatása volt. Tavaly decemberben hozták nyilvánosságra a dokumentumot, amely az MKP műhelyében készült. Címe: A szlovákiai magyar közösség megmaradásának és gyarapodásának intézményi feltételei. A fórumon a tervezet bemutatása során

Őry

rámutatott: a koncepció elkészítését leginkább a felvidéki magyarságnak - az utóbbi évtizedekben tapasztalt - jelentős mértékű létszámcsökkenése, valamint a magyarlakta szlovákiai régiók gazdasági felzárkóztatásának igénye tette szükségessé. Utóbbival kapcsolatban az MKP politikusa elmondta: a külföldi befektetések szempontjából Dél-Szlovákia az ország fehér foltja, ennek a régiónak a tudatos "kiéheztetése" zajlik.

Mihók István

, a fórum másik résztvevője, az MKP gazdasági szakértője ezzel összefüggésben elmondta: a magyarlakta területek gazdasági elmaradottságát jól jellemzi az, hogy egyes keleti járásokban nem ritka az olyan település, ahol a munkanélküliek aránya 70 százalékos, sőt nem egy olyan is akad, ahol csak a polgármesternek és a papnak van állása. Ezek az állapotok indokolják, hogy az önigazgatási koncepció a közösségi jogvédelem mellett különös hangsúlyt fektet az önkormányzatiság gazdasági előnyeinek a bemutatására - mutatott rá

Samu István

, az MKP elnökségi tagja.

Horony Ákos

, az önkormányzatisági tervezetet kidolgozó szakértői csoport egyik tagja elmondta, hogy a koncepcióban egyebek között felsorakoztatták az önigazgatás nyugat-európai működő példáit. Ez azért szükséges, mert a szlovákiai társadalmat ki kell vezetni abból a félelmeket generáló tévedésből, hogy az önkormányzatiság, az autonómia egy, a jogi normákkal szembemenő intézmény. Hangsúlyozta: a koncepció megvalósítására csak akkor van esély, ha sikerül meggyőzni az érintett régiókban élő szlovákokat is arról, hogy az önigazgatásnak számukra is pozitív hozadékai lennének. A rövidtávú célkitűzéseikkel kapcsolatban hasonlóan vélekedett Mihók István is, aki szerint a koncepció megvalósítása érdekében első lépésként elfogadottabbá kell tenni az önkormányzatiság fogalmát. Horony Ákos ezzel összefüggésben rámutatott: az önkormányzatiság koncepciójának helyességéről és szükségességéről nem csupán a szlovák közvéleményt kell majd meggyőzni, hanem azt magával a magyar közösséggel is el kell fogadtatni. Az, hogy a saját megmaradását célzó elképzelések előnyeiről magát a felvidéki magyar közösséget is meg kell győzni, Őry Péter szerint annak az állapotnak tudható be, hogy a felvidéki magyarok egyfajta kisebbségi Stockholm-szindrómában élnek - kiszolgáltatott helyzetben fogva tartóik kegyét keresik -, és ebből a helyzetből a közösségnek, saját megmaradása érdekében ki kell lépnie. A Via Nova Ifjúsági Csoport, a Selye János Egyetem (SJE) hallgatói önkormányzata és több partnerszervezetük által szervezett Martosi Szabadegyetem vasárnapi önkormányzati fóruma zárta az ötnapos tábort, ugyanakkor a rendezvény fesztiválrésze csak vasárnap éjjel ér véget. Az idén már harmadik alkalommal megtartott szabadegyetem programján több mint száz különböző előadás, kerekasztal-beszélgetés, vitafórum, koncert, kiállítás és más kiegészítő esemény szerepelt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.