Közélet

A megyének csaknem 73, Szegednek több mint 33 milliárd forint jut a TOP forrásokból

A megyének csaknem 73, Szegednek több mint 33 milliárd forint jut a TOP forrásokból

2015. június 26., péntek
A megyének csaknem 73, Szegednek több mint 33 milliárd forint jut a TOP forrásokból
bnagy_sajtotajekoztato01kf

Csongrád megyébe mintegy 72,95 milliárd forintos TOP forrás jut a 2014-2020-as ciklusban, amit gazdaságélénkítő és népességmegtartó területfejlesztésre, önkormányzatok energiahatékonyságának növelésére, valamint gazdasági infrastruktúrafejlesztésre költhet majd.

Míg Magyarország a 2007-2013-as uniós ciklusban 8200 milliárd forintos forrást hívhatott le pályázataira, addig a 2014-2020-as időszakban 12 ezer milliárdból gazdálkodhat - jelentette be

B. Nagy László

, Csongrád megye fejlesztési biztosa pénteki sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, nem mindegy, hogy az ország hogyan aknázza ki a keretösszegben rejlő lehetőségeket, hiszen az Európai Bizottsággal folytatott sikeres brüsszeli tárgyalásoknak köszönhetően a kormány elérte, hogy az új ciklusra vonatkozó összeg mintegy 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordíthassa Magyarország - szemben a legutóbbi 16 százalék helyett. A megyei fejlesztési biztos megerősítette, a források felhasználásában azokat az ágazatokra koncentrálnak majd, melyekben munkahelyeket lehet teremteni, illetve ahol a technológiai fejlesztések az ország ipari termelését és exportképességét növelik. A kormány legfontosabb célkitűzése a kis- és középvállalkozói szektor megerősítése, amit a közbeszerzési pályázatok egyszerűsítésével szeretnének majd elérni. Idén novemberben a vonatkozó törvény módosításával növelik az átláthatóságot annak érdekében, hogy a multicégek mellett helyzetbe hozzák a kkv-kat is.

bnagy_sajtotajekoztato02kf

A 12 ezer milliárd forintot tartalmazó ciklus általános ismertetője után B. Nagy László szót ejtett a Csongrád megyei lehetőségekről is. Eszerint a megye minden településével összesen 72,95 milliárd forint fölött rendelkezik majd, Szegednek és Hódmezővásárhelynek - a két megyei jogú városnak - pedig 33,9 milliárd, valamint 9,84 milliárd forint jut. A megyeszékhely ezzel a harmadik legnagyobb kerettel bír a vidéki nagyvárosoknak megítélt összegből, csak a nagyobb lélekszámú Debrecen és Miskolc előzi meg a sorban. Szeged gazdaságfejlesztésre 10,1; gazdaságélénkítő és népességmegtartó városfejlesztésre 6,3; energiahatékonyság növelésre pedig 5,4 milliárd forintot használhat fel. A Területi Operatív Program (TOP) prioritásait a fejlesztési biztos elmondása alapján egyrészt a térség gazdaságfejlesztése a foglalkoztatás elősegítésére, valamint a vállalkozásbarát, népességmegtartó területfejlesztés jelentik. A sajtótájékoztatót azzal zárta, dél-alföldi kitekintésben Csongrád megyei igen rossz mutatókat produkált az előző uniós ciklus ideje alatt például a beruházások és az ide látogató turisták számában is. A 2014-2020-as időszakban többek között ezeken az eredményeken is szeretnének változtatni. A KPMG 11 országra kiterjedő átfogó vizsgálata alapján készült jelentésből egyébként kiderül, Magyarország mind a rendelkezésére álló uniós források támogatási szerződéseinek lekötésében, mind pedig a meglévő források lehívásában a második helyen áll a tagállamok sorában. Hazánk az Európai Bizottság teljes támogatási keret 2/3-át utalta át eddig. A tanulmány szerint a 2007-2013-as ciklus maradék 3,2 milliárd euróját év végig sikerül lehívnia az országnak, így megvalósulhat a 100 százalékos forráslehívás, ami 2010 óta a kormány célja.

Szeged gazdaságfejlesztésre 10,1; gazdaságélénkítő és népességmegtartó városfejlesztésre 6,3; energiahatékonyság növelésre pedig 5,4 milliárd forintot használhat fel.http://szegedma.hu/?p=549903

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 26.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.