Közélet

„Egy 11 éves gyerek jött oda hozzám, hogy szerezzek neki” – dizájnerdrogok a megyében

„Egy 11 éves gyerek jött oda hozzám, hogy szerezzek neki” – dizájnerdrogok a megyében

2015. június 12., péntek
„Egy 11 éves gyerek jött oda hozzám, hogy szerezzek neki” – dizájnerdrogok a megyében
drog1

Fű, kokain, heroin, mindenki számára ismerős felsorolás. A piacon azonban újabb, ismeretlen összetevőkből álló kábítószerek jelentek meg, amelyek hosszú távú hatásai ismeretlenek, mégis minden eddiginél könnyebben beszerezhetőek. Szakembert és volt fogyasztókat kérdeztünk ezen új drogok veszélyeiről.

„14 éves voltam, mikor a szomszéd faluban, egy házibuliban megláttam, hogy füvet szívnak. Nem tudom, kik voltak, de megismertek, s behívtak engem is” – eleveníti fel

István

drogfüggőségének kezdeteit. István (nevét kérésére megváltoztattuk) 21 éves, egy Szeged melletti községben él, korán kimaradt az iskolából. Vele, a 24 éves egykori szegedi egyetemistával,

Kingá

val és

Arany Zoltánnal

, a Farkasinszky Terézia Drogcentrum vezetőjével beszélgettünk az egyre népszerűbb, s gyakran legálisan hozzáférhető új kábítószerekről. István 16 évesen, Kinga 20 évesen próbálta ki először a herbált. „A herbál, avagy a biofű nevével ellentétben szintetikus kábítószer, csupán a növényi törmelék a természetes benne, amelyre rácsöpögtetik. Szimpla marketingfogás az elnevezés” – hívta fel a figyelmet Arany Zoltán. Mára szinte egyeduralkodóvá vált e drogtípus mind megyei, mind országos szinten olcsósága (250-1000 Ft-tól árulják), könnyű beszerezhetősége okán. Középiskolásoknál közkedvelt kábítószer, azonban nemcsak a tinédzserek között jelenik meg, hanem majdnem minden korosztályban, társadalmi körben. „Mindig a leggettósabb részekről vásároltam, sosem Belvárosból, vagy szép környékről. 18 év alattiakat nem szolgálták ki az árusító helyen, a szabályokat betartották. Egyszer egy 11 éves gyerek jött oda hozzám, hogy szerezzek neki. Azt mondtam neki, hogy nem való neked, de ezután beszerezte más által” – mesélte István arról, hogyan jutottak hozzá kiskorúak e szerekhez. Vele ellentétben Kinga a szegedi belvárosból, az egyetem környékéről vásárolta e kábítószereket. Kezdetben fő vevőkörként a felsőoktatás hallgatóit látta, majd azt figyelte meg, egyre több más fiatal, köztük középiskolások is vásárolnak. Összevetve a budapesti és szegedi helyzetet úgy tapasztalta, hogy az arányokat figyelembe véve a napfény városában nagyobb e probléma. István elmondása szerint körülbelül másfél hetente cserélték a drogokat (illetve egy-egy összetevőjüket), mivel ilyen gyakran frissítették a C listát. A C lista azon betiltott vegyületeket tartalmazza, amelyek jellemzően a dizájnerdrogokban jelennek meg. Kinga és István tapasztalatai megegyeztek abban, hogy sokkal veszélyesebbnek, erősebb hatásúnak, nagyobb függőséget okozónak tartják a dizájnerdrogokat a régebb óta tiltott marihuánánál. „Ha nincs, akkor kattogsz, brutálisan agresszívvá válsz” – mondta István, aki úgy érezte, nem a fűnél, hanem a pár évvel később elkezdett herbálnál kezdődtek az igazi megpróbáltatásai. Kinga számára annyira fontossá vált a szer, hogy amikor az elárusító hely eladója, látva függőségét nem akarta kiszolgálni, szándékosan olyan időpontokban ment, mikor a többi vevő okán nem zavarhatták el. „Tipikus zuganyagos voltam, nem csináltam társaságban. Lakótársaim eltávolodtak tőlem, azt látták, hogy egyre furcsább vagyok, de nem vették észre a cigaretta és herbál közötti különbséget. Kezdetben igyekeztem a pesti baráti köröm előtt titkolni függőségemet, végül pedig arra próbáltam fogni, hogy depressziós vagyok. Agyam átalakult, mindenféle kifogást keresett. Kitűnő tanulóból közepes eredményű lettem. Végül kirúgtak az egyetemről, mert vizsgázni sem mentem el attól való félelmemben, hogy meg fognak ölni.”

drog2

István és Kinga is saját akaratából döntött úgy, hogy elmennek kezelésre. Fontosnak tartották kiemelni, hogy ebben szüleik is támogatták őket. „Miután bekerültem két hétig vert a víz, nem bírtam aludni, nagyon ideges és agresszív voltam. A harmadik héttől kezdve megnyugodtam, úgy éreztem előjönnek olyan érzések, maga a nevetés is, amelyeket idáig elfojtottam” – vallott István az elvonón szerzett élményeiről. „Majdnem belepusztultam, volt egy öngyilkossági kísérletem is” – mesélte Kinga, aki kétszer került be az elvonóra. A második után értette meg csupán, hogy csak saját akaraterejéből állhat fel. Édesapja és édesanyja ezt követően kiküldte nagyszüleihez vidékre, ott három hónapot maradva lett jobban. Arany Zoltán kiemelte, hogy igyekeznek integrált ellátást létrehozni a drogcentrumban. Fontosnak tartják a megelőzést, járják az utcákat, együttműködnek a szegedi szórakozóhelyekkel a partyszerviz szolgáltatáson keresztül. Nagy hangsúlyt helyeznek a tájékoztatásra, különböző programok szervezésére, alternatívák bemutatására a várossal együttműködésben. Hamarosan megnyílik Szatymazon az ország első serdülő rehabilitációs intézete. Ezek azonban még kis lépések a szükségeshez képest. A tiltást nem tartja helyes megoldásnak. A legjobb megoldásnak az alternatívák felmutatását, valódi mikroközösségek létrehozását tartja. „Keressetek segítséget! Hiába hiszitek azt, hogy egyedül meg tudjátok oldani, vagy azt, hogy nincsen gond! A saját elhatározás mindenképp szükséges! Segítségre szükség van, ne féljetek beszélni a problémáról!” – üzente sorstársainak Kinga.

Mit tehetünk, ha úgy gondoljuk családtagunk, barátunk, tanítványunk a problémában érintett? Kérhetünk anonim segítséget a Dr. Farkasinszky Terézia Drogcentrum munkatársaitól telefonon a 62/43-63-53-as telefonszámon, írhatunk e-mailt a következő címre: drogcentrum@egyszocint.ritek.hu, vagy akár személyesen is segítséget nyújtanak az intézmény munkatársai hétköznap 8-tól 16 óráig Szegeden a Fésű utca 4. szám alatt.

A drogpiacon újabb, ismeretlen összetevőkből álló kábítószerek jelentek meg, amelyek hatásai ismeretlenek, mégis könnyen beszerezhetőek.http://szegedma.hu/?p=545289

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 12.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.