Közélet

Kakasütés, tojásfa és tánc a Makói Húsvétolón

Kakasütés, tojásfa és tánc a Makói Húsvétolón

2015. április 5., vasárnap
Kakasütés, tojásfa és tánc a Makói Húsvétolón
husvet_mako

Még soha sem volt Makón olyan húsvéti rendezvény, mint amilyet az idén tartottak a város főterén. Népi játékokkal, kézműves foglalkozással várták a családokat az egyedi tojásfa köré. Makó város önkormányzata a szervezés középpontjaként a népi hagyományok és a keresztény hagyományok együttes megjelenítését tűzte ki céljául.

Valódi közösségi ünnep lett az idén Makón a húsvét. Szombaton délelőtt 10 órától

Gilinger Ildikó

a Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar karnagya köszöntőjében az ünnepvárásról, a közös felkészülésről és az igazi értékek fontosságáról beszélt. Elmondta, minden lélek egy hangszer, amelyek karmester vezényletére találnak egymásra. „Mi Makóiak legyünk egy zenekar és általunk szólaljon meg az élet szimfóniája”- zárta gondolatait, majd békés ünnepet kívánt. A programot, amely a közösségi együtt ünneplésre épült a helyi önkormányzat szervezte, az egyházi, civil és oktatási intézményekkel karöltve. A három és fél méteres tojásfát

Karsai Ildikó

művészeti referens tervezte, a díszeit helyi iskolások készítették. Körülötte állat simogatót rendeztek be. Nyolcadikáig áll a főtéren. Makó önkormányzata a szervezés középpontjaként a népi hagyományok és a keresztény hagyományok együttes megjelenítését tűzte ki céljául. A köszöntő után a Római Katolikus Egyház részéről

Pálfai Zoltán

plébános, az Újvárosi Református Egyház részéről

Kotormán István

lelkész-igazgató, az Evangélikus Egyház részéről

Szlaukó Orsolya

lelkész, a Görögkatolikus Egyház részéről pedig

Bíró István

parókus mondott áldást a makóiakra.

Farkas Éva Erzsébet

polgármester asszony és

Czirbus Gábor

alpolgármester kis színes papír kannákat adtak ajándékba a jelenlévőknek, amelyeken húsvéti versike állt. A helyi nyugdíjas klubok tagjai kalácsot és teát osztottak. Délután egy órától a Maros Táncegyüttes adott műsort, amelyben az összes csoport bemutatta tánctudását.

Tóthné Döme Mária

vezető népi játékokra csalogatta a családokat, kakasütés, gólyalábazás és persze közös tánc is volt a Makói Húsvétolón, amely az idén igazi, családi, közösségi ünnep lett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.