Közélet

A SZEFI után megszűnt a Rogers is

A SZEFI után megszűnt a Rogers is

2015. január 22., csütörtök
A SZEFI után megszűnt a Rogers is
juhasz_tunde_sajotajekoztato01_gs

A diákok két héten belül kezdeményezhetik felvételüket a Csongrád Megyei Kormányhivatal által kijelölt intézmények valamelyikébe.

Mint arra

Juhász Tünde

Csongrád megyei kormánymegbízott emlékeztetett, az Esély a Hátrányos helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány

január 20-án már töröltette

a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakközépiskolát a nyilvántartásból, akkor még nem lehetett tudni, milyen jövő vár a Rogersre. A csütörtök esti sajtótájékoztatón bejelentette, az alapítvány kuratóriumának határozatára a szakképző iskola és gimnázium is hasonló sorsra jutott, január 26-án engedélyét visszavonják.

juhasz_tunde_sajotajekoztato02_gs

A kényszerű iskolabezárás mielőbbi intézkedéseket kívánt, ezért a kormányhivatal a nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében döntött az iskola tanulóinak elhelyezéséről. Juhász Tünde kiemelte, a diákok továbbra is díjmentesen folytathatják megkezdett tanulmányaikat, ugyanis akár állami, akár alapítványi fenntartású intézményről legyen szó, az első szakképesítés megszerzése ingyenes. A kijelölt iskolákba két héten belül jelentkezhetnek a diákok, felvételi kérelmüket pedig nem utasíthatják el. A cukrász tanulók például a Szegedi Gazdasági Szakképző Iskola Krúdy Gyula Tagintézménybe, a gyógy- és sportmasszőrök a szentesti Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola falai között folytathatják az iskolát. A kisgyermek gondozó, nevelő; valamint a szociális gondozó és ápoló szakosok Makón, a Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskolába kérhetik felvételüket. A Rogers-gimnáziumban mintegy 228 fő tanult idáig szakképzésben, további 99 pedig gimnáziumba járt, a pedagógusok létszáma - nem számítva a 67 óraadó tanárt - mindössze 6 fő - ismertette a számokat a kormánymegbízott.

juhasz_tunde_sajotajekoztato03_gs

Korábban történt

Az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány ellen több eljárás is zajlik, amelyek az állami normatíva felhasználását vizsgálja. A Magyar Államkincstár nem jogerős határozatában több mint 59,5 millió forint támogatás visszafizetésére kötelezte a SZEFI-t és a Rogers Gimnáziumot működtető alapítványt. Ezen felül az államkincstár tavaly októbertől nem is folyósítja a normatívát. A

diákok január 19-én Széchenyi téren tüntettek

az iskola bezárása ellen, akkor többek között Botka László polgármesternek fogalmaztak meg nyílt levelet, s petíciót gyűjtöttek az intézmény fennmaradásáért. A kijelölt iskolák listája

ITT

érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.