Közélet

A Don-kanyar hőseiért zúgtak a harangok Hódmezővásárhelyen

A Don-kanyar hőseiért zúgtak a harangok Hódmezővásárhelyen

2015. január 12., hétfő
A Don-kanyar hőseiért zúgtak a harangok Hódmezővásárhelyen
Don-kanyar_gyaszmise_20140111_08

Az 1943. évi doni áttörés előestéjén gyászmisével emlékeztek a keleti front százhúszezer magyar áldozatára vasárnap este a Szentháromság templomban, Hódmezővásárhelyen. A gyászszertartás végén percekig zúgtak a harangok, majd a belvárosi templom előtti keresztnél gyújtottak mécseseket a Történelmi Vitézi Rend tagjai az orosz hadszíntéren hősi halált halt 113 vásárhelyi emlékére.

1943. január 12-én reggel megremegett az ég és a föld a Don partján; az urivi halálkanyarban pergőtűzzel indult meg a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg állásai ellen. A Don-kanyarnál a magyar történelem legtöbb áldozatott követelő veresége következett be: a kétszázezres seregből 120 ezren, köztük 113 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza. A II. világháború keleti-hadszínterén elesettek, megsebesültek és fogságba esettek lelki üdvért

Németh László

esperes celebrált gyászmisét vasárnap este a Belvárosi Katolikus Templomban. A plébános János evangéliumából idézte, miszerint "nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért".

Kovács Ferenc

, a Történelmi Vitézi Rend tagja a Don "elhallgatott" hőseinek, mint

Zetényi Csukás Kálmán

alezredes és

Oszlányi Kornél

vezérőrnagy tetteit emelte ki a Don-kanyar hősei előtt tisztelgő gyertyagyújtáson. Hódmezővásárhely városa január 12-én 10 órától a Hősök terén álló második világháborús emlékműnél rendez megemlékezést, melyen

Miklós Péter

történész, az Emlékpont intézményvezetője mond beszédet, imát mond

Dudás Ferenc

református tábori lelkész. A rendezvényen közreműködik a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.