Közélet

Csoma Zsanett – orvos, kutató és Aranyanyu is + FOTÓK, VIDEÓ

Csoma Zsanett – orvos, kutató és Aranyanyu is + FOTÓK, VIDEÓ

2014. december 11., csütörtök
Csoma Zsanett – orvos, kutató és Aranyanyu is + FOTÓK, VIDEÓ
csoma_zsanett03_gs

Földre szállt angyalok – így is nevezik a Richter Aranyanyu Díjjal elismert nőket. Az idei egyik díjazott Csoma Zsanett lett, aki bőrgyógyászként gyermekekkel foglalkozik, például olyan babákkal, akik korábban vagy betegen jöttek a világra.

Ahogy

beszámoltunk róla

, idén hét, elsősorban a speciális problémákkal küzdő és a hátrányos helyzetűek életét segítő nőt tüntettek ki, az orvos kategória győztese a szegedi

Csoma Zsanett

. A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinikájának gyermekbőrgyógyászát, a Korábban Érkeztem Alapítvány kuratóriumi elnökét koraszülött gyermeke motiválta arra, hogy bekapcsolódjon az újszülöttek ellátásába. A fiatal doktornő – aki a koraszülöttek bőrgyógyászati és sebkezelési protokolljának kidolgozását végzi jelenleg – arról is nyilatkozott a SZEGEDma.hu-nak, hogy a Richter Aranyanyu Díj megerősíti őt abban, hogy jó úton jár, és még többet szeretne tenni a korábban érkezett babákért.

- Az újszülöttek mellett a koraszülöttek ellátásával is foglalkozik. Ez pontosan mit jelent, a bőrgyógyászat terén mi mindent lehet tenni ezekért a babákért?

- Ez egy relatíve kevéssé ismert területe a bőrgyógyászatnak. A kisfiam,

Zsigmond

születését követően kapcsolódtam be az újszülött-gyógyászatba, más néven neonatológiai ellátásba. Először arra voltam kíváncsi, hogy a koraszülött és a beteg újszülöttek körében van-e egyáltalán szükség bőrgyógyászati ellátásra, rendszeres bőrgyógyászati vizitekre. Az intézetvezetőkkel megbeszéltük, hogy hetente két alkalommal ellenőrizzük a kisbabákat, s ahogy elindultak ezek a vizitek, rögtön rengeteg problémával találkoztunk. Az újszülött intenzív ellátás során sok szó esik arról, hogy a belső szervek fejletlenek, a tüdő, az agy, az emésztőrendszer vagy éppen a szív, de ez éppúgy igaz a bőrre is. A bőr a legnagyobb szervünk, sokféle funkcióval rendelkezik, és bizony komoly következményei vannak a bőr éretlenségének is.

- Amellett, hogy érzékenyebb a koraszülöttek bőre, esetleg allergiára is hajlamosabbak?

- Mivel nagyon vékony a bőrük, sérülékeny is. Az újszülött intenzív ellátás során sokféle diagnosztikus és terápiás beavatkozást kell elvégezni ahhoz, hogy ezek a babák életben maradjanak. Már a vizsgálatokkor is megsérülhet a picik bőre, akár egy sebtapasz eltávolítása is fosztásos sérülést idézhet elő, illetve felfekvéses fekélyek alakulhatnak ki rajtuk. A különböző gyógyszerek – amelyek szükségesek a kezelésükhöz – átjuthatnak a vénák falán, és akár bőrelhalást is előidézhetnek. Ezen kívül nagyon gyakoriak a fertőzések, mert az immunrendszerük éretlen, továbbá a bőrük nem rendelkezik kellő védőfunkcióval a különböző kórokozókkal szemben, és gyakran ezeknek a fertőzéseknek bőrgyógyászati manifesztációjuk is van. Vannak olyan kórképek is, amelyek önmagukban is intenzív osztályos ellátást igényelnek, ilyenek például a hólyagképződésekkel járó betegségek vagy az elszarusodási zavarok. Nagyon fontos, hogy ezeknek a babáknak az intenzív osztályokon történő ellátása megfelelő bőrgyógyászati gondozás mellett történjen. https://www.youtube.com/watch?v=F1ZTxlgWth8

- Az ő ellátásuk érthetően nagyobb figyelmet igényel, és gondolom, speciális termékekre van szükség…

- Nagyon kell arra is figyelni, hogy milyen bőrfertőtlenítő szert alkalmazunk náluk, bizonyos termékek akár a bőrön keresztül fel is szívódhatnak, és nagyon súlyos mérgezéseket, kémiai égéseket válthatnak ki. A kenőcsök és krémek esetében is speciális minőségi követelmények vannak, akárcsak a ragtapaszoknál. Ezeknél a nagyon kicsi babáknál a bőr két felső rétege még lazán kapcsolódik egymáshoz, ezért a ragtapasszal akár le is húzhatjuk a bőr felső részét, ha nem vigyázunk. Egyes szerves oldószerekről, amelyeket korábban a tapaszok eltávolítására használtak, kiderült hogy károsak, toxikus hatásúak lehetnek, más fertőtlenítő készítmények pedig elszínezhetik a bőrt, ezeket így már nem alkalmazzák.

- A fejlődésük során ezeknek a gyerekeknek a bőre egy idő után olyan lesz, mint egy kilenc hónapra, egészségesen született babának, vagy megmarad az érzékenység, netán allergia könnyebben alakulhat ki náluk?

- Szerencsére a bőr nagyon intelligens szerv, az élet nagy csodája, hogy amint megszületnek ezek a babák, felgyorsul a bőr érése, így szerencsére utoléri magát. Az más kérdés, ha nagyon mély sebek alakulnak ki, akkor azoknak a hegei az életre szólóak lehetnek. A veleszületett bőrgyógyászati elváltozások azonban egész életüket végigkísérik mindenkinek, függetlenül attól, hogy korábban jött-e világra, vagy sem.

- Ezen a területen zajlanak kutatások Szegeden, hogy még jobb lehessen a koraszülöttek bőrgyógyászati ellátása?

- Korábban kutatási területem volt a különböző, anyajegyek kialakulásában szerepet játszó tényezők vizsgálata, ennek kapcsán tapasztaltuk azt, hogy az újszülöttkori kékfény-kezelés egy lehetséges rizikófaktor lehet a későbbi anyajegyek kialakulása szempontjából. Most azt vizsgáljuk kollégáinkkal, hogy milyen betegségek fordulnak elő a koraszülöttek és az újszülöttek körében, s ezek miként gyógyíthatóak. Továbbá nagyon fontos célkitűzésünk a bőrápolási és sebkezelési protokoll kidolgozása is. Nemcsak Magyarországon, hanem a világ legtöbb országában az újszülöttek bőrápolása leginkább helyi szokásokon alapul, így egységes protokollok nem állnak rendelkezésre. Ezen a területen nagy előrelépés, hogy felmértük valamennyi magyarországi, hármas progresszivitási szintű perinatális intenzív központ bőrápolási és sebkezelési gyakorlatát. Fontosnak tartom az egységes gyakorlat kidolgozásánál, hogy megismertük, hol milyen helyi szokások vannak, ugyanis ezeket valamilyen szinten figyelembe kell venni.

- Külföldi példákat, gyakorlatokat is beépítenek a készülő protokollba? - Szűz területnek számít az újszülött-gyógyászat területén a bőrgyógyászat a világon mindenütt, ezért is nagyon nagy öröm, hogy nemrégiben elfogadták egy angol nyelvű közleményünket az amerikai gyermek bőrgyógyászati szaklapban. Megtisztelő, hogy ott is felfigyeltek a munkánkra, jelzi ezen a területen végzett kutatásaink és eredményeink fontosságát és az úttörő voltát. Ösztöndíjak révén el tudunk jutni külföldre is tanulni, és ebben a szegedi Bőrgyógyászati Klinika is nagyon jó partner. A bőrápolási protokoll már készen van, több publikáció is született e témában, és úgy gondolom, hogy jövő év elején minden központ számára elérhető lesz. - Hogyan látja, a Richter Aranyanyu Díj maga jobban ráirányíthatja erre a kutatási területre a figyelmet? - Remélem így lesz, hiszen ennek az elismerésnek a lényege, hogy azoknak a nőknek a munkáját mutassák be, akik nem feltétlenül vannak a reflektorfényben, de teszik a dolgukat. Úgy gondolom, mindannyian olyan területen dolgozunk a díjazottak közül, akiknek a munkája társadalmilag is nagy figyelmet igényelne. Bízom benne, hogy egyfajta felhívó szereppel is bír ez a díj, és ennek csak pozitív hatásai lesznek a jövőben. - Miben viszi előre a díj, ad valami pluszt, például lelkileg? - Nagyon nagy erkölcsi megtiszteltetés számomra, pozitív megerősítés arra vonatkozóan, hogy igenis vinni kell előre az életet, és minden nap újra kell kezdeni, és dolgozni kell tovább. Megerősít abban is, hogy jó helyen vagyok és jó az, amit csinálok. Ezen felül óriási motiváló erőt ad arra nézve, hogy még többet teljesítsek, még többet tegyek ezekért a kicsi babákért. Úgy vélem, a Korábban Érkeztem Alapítvány munkáját is jobban megismerhetik az elismerés révén. A dél-alföldi regionális koraszülött intenzív ellátást támogatjuk ott, és számomra megtiszteltetés, hogy dolgozhatok ebben az alapítványban, 2014. májusa óta kuratóriumi elnökként. Legújabb eredményünk, hogy sikerült egy speciális hűtő termosztátot beszereznünk, http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/12/otmillio-forintos-ujszulott-eletmento-muszert-kapott-a-gyermekklinika-fotok.html ami egy olyan készülék, mely az oxigénhiányos károsodással született újszülöttek ellátását szolgálja. Minimalizálni lehet vele a központi idegrendszeri károsodást, így reményt adhatunk ezeknek a pici babáknak a számára, hogy egészséges életet élhessenek. Magyarországon eddig egyetlen ilyen készülék volt, az is Budapesten. Az alapítványunk a műszerek beszerzése, és ezáltal az ellátás javítása mellett szülőknek is szeretne segítséget nyújtani ebben az igencsak embert próbáló időszakban. Akadnak olyanok, akiknek az is sokat segít, hogy látja, nincs egyedül, vannak, akik mellette állnak, akik segítik a mindennapjait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.