Közélet

A gyakornoki helyek bővítéséről egyezett meg az SZTE és a rendőrség + FOTÓK

A gyakornoki helyek bővítéséről egyezett meg az SZTE és a rendőrség + FOTÓK

2014. november 13., csütörtök
A gyakornoki helyek bővítéséről egyezett meg az SZTE és a rendőrség + FOTÓK
alairas04_gs

Együttműködési megállapodást írt ma alá a Szegedi Tudományegyetem és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, amelyben az egyetemi hallgatók rendőrségi szervezetben eltöltött gyakorlatát illetően lép tovább közösen a két intézmény.

"Az egyetem nem kevés megállapodást ír alá, amik mind egyenlőek, de vannak egyenlőbbek, mint például a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal való együttműködés, amely stabilitást garantál. Amíg a gazdasági szervezetek átalakulnak, esetleg megszűnnek, addig a rendőrség megmarad küldetése révén, amelybe a hallgatók is bepillantást nyerhetnek, ezáltal tapasztalatot szereznek. Ezért kell komolyan venni és támogatni ezt az együttműködést" - mondta el a megállapodás aláírása előtt

Szabó Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Kiemelte, hogy egy régen beindult folyamatot fejlesztenek most tovább, amiben sok lehetőség rejtőzik még. Fontos napnak nevezte a mait

Lukács János

dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, mivel intézményes keretet nyert az egyetem és a rendőrség évtizedes együttműködése, ami nem kevés pozitívumot hozott már a két intézménynek. Az SZTE BTK Szociológia Tanszék által készített városi közbiztonsági felmérések tükröt mutatnak a rendfenntartó szerveknek, a rendőrség pedig immár 15 éve tart kurzusokat az egyetemen, bűnmegelőzés és drogprevenció témában. "Az együttműködés keretein belül a hallgatók rengeteg tapasztalattal gazdagodnak, aminek hatására később sokan a rendőrség szervezetén belül folytathatják munkájukat. Kiemelendő, hogy ez nem csak jogász szakosokat érint, hanem orvostan hallgatókat, pszichológia, informatika, illetve kommunikáció szakosokat is" - hangsúlyozta Lukács János.

Koncsag Katalin

ötödéves joghallgató harmadévesként három hétig gyakornokoskodott a városi rendőrkapitányságon. Adminisztratív feladatokat látott el, részt vett házkutatásokon, gyanúsítottak kihallgatásán, helyszíni szemléken készített jegyzőkönyveket. "Pozitív benyomásokkal gazdagodtam, igen kamatozó volt a gyakorlat, most látom be igazán a hasznosságát" - mondta el a hallgató, aki szerint nem azért kell belevágni a szakmai gyakorlatba, mert muszáj, hanem mert rengeteget lehet tanulni belőle.

alairas03_gs

Hasonlóan pozitív véleményt fogalmazott meg a szintén jogi tanulmányai ötödik évében járó

Póth Máté

, akinek jövőbeli terveiben is a nyomozóvá válás az elsődleges. "Sokan bírálják a rendőrök munkáját, ezért volt hasznos belelátni ebbe a világba, és rájönni, miért húzódhat el évekig egy-egy ügy felgöngyölítése. Sajnos a laikusok nem látják ennek részleteit és nem tudatosul bennük, hogy a rendőr is ember, aki csak a munkáját végzi" - fejtette ki Póth Máté.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.