Közélet

Szili Katalin: Szeged olyan, mint az áporodott levegőjű terem, új szellőre van szüksége

Szili Katalin: Szeged olyan, mint az áporodott levegőjű terem, új szellőre van szüksége

2014. augusztus 6., szerda
Szili Katalin: Szeged olyan, mint az áporodott levegőjű terem, új szellőre van szüksége
szili_katalin01_gs

Bejelentette indulását az őszi önkormányzati választáson a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) Szegeden, a Szili Katalin által vezetett, magát keresztény nemzeti baloldaliként besoroló párt Németh Istvánt, a KTI regionális igazgatóját jelöli polgármesternek. Szili Katalin pártelnök külön interjút adott a SZEGEDma.hu-nak.

Mit jelent a szegedieknek az igazi baloldaliság?” – ezzel a címmel hirdette meg eseményét a KTI, és ugyanígy kezdtük mi is a párt elnökével,

Szili Katalinnal

, az Országgyűlés egykori elnökével készített interjúnkat.

- A KTI és Szili Katalin értelmezésében mit jelent ma az igazi baloldaliság? Ki képviseli ezt, illetve milyen politikai jelzőkkel határozható meg a magukat baloldalinak valló parlamenti ellenzéki pártok eszmerendszere?

- A rendszerváltást követően a magyar politikai paletta felosztása elcsúszott a klasszikus osztályozástól, a baloldali pártok liberális politikát folytattak, a konzervatív erő a baloldalra hajazott, a liberálisokat pedig a neoliberális gazdaságpolitika jellemezte. Többek közt ennek köszönhető az úgynevezett baloldal összeomlása, hiszen nem volt sosem európai értelemben baloldali politikai erő, inkább neoliberális, pragmatikus pártok alkották a magyarországi tömböt. A politikai értelemben vett bal-jobb spektrumot a 21. század meghaladta, a néppártok korát éljük, a KTI pedig kényszerből sorolja be magát a politikai palettára, aminek a „keresztény szociális párt” jelzővel a centrumába helyezi magát. A 21. század kihívásaira csak a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt ad klasszikus értelemben vett baloldali válaszokat.

- Hogyan alkalmazkodott az új helyzethez korábbi pártja, az MSZP, és milyen mozgásterük van most a szocialistáknak ön szerint?

- Az MSZP nagy hibája, hogy ragaszkodik az ateizmushoz, valamint, hogy nem tud nemzetben gondolkodni, hanem liberális irányba mozdult el. Ha az MSZP ki tudta volna javítani hibáit, és elkerüli az összeomlást, a Fidesz sosem szerez kétharmadot, azonban – még ha furcsán hangzik is – hosszú távon az aktuális kormánypártnak is ártott a baloldal teljes széthullása, hiszen nincs egy egészséges, tárgyalóképes ellenzék az Országgyűlésben, ami a parlamenti munka alapja. Az MSZP újdonsült vezetése nem fog tudni kilépni abból a béklyóból, amibe az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció húzza. Ha a tavaszi országgyűlési választáson egyedül indul a párt, erőteljesebb lehetett volna, így viszont rajta marad a neoliberális stigma, és partnerei csak le fogják húzni.

szili_katalin03_gs

- Mi a véleménye az MSZP országos választmányi elnöke, Botka László politikai tevékenységéről, városvezetési munkájáról?

- A KTI szegedi polgármester-jelölt állítását is az indokolja, hogy Szegeden nincs politikai innováció, megmerevedtek a politikai viszonyok, a város olyan, mint egy áporodott levegőjű terem, amelynek szüksége van egy új szellőre. Az ilyen politikai megcsontosodás elkerülése végett javasoljuk keresztény szociális pártként, hogy egy politikai szereplő 2-3 ciklusnál többször ne vezessen egy közösséget, mert az a város kárára válik (a korlátozott újraválaszthatóság intézménye az Egyesült Államok elnökre és a magyar köztársasági elnökre is vonatkozik). A Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt egyébként nemcsak Szegeden, hanem az ország számos településén állít polgármesterjelöltet. Ennek oka az, hogy az április 6-i gyenge eredmény után a párt megújult, a korábbi választási szövetségből keresztény nemzeti baloldali párttá vált, és a biztatások, felkérések mellett azért indul az őszi választásokon, mert az önkormányzati szint teljesen máshogy működik, mint az országgyűlési voksolás. A KTI céljai közé tartozik a társadalmi megbékélés elérése, a „gyűlöletstruktúra” lebontása, aminek egy második országgyűlési kamara adná az intézményi hátterét, ahol a legfontosabb közösségek, civil szervezetek, szakszervezetek, önkormányzatok, szakmai szervezetek, egyházak, köztestületek, nemzetiségek és a határon túliak delegáltjai foglalnának helyet. Programunk egy másik célkitűzése a települések irányításának kiemelése a pártpolitikából, egy olyan struktúrában, ami inkább emlékeztet a tanácsrendszerre, mint a rendszerváltás utáni önkormányzatokra. Ennek részeként növelnénk az önkormányzatok mozgásterét, és átalakítanánk a finanszírozási formájukat, valamint bevezetnénk a civil kontroll lehetőségét az önkormányzatok felett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.