Közélet

Kell a fogszabályozó, de nem bármi áron

Kell a fogszabályozó, de nem bármi áron

2014. augusztus 12., kedd
Kell a fogszabályozó, de nem bármi áron
pinke_ildiko04_gs (1)

Másfél évre telített a várólista, a gyerek tizennyolcadik születésnapja viszont küszöbön. A fogszabályozó kell, de kedvezmény nélkül nem megy. Mit tehet a szülő?

Panaszlevelet hozott az elektronikus futár. Egyik olvasónk arról írt: 16 éves gyermekének fogszabályozót javasoltak a szegedi Vasas Szent Péter utcai rendelőintézet szakorvosai, ugyanakkor figyelmeztették, a hosszú várólista miatt akár két évbe is beletelhet, mire az első vizsgálattól eljutnak a több tízezer forintos készülék felhelyezéséig. A dolog pikantériája, hogy az állam csak 18 éves korig, illetve a középfokú oktatási intézmények nappali tagozatán tanuló páciensek számára biztosít támogatást. Kérésére utánajártunk, mi a teendő akkor, ha a gyermek utolsó tinédzseréveit tapossa, a fogszabályozó viszont kell. „Fogszabályozás esetében a kezelés tervezésénél figyelembe vesszük a gyerek korát és azt is, mennyire súlyos az elváltozás, vagyis a harapási rendellenesség és az állcsontok viszonya. Az OEP (vagyis az Országos Egészségbiztosítási Pénztár – a szerk.) csak részben támogatja a készüléket, aminek az ára még így is magas” – ismertette portálunknak

Pinke Ildikó

, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar oktatási és betegellátási dékáni tanácsadója. A rögzített fogszabályozó így nagyjából 60 ezer forinttal terheli a család pénztárcáját, vagyis a teljes összeg mintegy 80 százalékát vállalja át az állam. A középiskola befejezése után viszont a teljes összeget ki kell fizetni, ami akár több mint 300 ezer forintra rúghat, s erre rakódnak továbbá a havi kontrollköltségek. „Az első megjelenéskor már tájékoztatjuk a szülőket, hogy a kezelés megkezdésekor rendelkezzenek a költségek fedezetével, s előre takarékoskodhassanak.” – fűzte hozzá. Elvileg egy gyermek sem csúszhat ki a kedvezményből, még akkor sem, ha a várólista valóban másfél évre telített.

pinke_ildiko01_gs

Megtudakoltuk, van-e alternatíva arra az estre, ha valaki nem tudja egy összegben kifizetni a fogszabályozót. „Nem emlékszem, hogy valaha kértek volna részletfizetési lehetőséget, a legtöbben megértik, hogy nem máról holnapra történik a fogszabályozó felhelyezése. Azt szoktam javasolni, mindenki állítson prioritást a családban, jusson pénz a gyerek fogszabályozójára” – osztotta meg velünk szülőknek címzett tanácsát Pinke Ildikó. „Csupán igény kérdése az egész. Magánrendelésünkben nincsen várakozási idő, ha kell, akár már másnap ragasztjuk a fogszabályozót.”

Fehér Judit

, az újszegedi Fehér Dent fogszabályozó szakorvosa úgy tájékoztatott, még az extra igényeket is képesek két nap alatt teljesíteni. A legolcsóbb készülék már 160 ezer forintért elérhető, az igazán drága fogszabályozók viszont akár fél millióba is kerülhetnek. „Minden esetben egyeztetünk a pácienssel az eszköz anyagi vonzatát illetően, sok esetben ez a mérvadó” – folytatta a szakorvos. Elárulta, volt már rá példa, hogy valaki a körzeti rendelő hosszú várólistája miatt döntött úgy, hogy az egyszerűbb, ám költségesebb magánutat választja.

pinke_ildiko03_gs

Specialistából akad elé Magyarországon – folytatta Pinke Ildikó – mégis kevés azon fogszakorvosok száma, akik szerződést kötnek az OEP-el. Mivel senkit sem kényszeríthetnek közszférában végzett egészségügyi szolgáltatásra, a kimaradtak magánpraxis útján próbálnak szerencsét. „Szentesen például senki sem kötött szerződést az egészségügyi pénztárral, ezért az ANTSZ úgy határozott, a települést és környékét is Szegedre irányítják”. A Fogklinika Fogszabályozási és Gyermekfogászati Tanszékén mintegy 36 ezer páciens fordul meg évente, fogszabályozót pedig körülbelül 13 ezer esetben helyeznek fel. Fehér Judit is azon fogszakorvosok közé tartozik, aki határozottan elutasítja az OEP-rendszert: évek óta egyéni vállalkozóként praktizál saját rendelőintézetében. „Azért váltottam, mert több dologgal nem értettem egyet, úgy éreztem, megkötik a kezem” – osztotta meg portálunkkal. A folyamatos fejlesztés, az újdonságok bevezetése tapasztalatai szerint nem vihető végbe olyan gyorsasággal, mint a magánszektorban.

feher_judit_02_gs

A láthatatlan fogszabályozás olyan, mint a fájdalommentes szőrtelenítés. Jól csengő marketingfogás, amivel a szakember is egyetért. Az ilyen „észrevehetetlen” és egyéb csilivili szerkezetekkel ugyanis az a baj, hogy nem a fogmozgatáshoz szükséges mechanikai elveket veszi figyelembe, inkább a páciensek esztétikai elvárásainak akarnak vele megfelelni. Hagyományos rendszereknél az ívek rögzítését (szakmailag nem megalapozott módon) színes gumikkal végzik, mintegy ékszerként viselik. „Az USA-ban a páciensek jelentős része, mivel magasak a kezelési költségek, inkább dicsekszik vele, mintsem titkolná” – mutatott rá Pinke Ildikó mennyire megváltozott a fiatalok fogszabályozóhoz való viszonya. Hazánkban is elérhetőek a legmodernebb készülékek, a szegedi rendelőben is kérhetünk fogszínű, esztétikus fogszabályozókat, igaz, ezeknek költsége is magasabb a hagyományos fém változatnál. Nincsenek túl jó állapotban a magyar szájak, ami ugyan úgy érvényes a gyerekekre, mint a felnőttekre. Tizenöt éve nem csökken jelentősen a 12 évesek esetében a tömött, hiányzó és szuvas fogait jelző indikátor értéke (az átlag 2,8-3). Pinke Ildikó szerint ezen az iskolafogász sem tud segíteni, ugyanis a legtöbb szülő fenntartással kezeli, s zsigerből elutasítja a szűrővizsgálatokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.