Közélet

Szeged Pedagógus Életműdíjasait köszöntötték az 50 éves Gregor-iskolában + FOTÓK

Szeged Pedagógus Életműdíjasait köszöntötték az 50 éves Gregor-iskolában + FOTÓK

2014. június 6., péntek
Szeged Pedagógus Életműdíjasait köszöntötték az 50 éves Gregor-iskolában + FOTÓK
gregor_iskola_unnep60_gs

„Gyermeket nevelni, hitet és tudást adni, képességeket és készségeket fejleszteni” – foglalta össze Bikárdi Melinda, a fél évszázados jubileumát ünneplő Gregor-iskola vezetője az intézményben folyó munka lényegét. Az ünnepségen adták át a Pedagógus Életműdíjakat, melyet idén is hárman vehettek át.

„Szeretet, pedagógiai hit, biztonság – ez jellemzi a Gregor József Általános Iskolát” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak

Bikárdi Melinda

intézményvezető, akitől megtudtuk, a fél évszázados fennállását ünneplő intézmény az idegennyelv oktatás terén kiemelkedő, a következő tanévtől a mandarin nyelv tanulása mellett is dönthetnek a gyerekek. „Külsejében Újszeged szégyenfoltja volt iskolánk, és nagyon hálás vagyok, hogy amikor óriási változások vannak a közoktatásban, hiszen más lett a tulajdonosi rendszer, tudott a város áldozni arra, hogy megújuljon a csikós iskola, hogy méltóak lehessünk névadónkhoz” – fogalmazott Bikárdi Melinda. A jubileum alkalmából rendezett ünnepségen az intézményvezető felelevenítette az elmúlt fél évszázad változásait, és kiemelte, azért maradhatott fenn az intézmény a mai napig töretlen népszerűséggel, mert fő feladatát sohasem tévesztette szem elől: „gyermeket nevelni, hitet és tudást adni, képességeket és készségeket fejleszteni azoknak, akik az országunk jövőjét jelentik”. Az intézményvezető úgy látja, a 21. században az az új pedagógiai kihívás, hogy egyre kevésbé a tanítás és egyre inkább a tanulás felől kell megközelíteni a pedagógus szakmát.

Solymos László

MSZP-s alpolgármester arról is szólt, hogy a Gregor-iskola a maga ötven évével a város patinás intézményei között ifjúnak számít, de óriási hit, tudás és erő áll a fél évszázad mögött. Elmondta, már 1968-ban kitűnt a többi általános iskola közül, hiszen másodikként itt vezették be angol nyelv oktatását, és szintén elsőként kezdték el szakköri keretek között a mandarin nyelv tanítását. „Meg kell említeni a tantestület kezdeményezőkészségét azért is, mert itt született az ötlete olyan versenyeknek is, amelyek ma már városi és megyei szintű vetélkedők, mint például a Móra Ferenc olvasási verseny. Ez a kreativitás mutatkozott meg akkor is, amikor kidolgozták az iskola névadójáról elnevezett Gregor-programot, melynek célja a személyiség- és képességfejlesztés a komplex művészeti nevelés által” – méltatta az intézményben folyó szakmai munkát Solymos. A körzet Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselője,

Pocsai Blanka

elmondta, a körzetben négy nevelési-oktatási intézmény működik, melyek között példaértékű az együttműködés. Mindez azért egyedülálló, mert mindegyikben a „gyermek mindenek előtt” módszerét alkalmazzák, így a Gregor-iskolában is. „Ebben az intézményben közel harminc évvel ezelőtt kezdtem meg szakmai pályafutásomat, itt kezdtem el tanítani. Ebben az iskolában tanult meg írni-olvasni a gyermekem, és ebben az iskolában választottak először majd utána két alkalommal választottak önkormányzati képviselővé az itt élők bizalmából” – fogalmazott a képviselő. Kiemelte az Gregor-iskolában végzett gyermekcentrikus munkát, és szólt arról is, hogy képviselőként azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a jubileumra az intézmény külső homlokzata is megújuljon. A rendezvényen hárman vehették át a város által adományozott Pedagógus Életműdíjat, elsőként

Temesvári Sándorné

óvodapedagógust köszöntötték. Életműdíjat kapott

Csontos Ernő Györgyné

, a Gregor József Általános Iskola tanítónője, aki 1976 óta dolgozik az intézményben, továbbá

Szil Elemérné

nyugalmazott általános iskolai igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.