Közélet

MSZP: halassza el a kormány a paksi hitelszerződés zárószavazását

MSZP: halassza el a kormány a paksi hitelszerződés zárószavazását

2014. június 22., vasárnap
MSZP: halassza el a kormány a paksi hitelszerződés zárószavazását

Az MSZP azt javasolja a kormánynak, hogy halassza el a hétfői zárószavazást a paksi hitelszerződés ügyében - mondta Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke vasárnap a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint nagy horderejű ügyről van szó, amelyről csak a Költségvetési Tanács véleményének ismeretében lehet döntést hozni.

Burány Sándor

ezért még csütörtökön levélben fordult a tanács elnökéhez, azt kérve, vizsgálja meg a hitelszerződés körülményeit és hatását a magyar gazdaságra, különös tekintettel az államadósságra. "Számunkra teljesen világos, hogy ez a 3 ezer milliárd forint (…) növelni fogja az államadósságot" - fűzte hozzá, azzal együtt, hogy ilyen ügyben "kapkodó, elhamarkodott" döntést nem hozhat a parlament. A paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges hitelmegállapodás értelmében az orosz fél maximum 10 milliárd euró összegű állami hitelt nyújt a magyar félnek a paksi atomerőmű 5. és 6. blokkja tervezéséhez, megépítéséhez és üzembe helyezéséhez szükséges munkálatok, szolgáltatások és eszközbeszerzések finanszírozására.

Fidesz: a baloldalnak nem az államadósságért, hanem az elzárt pénzcsapokért fáj a feje

A szocialistáknak valójában nem az államadósságért, hanem az elzárt paksi pénzcsapokért fáj a fejük - reagált a Fidesz vasárnap az MSZP-s Burány Sándor felvetésére, aki azt javasolta, halasszák el a hétfői zárószavazást a paksi hitelszerződés ügyében. A Fidesz sajtóirodája az MTI-hez küldött közleményében azt írta, "2010 előtt a paksi atomerőmű a baloldal kifizető helye volt: milliárdokat pumpálták ki

Gyurcsány Ferenc

,

Szigetvári Viktor

,

Józsa István

,

Harangozó Tamás

és mások cégeihez". A paksi atomerőmű fejlesztése olcsóbb energiát, munkahelyeket és gazdasági növekedést jelent; "ezt a bukott baloldal is pontosan tudja", hiszen kormányzása alatt maga is támogatta az erőmű fejlesztését - tették hozzá. Mint írták, az Országgyűlés előtt lévő államközi hitelszerződés "a banki hitelekhez képest jóval kedvezőbb feltételeket, 32 év alatt 600 milliárd forint megtakarítást, a hazai vállalkozások nagyarányú bevonását és e nemzetstratégiai ágazat állami kézben tartását biztosítja". A beruházásnak az államadósság alakulására nincs érdemi hatása, a magyar államadósság növekedése a 2010-es kormányváltás óta megállt - hangsúlyozták, hozzátéve, a kormány elkötelezett az ország sérülékenységének további csökkentése mellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.