Közélet

A „magyar Gulágra” elhurcolt szegediekre emlékeztek + FOTÓK

A „magyar Gulágra” elhurcolt szegediekre emlékeztek + FOTÓK

2014. június 30., hétfő
A „magyar Gulágra” elhurcolt szegediekre emlékeztek + FOTÓK
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1951 nyarán telepítették ki a Hortobágyra, a "magyar Gulágra" a kommunista diktatúra vélt ellenségeit, a mintegy tizenkétezer áldozatból ezerötszáz szegedi volt.

A Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesülete és az Élhető Szegedért Egyesület rendezvényén

Péter Szilveszter

elmondta, a mai napig sem tudni, hogy pontosan hány embert deportáltak hortobágyi munkatáborokba, vagyis a „magyar Gulágra”. A kommunista diktatúra által titkolt eseményekről csak a rendszerváltozás után kezdtek el beszélni, s meg mertek szólalni azok, akik a tizenkét telep valamelyikén voltak kénytelenek élni. „Jogtiprás, félelem, terror és kitelepítés” –

Gyimesi László

Fidesz-KDNP-s tanácsnok szerint ezekkel a kifejezésekkel jellemezhető legjobban az 1950-es évek Magyarországa. Elmondta, a mintegy három hétig tartó akció során minden nap a Belügyminisztérium, az ÁVÓ és a rendőrség szervezetten bonyolította le a kitelepítéseket összehangoltan, előre eltervezetten. A „magyar Gulág” 12 000 áldozatából 1500 szegedi volt. A városból 1951. június 23-án kezdték meg a hortobágyi munkatáborokba deportálni azokat a családokat, akiket a kommunista diktatúra az ellenségeinek vélt. „A kitelepítési listára bárki felkerülhetett, elég volt egy szép lakás vagy egy ellenség és máris a listán találta magát az ember. Bírói ítélet nélkül, jogtalanul, sokszor éjjel törtek a családokra, hogy aztán leponyvázott teherautókon elszállítsák őket és a vasútállomásokon marhavagonokba tereljék, majd elvigyék” – idézte fel Gyimesi László az akkor történteket. A politikus úgy értékelte, kettős feladata és felelőssége van a ma emberének: ápolni kell az áldozatok emlékét, és ki kell alakítani az emlékezés kultúráját, hogy többet ilyen ne történhessen meg. „Az a nép, amelyik a múltját nem ápolja, az nem érdemli meg a jelenét, míg a jövője elvész” – szögezte le.

Eötvös Péter

, a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének elnöke megjegyezte, sok esetben talán éppen ugyanazok a vagonokba zsúfolták a kitelepítetteket, melyekben öt évvel korábban a jobb sorsra érdemes zsidó honfitársainkat deportálták. „A táborokban fegyveres őrizet mellett kényszermunkát végeztek a rabok, miközben emberhez méltatlan, szinte állati körülmények között éltek. A higiénia, az orvosi ellátás és kielégítő élelmezés teljes hiánya jellemezte a táborokat” – részletezte, mi is várt azokra, akiket a Hortobágyra szállítottak. Eötvös Péter hangsúlyozta, a megbocsátás keresztényi elvének gyakorlása bűnbánatot és bocsánatkérést feltételez, de ez nem adatott meg, eddig az elkövetők, az ő szellemi és fizikai utódai nem kértek bocsánatot az áldozatoktól. „A déli és a nyugati határsávból 2000-2500 családot vittek el, de mivel nem volt hivatalos nyilvántartás, nincsenek pontos adatok a mai napig sem. Csak 1995 óta lehet azokba az aktákba beletekinteni, melyek a kitelepítésekkel kapcsolatosak, még kutatók sem ismerhették meg azokat korábban” – mondta el portálunk kérdésére Eötvös Péter, aki bízik abban, hogy egyszer a hortobágyi kitelepítések minden részletére fény derül. A Móravárosi Plébánia együttműködésével a közösségi házban tartott megemlékezés után a résztvevők koszorúkat helyeztek el a Kálvária téri kopjafáknál és mécseseket gyújtottak az áldozatokra emlékezve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.