Közélet

Nem teszi a művarjú lóvá a galambot + FOTÓK

Nem teszi a művarjú lóvá a galambot + FOTÓK

2014. május 2., péntek
Nem teszi a művarjú lóvá a galambot + FOTÓK
galambriaszto01_gs

Olcsó és hatásos galambriasztó módszerként hirdetett művarjak jelentek meg a szegedi erkélyeken is, melyek puszta látványukkal hivatottak elűzni a betegséget is terjesztő, köztereket összepiszkító állatokat. A madárijesztő madár azonban ideig-óráig tartja csupán távol őket, ha megszokták a mozdulatlan figurát, már nem vesznek tudomást róla.

Olcsó, kicsi és egyszeri beruházással tartós eredményt biztosít - ezen érvekkel árusítják már hazánkban is a galambriasztó művarjakat, amely az állatokkal együtt a madárpiszkot és a hangos kurrogást is elűzné az erkélyről. Míg a hagyományos madárijesztő a varjakat tartja távol, a madárijesztő madár általában varjú képében hivatott a frászt hozni az arra szálló galambokra. A posta épülete fölé gumikarvaly van kifeszítve, az Oskola utca egyik magánházának erkélyén, valamint a Tisza Hotel ablakában pedig katonás fegyelemmel állnak az álvarjak, az utóbbiban dolgozók szerint némileg csökkent a galambok száma, mióta kitették. Kérdés, hogy a mozdulatlan és hangtalan, látszólag élettelen játékszer meddig tűnik fenyegetőnek az arra szálló madarak szemében?

Nem sokáig

Fotós kollégánk is megfigyelte az egyik ilyen figurát, azonban néhány percet sem kellett várnia ahhoz, hogy a madárijesztő mellett mindenféle veszélyérzet nélküli, vidáman sasszézó galambokat kaphasson lencsevégre. A műmadár hasznosságáról ezért

Tokody Bélát

, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei titkárát kérdeztük. "Elég sokat foglalkoztam a galambvédelemmel, és úgy tapasztaltam, hogy ezek egyszerűen elvetélt kísérletek. Külföldi oldalakon komoly értékben árusítanak olyan műmadarakat, melyek távirányításra vagy automatikusan mozognak és hangokat is kiadnak, de egy idő után ezeket is ugyanúgy megszokták a galambok" - mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére az ornitológus. A madár eszesebb annál, mint amilyennek tartják, és megtanulja, mi az ami fenyegetést jelent számára, és mit tarthat figyelmen kívül. Így teljesen mindegy, hogy művarjat, kitömött parlagi sast vagy kertitörpét helyezünk az ablakba, a galamb előbb-utóbb tojni fog rá, és az erkélyünkre is.

galambriaszto04_gs

"A parlagi galamb Szeged közterületein is folyamatos gondot okoz, elég csak a Belvárosi híd állandóan ürülékes részeit említeni. Ablakpárkányokra, erkélyekre telepednek be költeni, és nagyon sok betegséget terjesztenek, így madarászként is azt kell, hogy mondjam: nem csak esztétikai, de közegészségügyi problémát is okoznak" - magyarázta Tokody Béla. Az erkélyre telepített szögesdrót-rendszer vagy kisfeszültségű villanypásztor már inkább jelenthet megoldást, de elsősorban összehangolt intézkedésekkel - a nyitott padlások lezárásával és a galambok köztéri etetésének beszüntetésével - lehetne tartós sikereket elérni.

galambriaszto_belvaros01_gs

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.