Közélet

Szegedi kiválóságok vehettek át állami kitüntetéseket (FRISSÍTVE)

Szegedi kiválóságok vehettek át állami kitüntetéseket (FRISSÍTVE)

2014. március 15., szombat
Szegedi kiválóságok vehettek át állami kitüntetéseket (FRISSÍTVE)
Áder János

Magyarország köztársasági elnöke, Áder János nemzeti ünnepünk alkalmából Kossuth- és Széchenyi- díjakat, valamint a Magyar Érdemrend középkeresztjét adta át pénteken, szombaton pedig Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter osztott ki további elismeréseket. Csongrád megyei professzorok, kutatók és művészek is szerepelnek a díjazottak között.

Áder János, Magyarország köztársasági elnökének megbízásából Balog Zoltán elismeréseket osztott ki március 15-én.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét átvehette:

-

Erdőhelyi András

, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem TTIK, Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi tanára. -

Jancsó Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Élettani Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára.

szegedert_alapitvany_gala44_gs

Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át:

-

Jóri József

, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanára.

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát kapta:

-

Nikolényi Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziuma nyugalmazott tanára.

Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehetett át:

-

Kovács Kornél

, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, az UNESCO Environmental Biology Chair vezetője, a Magyar Biogáz Egyesület elnöke, a Magyar Biokémiai Egyesület Biotechnológiai Szakosztály vezetője

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztertől, miniszterelnök-helyettestől a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést vehette át:

-

Lázár György

, a Szegedi Tudományegyetem Kórélettani Intézete professzor emeritusa, a magyar és angol nyelven is magas szakmai hozzáértéssel végzett, kimagasló kutatói és oktatói pályafutása elismeréseként. -

Rovó László Róbert

, a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikája tanszékvezető egyetemi tanára kutatói tevékenysége valamint a gyógyítás területén végzett példaértékű innovatív kezdeményezései elismeréseként.

A március 14-i fővárosi ünnepség kitüntetettjei:

A köztársasági elnök a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést adományozta:

- a szegedi születésű

Mocsai Lajosnak

, a Magyar Kézilabda Szövetség szövetségi kapitányának, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar egyetemi docensének páratlan eredményeket elérő kézilabda-edzői pályája és a fiatal sportológenerációk felkészítése terén végzett kimagasló oktatómunkája elismeréseként.

A köztársasági elnök a Magyar Érdemrend középkereszt (polgári tagozat) kitüntetést adományozta:

-

Grósz Andor

orvos dandártábornoknak, az MH Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság egészségügyi főnökének, a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Repülő és Űrorvosi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárának a magyar katonai egészségügy szolgálata érdekében végzett több évtizedes tevékenysége, valamint a Magyar Honvédség képviseletében a NATO tagországok Egészségügyi Szolgálatfőnöki Bizottságában betöltött szerepe elismeréseként. -

Dux László Lajosnak

, a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanárának tudományos érdemei, professzori munkája, közéleti szerepvállalása, valamint a felsőoktatás törvényi kidolgozásában kifejtett szakmai tevékenysége elismeréseként.

dux_laszlo01_gs

-

Pintér Sándornak

az orvostudomány kandidátusának, csecsemő- és gyermekgyógyásznak, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusának a gyermekgyógyászat területén végzett felbecsülhetetlen értékű munkája és az orvosképzés érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Kossuth-díjban részesült:

- A szegedi

Temesi Ferenc

József Attila-díjas és Babérkoszorú-díjas író, műfordító, színműíró, az MMA rendes tagjának műfajteremtő költői, írói munkája, valamint műfordítói tevékenysége elismeréseként.

temesi1

Széchenyi-díjat vehetett át:

-

Dékány Imre

, az MTA rendes tagja, az MTA Szegedi Tudományegyetem Szupramolekuláris és Nanoszerkezetű Anyagok Kutatócsoportja vezetője, egyetemi tanár kiemelkedő oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint az anyagtudomány és a nanoszerkezetű anyagok kutatása és gyakorlati alkalmazása terén elért eredményei elismeréseként.

dekany_imre02_gs1

-

Tamás Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem TTIK Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszéke tanára, az MTA levelező tagjának világszínvonalú eredményeket elérő agykéregkutató munkacsoportjának létrehozásáért és vezetéséért, valamint kimagasló tudományos munkássága elismeréseként.

Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől Batthyány-Strattmann László-díjat vehetett át:

-

Furák József

, a Szegedi Tudományegyetem, Sebészeti Klinika mellkassebészeti osztályvezetője -

Nagy Katalin

, a Szegedi Tudományegyetem, Fogorvostudományi Kar dékánja, tanszékvezető egyetemi tanára. -

Jancsó Gáborné Katona Márta

, a Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ egyetemi tanára.

Sipos Gyula

főtörzsőrmester, a Szegedi Fegyház és Börtön körletfelügyelője pedig a Magyar Bronz Érdemkereszt Katonai Tagozatát vehette át

Pintér Sándor

belügyminisztertől március 15-e alkalmából.

Temesi Ferenc: az életem elismerése a Kossuth-díj

Egy élet munkájának szól ez a díj - mondta az MTI-nek Temesi Ferenc író, akit a nemzeti ünnep alkalmából pénteken Kossuth-díjjal tüntettek ki. A József Attila-díjas és Babérkoszorú-díjas írónak, műfordítónak, színműírónak, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának az indoklás szerint műfajteremtő költői, írói munkája, valamint műfordítói tevékenysége elismeréseként ítélték oda a Kossuth-díjat. "Ez a díj mindenkinek szól, akikkel együtt nőttem fel Szegeden, a Tündér utcában, akikkel együtt jártam iskolába, egyetemre, sőt ezt a díjat a város, Szeged is kapta" - fogalmazott Temesi Ferenc, aki magát negyven éve Budapesten élő vidéki írónak nevezte. Viccelődve megjegyezte: reméli, édesanyjától is kap végre egy "ötöst", hiszen amióta 1988-ban megkapta a József Attila-díjat, minden évben megkérdezi, mikor lesz már Kossuth-díjas. Az alkotó művei közül kiemelte a Bartók című, több mint 600 oldalas nagyregényét, amely 2012-ben jelent meg, a Por című, szótárformával játszó családregényét, amelynek 1986-ban jelent meg az első kötete, valamint az első újságregényt, a 2005-ös Kölcsön Időt. "A legtöbbet a Híd című regényem formai kimunkálásán dolgoztam: a tarot jóskártya és a kínai Jelenések jóskönyve szimbólumai segítségével írtam, édesanyámnak. A forma mindig is fontos volt nekem, de nem a legfontosabb" - mutatott rá, hozzátéve, hogy természetesen a Por jelentette számára az országos sikert. "Apám könyve volt a hat nemzedék életét átfogó szótárregény, amelynek majd 1500 oldalába belefért a szegediség 1833-tól 1973-ig tartó története és a beatgeneráció is. Nem olvasom régebbi műveimet, de ha valamiért itt-ott belenéztem a regénybe, ma is vállalhatónak láttam. Azért egy javított kiadás jó volna" - fogalmazott. Temesi Ferenc kiemelte, hogy az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra fog megjelenni a Tündér, mesék című mesekönyve, amelynek tíz történetét unokájának, Tündének írta. Az író szerint a könyvben a képek legalább olyan fontosak lesznek, mint a szöveg; ezeket Mayer Hella készítette. Az Ünnepi Könyvhétre időzíti a L'Harmattan Kiadó a "Miért nem?" című könyvét, amelyben Temesi Ferenc rövid prózai írásai kapnak helyet. "Közben dolgozom egy regényen és egy színdarabon is" - árulta el az író.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.