Közélet

Három szegedi érettségiző nyomában a SZEGEDma.hu

Három szegedi érettségiző nyomában a SZEGEDma.hu

2014. február 20., csütörtök
Három szegedi érettségiző nyomában a SZEGEDma.hu
vegzosokmmz-20

Répás Sára, a "pályát módosító" logopédus, Heszler Vince, az elhivatott mérnök és Szalma Annamária, a külföldre vágyó aranytorkú deákos. Cikksorozatunkban három szegedi középiskolás utolsó évének legmeghatározóbb állomásit követjük nyomon az érettségitől egészen a felvételi pontok kihirdetéséig. Az első részben a három érettségizőnk mutatkozik be.

Heszler Vince (SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium) – „A legnehezebbet célzom meg”

vegzosokmmz-14cop

Az ország tizennegyedik legerősebb gimnáziumának diákja a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnök szakára pályázik.

Heszler Vince

annak ellenére, hogy jelenleg angol nyelvű speciális osztályba jár, saját bevallása szerint mindig is reál beállítottságú volt. A matematika és a fizika a két kedvenc tantárgya, utóbbiból emelt szinten kell érettségiznie ahhoz, hogy felvegyék az ország egyik legnívósabb műszaki egyetemére. „A legnehezebbet célzom meg!” – árulta el arra a kérdésre, miért a fővárosi intézményt választotta a szegedivel szemben. Vince néhány hónapja még vacillált az építészmérnök, a formatervező és a gépészmérnök lehetőségei között, végül utóbbit helyezte felvételi lapja tetejére. Ha beütne a krach, még mindig ott van a második helyen megjelölt villamosmérnöki képzés, végső soron pedig marad a Tisza-parti városban fizika szakon. A fiatal srác izgul a fizika emelt szint miatt, középiskolai tanára segítségével készül a májusi megmérettetésre. Már ő is átnyálazta az elektronikus pontszámítót: 90 százalékos matematikával és 70 százalékos fizika emelttel elérné a tavalyi év minimum határát, vagyis a 398 pontot. A tanulás javát egyelőre az irodalom, a történelem és a nyelvtan – a három mumus – teszi ki, ha pedig a fizika tankönyv kerül a kezébe, akkor a kísérleteket nézi át. Vince reméli, hogy könnyebb lesz az érettségi, mint amilyennek most elképzeli, bár a matematika feladatsorokat elnézve úgy véli, nincs mitől tartania.

Répás Sára (Deák Ferenc Gimnázium) – „Állok elébe!”

vegzosokmmz-8cop

A „haza bölcséről” nevezett iskola fiatal tanulójának nagy vágya, hogy gyerekekkel foglalkozzon, ezért jelölte meg első helyen a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar gyógypedagógia szakát. Egyik közeli ismerőse sugallatára döntött úgy, hogy gyermekkori fogtechnikusi álomszakmáját feladja a logopédiáért, ebben az elhatározásban pedig a családtagoktól is támogatásra talált.

Répás Sára

tudja, hogy a sikeres felvételivel nagyon kemény szakba vágja a fejszéjét, azonban nem riad meg a kihívástól. „Állok elébe!” – ezzel a felkiáltással néz farkasszemet a logopédia nehézségeivel. A fiatal lány egyelőre nem érzi az érettségivel járó izgalmakat, inkább a tananyagra koncentrál, nem pedig arra, hogy milyen tétje lesz a májusban esedékes írásbeliknek. Bevallotta, már a három történelemesszé gondolatától is kocsonyásak lesznek a térdei, a többi tárggyal ugyanakkor nem áll hadilábon. Sárának semmiből sem kell emelt szintű érettségit tennie ahhoz, hogy felvegyék gyógypedagógia szakra, viszont a kötelezőkön túl az angolt is leteszi. Ha minden klappol, és a felvi-pontkalkulátor is pontos, 85 százalékos angol, 70 százalékos matematika vizsgával, valamint egy középfokú angol nyelvvizsgával eléri az áhított felvételi ponthatárt.

Szalma Annamária (Deák Ferenc Gimnázium) – Az első szemesztert magyarul

Szalma Annamária

legelső helyen a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar nemzetközi tanulmányok szakát jelölte meg első helyen a február 15-én lezárult felvételi űrlapon. A Deák-diákot mindig is érdekelték az idegen nyelvek, s úgy gondolja, a megjelölt képzésen nagy hasznát tudja majd venni szenvedélyének. Annamária úgy véli, ez a szak remek kiugrási lehetőség lehet külföld, különösen az uniós országok felé. Kurzusait is csak az első félévben szeretné magyarul felvenni, a második szemesztertől már angol nyelven tanulna tovább – habár ez 90 ezer forint többletköltséget jelent. Második helyre ugyancsak egy szegedi intézményt, a Gazdaságtudományi Kart írta be, ott kereskedelem és marketing a választott képzés, míg a harmadik helyen a Bölcsészettudományi Kar anglisztika szaka futott be. A nemzetközi tanulmányokhoz azonban kötelező az emelt szintű érettségi, ebből pedig az angolt választotta. Az igazi mumus számára a matematika, ezért igyekszik minél jobban felkészülni a májusi írásbelire. Annamáriának nagy dilemmája volt, hogy folytassa-e zenei karrierjét és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet válassza, de az éneklést inkább megtartotta pihentető hobbinak. Tizenegy éves kora óta énekel, mostanság a Volvox együttesben láthatjuk fellépni. Sőt, néhány éve a Kultúrpart országos könnyűzenei vetélkedőn a második helyet is bezsebelte.

erettsegizok_001

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.