Közélet

Adócsaló gabonakereskedőket ítéltek el jogerősen Szegeden

Adócsaló gabonakereskedőket ítéltek el jogerősen Szegeden

2014. január 30., csütörtök
Adócsaló gabonakereskedőket ítéltek el jogerősen Szegeden

Jogerősen öt, illetve négy és fél év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön annak a makói gabonakereskedő cégnek a vezetőit, akik mintegy 259 millió forintnyi adót csaltak el 2008-ban.

A táblabíróság a makói férfit és apját adócsalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek. Az ítélőtábla a két férfira 8-8 millió forint pénzmellékbüntetést is kiszabott, és öt évre eltiltotta őket a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői foglalkozástól. A két vádlott cégük nevében nagy mennyiségben vásárolt számla nélkül, ismeretlen termelőktől, illetve viszonteladóktól gabonát, amelyet tovább értékesítettek. A számla nélküli beszerzéseket különböző gazdasági társaságok által kiállított fiktív bizonylatokkal kívánták legalizálni. A vádlottak olyan vállalkozásoktól és magánszemélyektől vásároltak valótlan számlákat, amelyek sem gabonatermesztéssel, sem gabonakereskedelemmel nem foglalkoztak. A két férfi a valótlan tartalmú költségszámlák felhasználásával mintegy 259 millió forintnyi általános forgalmi adót igényelt vissza jogosulatlanul. Az ügy kilenc további vádlottját, akik a fiktív számlákat kiállították, rövidebb tartamú börtönre vagy végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.