Közélet

Agripellet-gyártó üzem épül Kisteleken

Agripellet-gyártó üzem épül Kisteleken

2013. december 4., szerda
Agripellet-gyártó üzem épül Kisteleken
uszt_logo

Az Új Széchenyi Terv támogatásával szalmából készült agripellet gyártására alkalmas gépsor épül ki a Kistelek és Térsége Ipari Park területén, amely hét munkavállaló foglalkoztatását biztosítja.

Az Új Széchenyi Terv Dél-Alföldi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Agripellet gyártása a kisteleki kistérségben” című, DAOP-1.1.1/E-12-2013-0119 jelű pályázatával a TENER PROSPER Korlátolt Felelősségű Társaság 98030849 forintos egyszeri, vissza nem térítendő támogatásban részesült. A TENER PROSPER Kft. 2010-ben alakult Szentesen, üzletviteli- és egyéb vezetési tanácsadás tevékenységét végző vállalkozás. Jelen pályázat segítségével tevékenységi körüket bővítenék, a beruházás tárgya egy agripellet gyártására alkalmas gépsor beszerzése, valamint a gyártás végzéséhez alkalmas épület létrehozása. A támogatás segítségével a Kistelek és Térsége Ipari Park területén 180,26 m2 alapterületű könnyűszerkezetes csarnok és a hozzá csatlakozó 118,32 m2 fedett tér kialakítása történik. Hét munkavállaló foglalkoztatásával évente, kezdetben egyműszakos termeléssel 2000 tonna éves mennyiségben lesz képes a vállalkozás szalmából készült agripellet gyártására, amely 5-10 nagyobb intézmény földgáz alapú energiaigényét váltaná ki. Középtávú terveiben a vállalkozás második- és harmadik műszak beindítását is tervezi, ezzel arányosan a termelést és a foglalkoztatottak számát is növelve. A pályázat megvalósítása 2013. 11.30. - 2014. 09.01. között történik, összértéke 144 millió forint. Megvalósítása során kiemelt figyelmet kapott a környezettudatosság és a környezeti terhelés minimálisra csökkentése. A biomassza ipar Magyarországon egyértelmű helyzeti előnnyel bír, mivel nagy mezőgazdasági területekkel rendelkezik. Jelenleg ilyen tüzelőanyag gyártása csak minimális mértékben történik hazánkban, inkább a fűrészpor alapú fapellet a meghatározóbb, melynek előállításánál az agripellet azonos fűtőérték mellett lényegesen olcsóbb.

magyarorszag_megujul_eu

Tener Prosper kft.

6726 Szeged, Borostyán u 11. kontakt személy: dr. Kovács István

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.