Közélet

Országos felmérés készült a helyi védett természeti területekről

Országos felmérés készült a helyi védett természeti területekről

2013. november 21., csütörtök
Országos felmérés készült a helyi védett természeti területekről

Országos felmérés készült 1200 helyi jelentőségű védett természeti területről, amelyek megismertetését, megőrzését a Pro Vértes Közalapítvány svájci támogatás segítségével igyekszik előmozdítani.

A témában rendezett csütörtöki, székesfehérvári projektnyitó konferencián Viszló Levente, a Pro Vértes Közalapítvány kuratóriumi elnöke az Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért elnevezésű projektről elmondta: igyekeznek megóvni azt a biológiai sokszínűséget, amely Magyarországon fellelhető. A svájci állami támogatással megvalósuló projekt keretében – civil természetvédelmi szervezetek közreműködésével – felmérték az ország valamennyi, helyi jelentőségű természetvédelmi területét, majd azokat igyekeznek megismertetni a helyben lakókkal, a környéken gazdálkodókkal és a szakemberekkel. A program során a fővárosban és a megyeszékhelyeken bemutatják rendszerező munkájukat és megismertetik a résztvevőket a Natura 2000-es területekkel, illetve az azokon folyó tevékenységekkel.

Markus Dürst

, a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség (SDC) programmenedzsere közölte: a Magyarországon jóváhagyott 39 svájci finanszírozású projekt 31 milliárd forintos forrást jelent. Ezek közül hat projekt a biodiverzitásra és a természetvédelemre fókuszál. Elmondta: Svájc és Magyarország megállapodott abban, hogy közösen javítják az emberek környezettudatosságát és védik a helyi jelentőségű területeket. Ebben van nagy szerepe a Pro Vértes programjának.

Fritz Hirt,

a BirdLife Svájc tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta, hogy a természetvédelem témakörében jelentős különbségek és azonosságok egyaránt vannak Svájc és Magyarország között. A területi kiterjedés tekintetében itt sokkal nagyobb tájvédelmi körzetek vannak, a helyi védett területek mindkét országban a települések közelében terülnek el. Fontosnak nevezte, hogy a védett területek közelében élő, gazdálkodó emberek ismerjék a környék értékeit, mert akkor jobban érdekeltek lesznek annak megőrzésében.

Haraszthy László

, a Pro Vértes Közalapítvány projektvezetője arról beszélt, hogy a tíz hónapja indult program során Magyarországon először végeztek ökológiai állapotfelmérést az 1200 helyi jelentőségű természetvédelmi területen. Húszezer példányban ajánlásokat is megfogalmazó kézikönyv készült a Natura 2000 területeken gazdálkodóknak, a természetvédelmi szakemberek számára szintén lesz egy szakkönyv a Natura 2000 területeken élő állatfajokról és élőhelyekről. Fotó- és videópályázatot is hirdetnek, iskolai vetélkedőket szerveznek, továbbá térképeket és plakátokat készítenek a helyi jelentőségű védett területekről. A konferencia keretében bemutatták a Dunántúl természeti értékeit feltáró rövidfilmet, amelyet később még kettő követ: a Tiszántúlról és Közép-Magyarországról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.