Közélet

Lombgyűjtés és komposztálás, parkrendezés – őszi nagyüzem Szeged szépüléséért + FOTÓK

Lombgyűjtés és komposztálás, parkrendezés – őszi nagyüzem Szeged szépüléséért + FOTÓK

2013. október 10., csütörtök
Lombgyűjtés és komposztálás, parkrendezés – őszi nagyüzem Szeged szépüléséért + FOTÓK
virag_csere05_gs

Közel 1200 tonna lehullott lombot gyűjtenek be a környezetgazdálkodási cég munkatársai, melyből komposztot készítenek. Ezen kívül a parkok, virágágyások gondozás is kiemelt feladatuk az ősz beköszöntével.

Tavasszal Szeged frekventált terein tizenkét fajta különleges tulipán

pompázott,

és már most ősszel elkezdődnek a munkálatok, hogy jövőre ismét virágba boruljon a napfény városa. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai még a kemény fagyok beköszönte előtt talaj előkészítéseket, gépi füvesítést, ágyáskialakítást, évelő és egynyári növények ültetését, valamint fapótlást végeznek. A gyepek ápolására is gondot fordítanak, műtrágyázás, vetés és gyeplazítás is szerepel az elvégzendő munkálatok sorában.

Makrai László

ügyvezető igazgató arról tájékoztatott, a város frekventált helyein gondoznak egy- és kétnyári virágokkal ékesített ágyásokat, így például a Széchenyi, a Dugonics és az Aradi vértanúk terén, melyek folyamatos munkát adnak a cég munkatársainak. „Terveink között szerepel új ágyások kialakítása, évelő nektárkedvelő növények felhasználásával. A városi játszóterekhez kapcsolódóan pedig pillangó- és fűszerkertekkel tennénk ingergazdagabbá gyermekeink környezetét, összekötve az épített környezetet a zöldfelülettel” – részletezte. Ez utóbbi kertekbe ernyős verbénát, bazsalikomot, őszirózsát, valamint borsikafüvet is terveznek. Az őszi-téli időszakban más jellegű munkákat is végeznek, már elkezdték a lombgyűjtést a korán beköszöntő fagyos éjszakák miatt ugyanis egyes fajok már „megváltak” leveleiktől. Az előző évek tapasztalataiból kiindulva 1000-1200 tonna lombot gyűjtenek be a kora tavaszi időszakig bezárólag. Ezen munkák ideje azért húzódik át a kora tavaszra, mert egyes fafajok csak a téli csapadékkal hullajtják el lombjukat. „Szeged belterületének lombhullató fáit jellemzően 15-20 fafaj alkotja. Egyes fajok, mint például a dió, a lepényfa vagy a japánakác az első komolyabb fagyok hatására egyszerre hullatják le a lombjait. Ezzel szemben a kőris, a tölgy és többek között a platán folyamatosan, hetek alatt válnak meg leveleitől” – közölte Makrai, hozzátéve, hogy mindezt jelentősen befolyásolja a hőmérséklet, a csapadék és a szélviszonyok is.

osz25_gs

A lehullott falevélre azonban értékként tekint a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft., s már a közterületről történő összegyűjtés során igyekeznek a kommunális hulladékból elválasztani azt. „A szerves anyagot komposztáljuk, s az így előállított jó minőségű komposztot visszaforgatjuk a város zöldfelületének talajába. A tápanyaggal dúsított, feljavított szerkezetű talajokban nagyságrendekkel jobban fejlődnek a növények” – magyarázta az ügyvezető. Hozzátette, az utóbbi években kizárólag saját komposzttal készítették elő a talajokat, míg korábban több száz kilométerről szállíttatták a tőzeget. Ezzel jelentős költségmegtakarítást és minőségjavulást ért el a cég.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.