Alsóvárosi Paprikafesztivál – központban az egészségmegőrzés és a gasztronómia + FOTÓK



Szeged piros színű aranyát, vagyis a fűszerpaprikát ünnepelték Alsóvároson a ferences látogatóközpontban. Az első ízben megrendezett fesztiválon a paprika gyógyhatásait is ismertették, míg a templom előtt fűszerpiac nyílt.
Az Alsóvárosra letelepedett ferencesek ismertették meg a szegediekkel a fűszerpaprikát, mely a mára nemcsak a város jelképévé vált, hanem világhírűvé is vált. „Ezer szállal kötődik egymáshoz a paprika, a ferencesek és Alsóváros, ezért gondoltuk, hogy az egyéves látogatóközpont fesztivállal ünnepli meg a paprikát a Napsugaras Tájházzal közösen” – mondta el
Petri Márta
, a látogatóközpont vezetője. Az I. Alsóvárosi Paprikafesztiválon az is kiderült, hogy bár a magyar konyha elképzelhetetlen a fűszerpaprika nélkül, két évszázaddal ezelőtt még „csak” gyógyhatása miatt volt keresett növény. Egyes feljegyzések vörös tökbors, törökbors, tatárkabors és pogánybors néven is illették, a paprika elnevezést először az ezerhétszázas években használták. Mivel a természetes gyógymódok előtérbe kerülésével egyre nagyobb érdeklődés övezi a fűszerek jótékony hatását is, a paprikára is több figyelem irányul. A kolostorban a gyógyászati hagyományokkal ismerkedhettek meg a látogatók, jelképesen kolostori ispotályt nyitottak, s ebben a családi játszóházban minden korosztály számára kínáltak érdekes programokat. A gyerekek különféle paprikás motívumokat felhasználva kézműveskedhettek, a felnőttek pedig paprikás pálinkát készíthettek eközben, illetve mézbe is áztathatták. Ez utóbbi megfázás esetén kiváló természetes orvosság. A népi gyógyászat emésztőrendszeri problémákra is használta, s a rendezvényen az is kiderült, hogy a paprika csípősségéért felelős kapszaicin fájdalomcsillapító hatással bír. Régen leginkább a malária és a szúnyogcsípés ellen használták a pálinkába áztatott paprikát, vagyis a Tincturus Papricust, míg fogyasztása valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy a járványok kevesebb áldozatot követeltek.