Közélet

Titkos receptek az újjáéledt tápéi tarhonyafesztiválon + FOTÓK

Titkos receptek az újjáéledt tápéi tarhonyafesztiválon + FOTÓK

2013. augusztus 3., szombat
Titkos receptek az újjáéledt tápéi tarhonyafesztiválon + FOTÓK
tarhony fesztival_mj 037

Tavaly elmaradt, azonban szombaton újjáéledt az immár kilencedik alkalommal megrendezendő Tápéi Tarhonya Fesztivál a Heller Ödön Művelődési Ház udvarában. Főzőversennyel, zenével és pikáns mulatós műsorral várták az érdeklődőket. A bográcsban rotyogó ételek, valamint a tradicionális tarhonyagyúrás portálunkat is az üst közelébe csábította.

Kinél a szalonna, másnál a hagyma vagy a tarhonya pirult a bográcsban már kora reggel a IX. Tápéi Tarhonya Fesztivál főzőversenyén. A 7 óra óta tartó lázas készülődésben a legfontosabb alapanyagok aprított formában hevertek asztalon, pucolásra csak a krumpli várt. Portálunk – a kellemes illatoktól felbuzdulva – körbejárta a versenyzők minikonyháit érdekességek és titkos receptek reményében.

Szív és lélek – a titkos adalék

Szinte közvetlenül a bejárati kapu mellett négy idős asszony sertepertélt az üst körül, amiben már aranylott a szalonna. A magukat Őszikéknek hívó csapat 20 főre készített burgonyás tarhonyát csülökkel, kakastaréjjal díszítve. Elmondásuk alapján a családias hangulatban készült ételnek nincs titkos hozzávalója, a „szívélyességtől és a lélektől” lesz finom, ez különbözteti meg főztjüket a többi indulóétól, ezért nem is tartanak esélyes kihívótól. Bár az Őszikék klubnak nem minden tagja szerepelt eddig a versenyen, csapatukat erősíti egy-két tapasztalt személy is.

Nem úgy a csakis férfiakból álló Mahart Tiszayacht, akik egy bizonyos titkos hozzávalóban látják a kecskehúsból készült tarhonya sikerességét. A négyfős csapat ugyan ebben a formációban már a korábbi években is szerepelt, de akkor csak segédkeztek. Nagy kihívónak érzik a szomszédságukban sátorozó csapatot, de igyekeznek minden bevetni, hogy lefőzhessék őket. Összesen hét csapat mérettette meg magát az idei tarhonyafőző versenyen, eltérő létszámú csoportokkal. A verseny kiírása szerint, indulónként csak hárman lehettek szakácsok, de segítőkből bármennyit maguk mellé fogadhattak – tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t Molnár János, az esemény főszervezője, a helyi hagyományőrző egyesület vezetője. A tavalyi évben, szervezési okok miatt elcsúsztak, de a Molnár János reményei szerint az ez évi rendezvényben senki sem fog csalódni. „Igény van Tápén a tarhonyafesztiválra, ezért nem szabad, hogy abbamaradjon” – fogalmazott.

Tradicionális tarhonyakészítés

Míg a szakácsok és kuktáik készülődnek, addig Szankáné Ica és Göbölyösné Judit a művelődési ház előtt bemutatták, hogyan is készül az igazi tarhonya. Csak fateknőben lehet gyúrni a hét tojásból és egy kilogramm lisztből készült tarhonyát, ügyelve, hogy szemcsés maradjon – ismertette portálunkkal Szankáné. A felvert tojások egy részét rálocsolják a lisztre, majd körkörös mozdulatokkal addig gyúrják és simítják, míg szemcsés nem lesz, végül pedig a legsárgább tojással görgetik. Ezt követően rostában átszitálják és kiszárítják.

Korsókiállítás különleges darabokból

Polonkay János szenvedélyesen gyűjti a világ különféle tájain található korsókat. Kollekciója 4600 darabot számlál, összesen 125 országból, melyet szűkösen lakásában helyezett el. Idén úgy döntött, a fesztivál jegyében közszemlére teszi 40 éves gyűjteményét. Vannak olimpiai, világbajnoki korsói, de repertoárjában található egy körülbelül 400 esztendős spanyol sörkiöntő, valamint egy Kossuth-kori pohár is. Főként barátai segítségét veszi igénybe, akiknek – vele ellentétben – módjukban áll utazgatni. Polonkay tervei között szerepel, hogy néhány éven belül könyvet jelentessen meg az elmúlt 40 év alatt szerzett történetekből és tapasztalatokból. Rapcsányi Ferenc, a szegedi vendéglátóipari iskola tanára, valamint Varga Mihály vendéglős a tápéi Házasok klubjának receptjét ítélte a legjobbnak, majd szorosan utánuk következtek a Tápéi Hagyományőrző Együttes tagjai. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Polonkay Sándor korsógyűjtő csapata állhatott fel.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.