Titkos receptek az újjáéledt tápéi tarhonyafesztiválon + FOTÓK



Tavaly elmaradt, azonban szombaton újjáéledt az immár kilencedik alkalommal megrendezendő Tápéi Tarhonya Fesztivál a Heller Ödön Művelődési Ház udvarában. Főzőversennyel, zenével és pikáns mulatós műsorral várták az érdeklődőket. A bográcsban rotyogó ételek, valamint a tradicionális tarhonyagyúrás portálunkat is az üst közelébe csábította.
Kinél a szalonna, másnál a hagyma vagy a tarhonya pirult a bográcsban már kora reggel a IX. Tápéi Tarhonya Fesztivál főzőversenyén. A 7 óra óta tartó lázas készülődésben a legfontosabb alapanyagok aprított formában hevertek asztalon, pucolásra csak a krumpli várt. Portálunk – a kellemes illatoktól felbuzdulva – körbejárta a versenyzők minikonyháit érdekességek és titkos receptek reményében.
Szív és lélek – a titkos adalék
Szinte közvetlenül a bejárati kapu mellett négy idős asszony sertepertélt az üst körül, amiben már aranylott a szalonna. A magukat Őszikéknek hívó csapat 20 főre készített burgonyás tarhonyát csülökkel, kakastaréjjal díszítve. Elmondásuk alapján a családias hangulatban készült ételnek nincs titkos hozzávalója, a „szívélyességtől és a lélektől” lesz finom, ez különbözteti meg főztjüket a többi indulóétól, ezért nem is tartanak esélyes kihívótól. Bár az Őszikék klubnak nem minden tagja szerepelt eddig a versenyen, csapatukat erősíti egy-két tapasztalt személy is.
Tradicionális tarhonyakészítés
Míg a szakácsok és kuktáik készülődnek, addig Szankáné Ica és Göbölyösné Judit a művelődési ház előtt bemutatták, hogyan is készül az igazi tarhonya. Csak fateknőben lehet gyúrni a hét tojásból és egy kilogramm lisztből készült tarhonyát, ügyelve, hogy szemcsés maradjon – ismertette portálunkkal Szankáné. A felvert tojások egy részét rálocsolják a lisztre, majd körkörös mozdulatokkal addig gyúrják és simítják, míg szemcsés nem lesz, végül pedig a legsárgább tojással görgetik. Ezt követően rostában átszitálják és kiszárítják.Korsókiállítás különleges darabokból
Polonkay János szenvedélyesen gyűjti a világ különféle tájain található korsókat. Kollekciója 4600 darabot számlál, összesen 125 országból, melyet szűkösen lakásában helyezett el. Idén úgy döntött, a fesztivál jegyében közszemlére teszi 40 éves gyűjteményét. Vannak olimpiai, világbajnoki korsói, de repertoárjában található egy körülbelül 400 esztendős spanyol sörkiöntő, valamint egy Kossuth-kori pohár is. Főként barátai segítségét veszi igénybe, akiknek – vele ellentétben – módjukban áll utazgatni. Polonkay tervei között szerepel, hogy néhány éven belül könyvet jelentessen meg az elmúlt 40 év alatt szerzett történetekből és tapasztalatokból.Gaál Bernadett